Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Grci 3. februara objavljuju svog predstavnika. „Global Records” partner rumunskog javnog servisa u novoj sezoni

U drugom delu novog „evrovizijskog potpurija” se nalaze vesti o tome kada će biti poznato više detalja o nemačkom nacionalnom izboru, kada će Grčka objaviti svog novog evrovizijskog aduta, koja diskografska kuća će biti partner rumunske televizije u realizaciji nove evrovizijske selekcije, o kome se spekuliše kada je u pitanju ruski evrovizijski izbor, da li će se Maroko vratiti, kao i ko će još prenositi švedski Melodifestivalen.

🇬🇷 Grci predstavnika obznanjuju 3. februara u večernjim satima

ERT, nacionalni emiter Grčke u ponedeljak će tokom večernjeg programa konačno imenovati svog evrovizijskog predstavnika. Očekuje se da ovom prilikom bude potvrđena već ranije objavljivana informacija da će Grčku u Roterdamu predstavljati mlada Stefanija.

🇷🇴 Diskografska kuća Global Records strateški partner Televizije Rumunija u novoj evrovizijskoj sezoni

TVR, nacionalni emiter Rumunije, je objavio da će diskografska kuća Global Records biti partner ovogodišnje nacionalne selekcije. Razlog za ovakav potez rumunskog nacionalnog emitera je pre svega to što ova diskografska kompanija u svom okviru ima brojne uspešne izvođače koji su gotovo uvek na top-listama najslušanijih, kao i među najslušaniji na različitim muzičkim platformama i društvenim mrežama. Na ovaj način novi rumunski predstavnik će dobiti dobru i sveobuhvatnu reklamu preko svih mogućih medija. Obe strane se nadaju da će to rezultirati najboljim rezultatom za Rumuniju na Evroviziji.

Neki od pevača koji se nalaze pod okriljem ove izdavačke kuće su Ina, Antonia, grupe „Carla’s dreams” i “The motans”, Delia, Alina Eremia, Irina Rimes, Mark Stam, Mineli, Nikoleta Nuca i Vanotek.

Slično ovakvo partnerstvo su ranije sklopili BBC i diskografska korporacija Bi-Em-Dži (BMG) u Ujedinjenom Kraljevstvu prilikom internog odabira evrovizijskog predstavnika i pesme za Roterdam.

🇩🇪 Nemci otkrivaju detalje o izbornoj selekciji 10. februara

Konačno stižu i vesti iz Nemačke. Naime, sve informacije o izboru novog nemačkog predstavnika biće poznate 10. februara. Unser lied für Rotterdam bi trebalo da bude na programu 27. februara na televiziji ARD One, a voditeljka bi trebala da bude Barbara Šeneberger koja je vodila nacionalna finala od 2014. (izuzev onog iz 2018. godine), i koja čita bodove za Nemačku od 2015. Emisija neće biti emitovana uživo, već će biti ranije snimljena emisija u Hamburgu, koja će trajati 45 minuta. Ranije je spekulisano da će nemački predstavnik biti izabran interno.

🇷🇺 Oleksandr Panajotov će biti novi ruski predstavnik?

A u Rusiji polako počinju spekulacije oko izbora novog evrovizijskog predstavnika. U tamošnjim medijima se šuška da bi ruski predstavnik trebalo da bude Oleksandr Panajotov. Ove spekulacije je pokrenuo kompozitor i producent Igor Krutoj koji je izjavio da je Panajotov izabran da predstavlja Rusiju u maju. U nekim medijima je čak objavljeno da je i pevačev menadžer potvrdio ovu vest i da bi ta informacija trebalo da bude objavljena. Zvanično ni ruski „Prvi kanal” ni menadžment Panajotova nisu potvrdili ove glasine. I dalje se čekaju zvanične informacije o ruskom predstavniku.

🌐 🇲🇦 Maroko ne planira povratak

Čelnici SNRT, nacionalnog emitera Maroka izjavili su da u ovom trenutku nemaju informacije o eventualnim pregovorima sa EBU o povratku ove zemlje na Evroviziju u budućnosti. Da podsetimo, ova zemlja se jednom takmičila daleke 1980. Spekulacije o povratku Maroka su podgrejane nakon intervjua Jona Ole Sanda koji je izjavio da je bilo pregovora sa Marokom o potencijalnom povratku na najveće muzičko takmičenje.

🇫🇮 🇸🇪 Melodifestivalen i na švedskom kanalu finskog javnog servisa YLE

Jedna zanimljivost nam stiže i iz Finske. Naime, Finci su i ranije prenosili švedski Melodifestivalen na javnom servisu na švedskom jeziku. Ove godine će ovaj šou po prvi put biti prenošen, ali i uz komentare na finskom. Kristijan Bertel će voditi gledaoce kroz ovogodišnje izdanje švedskog nacionalnog takmičenja.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Rusi i Grci su katastrofalni. Aj za Grke da razumem zbog finansija, ali za Ruse stvarno ne mogu. Rusi se nadaju na moćnu dijasporu u Belorusiji, Ukrajini(ukrajinsko žiri ne daje bodove zbog poznatih razloga), Izraela, Azerbejdžana, Kipra, Litvanije kao i države iz bivše Jugoslavije. Grci su možda u istoj situaciji kao i Srbi, ali imaju političku potporu.