Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Eden Alen putuje u ime Izraela u Holandiju

Nova izraelska evrovizijska predstavnica biće Eden Alen. Ona je čast da predstavlja ovu mediteransku državu na najvećem kontinentalnom muzičkom takmičenju stekla zahvaljujući pobedi u šouu „Sledeća zvezda za Evroviziju“, stekavši najveće poverenje žirija i publike.

Izrael je šesti put zaredom svog evrovizijskog predstavnika odabrao preko popularnog muzičkog šoua „Sledeća zvezda za Evroviziju“, u svetu poznatom pod imenom The Rising Star. Ovaj maratonski muzički rijaliti sa emitovanjem je startovao 20. novembra i nakon nešto više od tri meseca i 35 emitovanih emisija, ovaj šou je konačno iznedrio pobednika.

Kako šou izgleda?

Ovaj šou funkcioniše na sledeći način: takmičari stoje na bini ispred velikog LED ekrana na kojem se u realnom vremenu, a tokom njihovog izvođenja, prikazuju lica iz publike u studiju koja su glasala za njih, te „skala poverenja“ sa procentima dobijenih glasova. U principu, takmičar treba da prikupi više od 70% glasova publike i petočlanog žirija, da bi se zid ispred njih podigao — što znači da idu u narednu rundu. Odnos glasova žirija i publike je 60/40, u korist žirija. Ipak, i voditelji imaju pravo da tokom cele sezone pet puta ulože veto na odluke žirija i tako spasu pet kandidata ispadanja.

Panel stručnog žirija su činili: izraelska predstavnica iz 2005. godine Širi Majmon, velika pop zvezda Izraela, umesto Harela Skata (izraelski evrovizijski predstavnik iz 2010) ove sezone je u žiriju sedeo takođe velika izraelska muzička zvezda Itaj Levi, a ostatak žirija je ostao nepromenjen: Kerem Peles, Asaf Admurski i duo „Static & Ben El Tavori“.

A ko su finalisti?

Finalne borbe je 11. januara započelo 13 kandidata, od čega se četvoro njih kvalifikovalo za završnicu, i to:

  • Eden Alen
  • Ela-Li Lahav
  • Gaja Šaki
  • Or Amrami-Brokmen

Takmičari su u samoj završnici najpre podeljeni u duele; pobednici duela Or Amrami-Brokmen i Ela-Li Lahav automatski su se plasirali u tzv. superfinale glasovima žirija (15%) i publike (85%), a potom je samo publika delegirala još jednog — bila je to Eden Alen. U novoj rundi su publika (50%) i stalni i gostujući žiri, među čijim gostujućim članovima se našla i evrovizijska pobednica iz 2018. godine Neta Barzilaj (50%), odlučili da predstavnica Izraela u Roterdamu treba da bude Eden Alen, koja je bila ubedljiv favorit i žirija i publike.

A šta je s pesmom?

Takmičarska kompozicija biće izabrana preko specijalnog televizijskog šoua „Sledeća pesma za Evroviziju“, koji će biti emitovan 3. marta, a na kojem će spomenuta pobednica „Sledeće zvezde“ otpevati četiri potencijalne evrovizijske numere odabrane sa tajnog konkursa, koji je započet 12. januara i trajaće do 11. februara. Svi autori treba da budu izraelski državaljani i obavezno trebaju biti registrovani u udruženje ACEM (nešto poput SOKOJ-a u Srbiji), a za odabir četiri potencijale evrovizijske numere biće zadužena šestočlana selekciona komisija, među kojima će se naći i predstavnici javnog emitera KAN i producentske kuće „Kešet“. Ovakav način odabira pesme biće zamena za dosadašnji interni izbor odabira kompozicije, koji je do sada nailazio na kritike javnosti.

Potencijalne takmičarske kompozicije u izvođenju Eden Alen biće prezentovane 27. februara, a odluku o pobedničkoj numeri zajedničkim snagama donosiće: gledaoci (30% udela u glasovima), žiri šoua „Sledeća zvezda za Evroviziju“ (5% glasova) i specijalni tročlani žiri (65% glasova).

Ovo će ujedno biti i poslednji put da Izrael svog predstavnika bira među učesnicima „Sledeće zvezde“ zato što je nacionalni javni emiter KAN još ranije najavio da će od 2021. godine samostalno organizovati drugo televizijsko takmičenje preko kojeg će biti odabrani i pesma i izvođač koji će putovati na Evrosong.

Kroz celokupnu sezonu šoua „Sledeća zvezda“ gledaoce su vodili Rotem Sela i Asi Azar, jedan od voditelja prošlogodišnje Evrovizije u Tel Avivu, a njima će prezentersko društvo prilikom specijalne emisije za odabir pesme 3. marta praviti još jedna voditeljka prošlogodišnjeg Evrosonga — Lusi Ajub.

Oznake