Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Beni Kristo zastupa Čehe u Holandiji

Beni Kristo predstavljaće Češku Republiku ovog maja u Roterdamu. Njegova pesma Kemama dobila je najveću podršku međunarodnog žirija i publike na onlajn nacionalnom takmičenju ESCZ 2020.

U konkurenciji za devetog češkog evrovizijskog predstavnika je bilo sedam pesama izabranih s javnog konkursa i među 152 prijave:

 • Olga Lounova | Dark water
 • Barbora Mohova | White and black holes
 • Beni Kristo | Kemama
 • Pem Rebit | Get up
 • Karel | At least we tried
 • Elis Mraz i Čis T | Wanna be like
 • grupa „We All Poop“ | All the blood (Positive song actually)

Lista učesnika je otkrivena 13. januara, a njihove takmičarske pesme su zajedno sa pratećim spotovima prezentovane 20. januara u 8 sati ujutru, kada su bile otvorene i linije za glasanje preko zvanične evrovizijske aplikacije za pametne telefone. Glasanje je trajalo dve nedelje – do 2. februara u 20 časova. Naravno, pravo da glasaju za svoje favorite preko zvanične evrovizijske aplikacije imali su i korisnici aplikacije izvan Češke, s tim što su se njihovi glasovi računali kao glasovi 11. člana međunarodnog žirija. I publika i međunarodni žiri su imali po 50% udela u odabiru predstavnika.

U žiriju se našlo sledećih deset nekadašnjih evrovizijskih učesnika:

 1. Stig Resta (Estonija 2015)
 2. Zala i Gasper (Slovenija 2019)
 3. trio KEiiNO (Norveška 2019)
 4. Kristijan Kostov (Bugarska 2017)
 5. Ajzaja Fajerbrejs (Australija 2017)
 6. Sebastijan Rejman (Finska 2019)
 7. Miki Nunjez (Španija 2019)
 8. Kasja Moš (Poljska 2017)
 9. Mikela Pače (Malta 2019)
 10. Katerina Duska (Grčka 2019)

Pesma White and black holes Barbore Mohove je proglašena kao najbolja od strane međunarodnog žirija tako što je sakupila 87 poena; Beni Kristo je sa njihove strane bio drugi sa 78 osvojenih poena. Međutim, publika je preokrenula stvar tako što je Beniju Kristu dala 12 poena, te je u ukupnom zbiru (10 žiri i 12 publika) izvojevao pobedu. Drugo mesto je pripalo Elis Mraz i Čis Tiju, dok je treće u konačnici zauzela favorit međunarodnog žirija Barbora Mohova, koja je od strane publike dobila samo 2 boda.

U poređenju sa prethodnom godinom, broj glasača na oficijelnoj evrovizijskoj apliaciji se povećao za 33%.

Beni Kristo će čast Čeha braniti u drugoj polufinalnoj večeri 14. maja, u kom će mu jedan od konkurenata biti i naš predstavnik.

Konferencija je uživo bila prenošena na oficijelnoj Fejsbuk stranici Pesme Evrovizije za Češku. Kao specijalni gosti na njoj su nastupili češki predstavnici iz 2017. i 2019. godine — Martina Barta i grupa „Lake Malawi“.

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Ivan:Mislim da Kemama uopste nije catchy kao na primer “Friend of a Friend”.Mislim da ovakve pesme moraju biti zarazne da bi dozivele veliki plasman jer u suprotnom nema finala, a sto se tice nasih pesma , ima tremu ali bukvalno hahahhaha, samo se plasim da se ne razocaram u “Hasta la vistu”…

 • Cesku pesmu sam zaboravio odmah nakon sto se zavrsila i smatram da to nije dobro, s obzirom da je pesma brza i catchy.. Nisam siguran da ce u finale ove godine, ali ko zna, prosle godine su Lake Malawi otpisivali pa su bili vicesampioni svog polufinala.. Nikad se ne zna..
  Pesme izlaze sutra, ali necu nicemu da se nadam da se ne bih razocarao.. Orprilike jos manje od 25 sati pa pesme izlaze, onda mozemo da imamo sliku o tome gde smo sta smo..

 • @Nikola
  Bolje bi nam bilo da imamo par jakim pesama jer ako ni ove god ne postignemo zapažen rezultat (top 10) ja ne vidim način da se u nadolazećim godinama,ukoliko Beovizije bude,motivišu poznatiji pevači,kompozitori itd.
  Ja ne znam da li da se radujem ili plašim pesama ove god.
  A da i još malo prokomentarišem Čehe…da su odabrali We All Poop bili bi zapaženi i zbog imena benda i zbog pesme koja jeste kopija sličnih,ali ima poruku,produkciju,kvalitet!

 • Po mom mišljenju, sa čak 5 od 7 pesama Česi bi do finala u Roterdamu, nezavisno od toga koliko je meni prijemčiva svaka od njih. Da su izabrali najbolje, nisu! Ipak, pred samo objavljivanje pesama za Beoviziju, voleo bih da budem toliko neiskusan i naivan i da se ponadam da ćemo u selekciji imati makar 7 čeških pesama, po pitanju ambicioznosti, stilske odeđenosti, moderne produkcije i kontakta sa sadašnjim trenutkom.

 • Mislim da su ovo Česi namestili a za lažni legitimitet su izabrali ‘međunarodni’ žiri i kao publika glasa preko telefona što se lako namesti uz kintu preko Click Farmi u Egiptu (ko ne zna šta je to nek gugla).

  Što reče NekiTamo, imali su bar 2 bolje pesme (Dark Water, At least we’ve tried).

  Međutim, bez obzira na sve, mislim da će se kvalifikovati u finale. Sećate se kako je Mikolas dobro prošao kod TVT-a, tako će i ovaj a možda još bolje, međutim kod žirija mu predviđam flop još gori nego što je imao Mikolas.

  BTW, Česi su imali najzanimljivije kandidate od svih do sada, po meni najjače nacionalno finale. Odmah iza njih Albanci i Litvanci do sada

 • Nit smrdi nit miriše.Česi su imali i boljih opcija,ali šta je tu je.