Evrovizija 2020

Letonija 2020: Čekajući pobednika

Približio se i trenutak kada će prva od tri države iz baltičkog kruga nekadašnjeg Sovjetskog Saveza odabrati svog evrovizijskog izaslanika za Holandiju. U pitanju je Letonija, a mi vam u tradicionalnom serijalu tekstova „Čekajući pobednika“ dajemo osvrt na ovogodišnje izdanje njihovog tradicionalnog takmičenja Supernova.

Nije tajna da se letonski javni emiter LSM nalazi u finansijskim problemima, na šta je još u septembru upozorio član upravnog odbora letonskog javnog servisa Ivars Prijede. Tada se uprava kolebala oko toga da li da zadrže Supernovu i pretvore je u jednovečernji festival zbog štednje ili da se prvi put okrenu jeftinijoj opciji od ove, a to je interni odabir izvođača i pesme.

Na kraju su se Letonci opredelili za opciju da i šesti put zaredom organizuju Supernovu, ali u ovaj put u formi jednovečernjeg festivala zakazanog za 8. februar. Konkurs za takmičarske kompozicije se odvijao u periodu između 10. oktobra i 20. novembra prethodne godine. Bilo je dozvoljeno i inostranim autorima da se prijave, ali pod uslovom da njihov autorski udeo u stvaranju kompozicije ne prelazi 30%; u slučaju da numeru izvodi solo izvođač, on je morao biti državljanin Letonije, a inostrani izvođači su imali pravo prijavljivanja samo ako se nalaze u grupi od maksimalno evrovizijski propisanih šest članova, od kojih je bar jedan letonski državljanin.

Na konkurs je stiglo 126 prijava, a posle završetka konkursa su producenti Supernove otkrili pojedinosti u vezi konkursa:

 • nekoliko izvođača je podnelo dve pesme;
 • sve podnete numere su žanrovski raznovrsne;
 • bilo je dosta debitanata u ženskoj konkurenciji;
 • najviše pesama je podneto na maternjem jeziku.

Trinaestog decembra je objavljeno da je na tajne audicije od 126 prijavljenih pozvano 28 izvođača čije je takmičarske numere odabrao 18-člani stručni žiri; dvoje takmičara se iz nepoznatih razloga pred održavanje kastinga povuklo, te je na audiciji nastupilo 26 kandidata. Spisak 26 takmičarskih kompozicija koje su ušle u uži izbor, kao i snimci njihovih izvođenja u formi snimaka sa audicija, postali su dostupni publici 8. januara na oficijelnom Jutjub kanalu Supernove, a konačna lista od devetoro finalista je objavljena 16. januara. Prilikom određivanja liste finalista, žiri se služio dvoma najbitnijim kriterijumima: vokalne sposobnosti i pregledi na Jutjubu.

Redosled nastupanja na finalnoj večeri je utvrđen 23. januara. Izabranih devetoro finalista će se tog 8. februara publici predstaviti po sledećem utvrđenom redosledu:

 1. Seleste | Like me
 2. DRIKSNA | Stay
 3. Katrina Bindere | I will break your heart
 4. Edgars Kreilis | Tridymite
 5. Katrina Dimanta | Heart beats
 6. Miks Dukurs | I’m falling for you
 7. ANNNA | Polyester
 8. Bad Habits | Sail with you
 9. Samanta Tina | Still breathing

Ove godine, Letonci su odlučili da promene sistem glasanja za šesto izdanje Supernove. Ranije su fanovi zamerali učešće žirija u procesu glasanja zato što je imao ogroman uticaj na proglašenje pobednika prethodnih godina, te su producenti odlučili da izbace žiri iz sistema glasanja. Dakle, pobednika Supernove 2020 ovaj put će izabrati isključivo tri grupe gledalaca: telefonski, SMS i internet glasači. Da je ovakav način glasanja bio sproveden i prošle godine, onda bi uporni Markus Riva konačno predstavljao Letoniju na prošlom takmičenju za najbolju pesmu Evrope u Tel Avivu, a pošto publika najbolje zna ko treba da bude idealan predstavnik ove baltičke države, onda su producenti odlučili da izbace žiri iz glasačkog sistema.

To ne znači da žiri ove godine neće biti prisutan. Naravno, to će i ovaj put biti slučaj, ali, njegov zadatak će biti da samo komentariše pesme i izvođenja, bez ikakvog uticaja na krajnji rezultat. U žiriju koji će imati taj zadatak, ove godine će se naći:

 • Marja Merivo-Paro, glavna urednica estonske radio-stanice Raadio 2
 • Geruta Grinijute, članica žirija ovogodišnjeg litvanskog izbora Pabandom iš naujo!
 • Petri Manonen, direktor baltičkog predstavništva Universal Music Grupe
 • Artis Dvarijonas, muzičar i producent programa na letonskoj radio-stanici SWH

Prošlogodišnjim voditeljima letonskog izbora Tomšu Grevinšu i Ketiji Šenberg ovaj put će se u vođenju programa pridružiti influenserka Beta Beidz.

Šou će početi sa emitovanjem u 20 časova i 25 minuta po našem vremenu i predviđeno trajanje je tri sata. Možete ga pratiti klikom na: REPlay.LSM.lv

Iz ugla autora (Đorđe Vesković)

Od kad su uspostavili Supernovu 2015. godine, Letonci su najpre uspeli da zabeleže dva uzastopna prolaska u finale, a potom tri uzastopnja ispadanja u polufinalu. Ovu činjenicu navodim zato što im je većina ovogodišnjih takmičarskih numera, posmatrajući finaliste, ravna četvrtom uzastopnom ispadanju u polufinalu. Isto tako treba da dodam da većini tih takmičarskih numera treba jedna ozbiljna dorada u slučaju da neka od osam devetina takmičarskih kompozicija ode na Evroviziju. Zašto? Zato što većina tih pesama izgleda potpuno jeftino, drugačije rečeno – izgledaju poput nekog demo-snimka.

S obzirom na to da se Letonci nalaze sa našim potencijalnim predstavnikom u drugoj polufinalnoj grupi 14. maja, imam osećaj da će drugo majsko evrovizijsko polufinale biti izuzetno jako u odnosu na prvo, a jedina upečatljiva pesma koju mogu da izdvojim iz ovogodišnje letonske konkurencije, a koja bi im u isto vreme pomogla da se nakon četiri godine vrate u finale, definitivno je Still breathing Samante Tine. Sve ostalo bi, kao što je već rečeno, bilo ravno četvrtom uzastopnom ispadanju u polufinalu i pogubljenju u toj konkurenciji. Zato bih dragim letonskim gledaocima poručio da dobro paze koga biraju!

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Sve smo @Komentator i ja već izanalizirali ovo: lagano, bez ikakve neizvesnosti pobeđuje Samanta Tinu. E sad da li će da se kvalifikuje i u finale ESC ne mogu da tvrdim ali mislim da će uspeti da se probije i tamo, publika je željna ovakvog žanra