Evrovizija 2020

Australija 2020: Čekajući pobednika

Nakon prvog nacionalnog takmičenja u Australiji, imaćemo priliku da gledamo i drugo izdanje takmičenja Australia decides. A da li će Australija ponovo uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici, saznaćemo 8. februara.

Na redu je završnica prvog izdanja takmičenja Eurovision — Australia Decides, nacionalnog finala u Australiji.

Kako je sve počelo?

Nacionalni emiter Australije SBS raspisao je konkurs 29. avgusta, koji je trajao sve do 30. septembra, za izvođače i tekstopisce.

Tokom nekoliko nedelja bili su predstavljani takmičari koji će se nadmetati za evrovizijskog predstavnika Australije, a 17. decembra je konačno kompletiran spisak sa svim imenima desetoro učesnika takmičenja Eurovision — Australia Decides. Prvo veče (7. februar) je bilo rezervisano za izvođenje takmičarskih numera pred žirijem, dok će drugo veče (8. februar) biti rezervisano za konačno sumiranje rezultata i proglašenje pobednika.

Finale će biti održano 8. februara, a pobednik, kao i prošle godine, biće izabran jednokružno. Pobednika će odrediti petočlani žiri i publika u razmeri od po 50%.

U žiriju koji će ocenjivati pesme, naći će se:

 • Džoš Martin, urednik zabavnog programa na televiziji SBS i šef australijske delegacije;
 • Kejt Miler-Hajtki, australijska predstavnica iz 2019;
 • Mons Selmerlev, švedski pevač, pobednik Pesme Evrovizije iz 2015;
 • Mili Petrijela, šefica odnosa sa javnošću u kompaniji za zaštitu autorskih prava APRA AMCOS;
 • Pol Klark, direktor producentske kuće Blink TV i kreativni producent Pesme Evrovizije i nacionalnog izbornog takmičenja Eurovision: Australia decides

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista nacionalnog izbora Eurovision — Australia Decides publici će se predstaviti po sledećem redosledu utvrđenom 6. februara:

 1. Aj Ota | Life
 2. Džordan Ravi | Pushing stars
 3. Džeguar Džounz | Rabbit hole
 4. Džek Vidžen | I am king I am queen
 5. Vanesa Amorosi | Lessons of love
 6. Dajana Ruvas | Can we make heaven
 7. Mič Tambo | Together
 8. Kejsi Donovan | Proud
 9. Montanj | Don’t break me
 10. Didiri | Raw stuff

Ovih desetoro izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Australije. Naravno ovo su sve nova imena za evrovizijsku publiku, s obzirom na to da do sada niko od navedenih izvođača do sada nije bio u konkurenciji za novog evrovizijskog predstavnika Australije.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

U pitanju je nešto manje zanimljiv i manje kvalitetan izbor u odnosu na prethodnu godinu. Dok su prethodnih godina Australijanci evrovizijsku publiku častili savremenim pop zvukom, sada mi se čini da su se okrenuli nešto staromodnijem zvuku, tj. pesme sa ovog takmičenja mi zvuče nekako kao nekakav dosadni evrovizijski prosek. Sve pesme me ukupno podsećaju na radijske numere koje slušate, ali čim prođu odmah ih i zaboravite. Malo sam, moram priznati, razočarana ovogodišnjim australijskim pesmama.

Ipak, izdvojiću tri pesme koje mi zvuče najpristojnije, mada ni one nisu nešto do sada neviđeno.

Prva numera bila bi Pushing stars Džordana Ravija, koja spada u red radio-pop pesama, ali koja mi zvuči prijemčivo i čije mi se vokalno izvođenje dopada.

Druga numera bila bi Rabbit hole koju izvodi Džeguar Džounz, koja spada u nešto alternativniji i neobičniji žanr, a svakako je izvesno osveženje u moru radio-popa i izlizanih staromodnih balada.

Na kraju, tu je i jedna balada Raw stuff koju izvodi Didiri, a koja me pomalo podseća na balade Toma Odela, a upravo ova pesma bi mi bila i najveći favorit.

Kako da pratite izbor?

Finalni izbor Eurovision: Australia decides će biti održan 8. februara između 10 sati i 30 minuta i 13 sati i 10 minuta po centralnoevropskom vremenu, a prenos će na internetu obezbediti nacionalna televizija SBS. Takmičenje se održava u Gold Koustu i gledaoci izvan Australije će moći da ga prate na Fejsbuk stranici SBS Eurovision.

Kao i prethodne godine, šou će voditi Mif Vorherst i Džoel Krisi, a pored navedenih članova žirija Kejt Miler-Hajtki i Monsa Semerleva, u revijalnom delu će zapevati i australijska predstavnica iz 2016. godine Dami Im, kao i prošlogodišnji australijski predstavnik na dečjoj Evroviziji Džordan Entoni.

Oznake