Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Francuzi predstavljaju pesmu 16. februara. Klemen Slakonja voditelj EME

U ovom pregledu vesti vam donosimo vesti iz Francuske, Švedske, Italije, Slovenije i Izraela. Svakako, treba napomenuti da je glavna vest dana (za nas godine), objava numera koje će se nadmetati na Beoviziji za mesto predstavnika Srbije na Evroviziji.

Poslušajte pesme festivala Beovizija 2020

🇫🇷 Francuzi prezentuju pesmu za Toma Leba 16. februara

Nacionalna televizija Francuske France 2 je objavila da će pesma Toma Leba, novog francuskog evrovizijskog predstavnika, biti objavljena i publici predstavljena 16. februara. Pesma bi trebala da bude predstavljena u sklopu centralne večernje informativne emisije 20h30 Le Dimanche na pomenutoj televiziji oko 20 časova i 50 minuta. Tom Leb je interno izabrani francuski predstavnik, koji je izabran za francuskog izaslanika nakon otkazanog nacionalnog finala.

🇸🇪 Šveđani objavili isečke pesama i pratećih nastupa druge polufinalne grupe

Ove subote na programu će biti drugo polufinale čuvenog švedskog nacionalnog finala Melodifestivalena. Shodno toj činjenici objavljeni su i delići pesama koje će se u subotu boriti za prolazak u finale. Drugo polufinale će biti održano u Geteborgu. Da napomenemo, ranije ove nedelje su obljavljeni tekstovi takmičarskih pesama, a takođe je došlo i do zamene jednog od učesnika zbog diskvalifikacije (Jan Johansen je zamenio diskvalifikovanog Torstena Flinka). Učesnici drugog polufinala su:

  • Linda Bengcing | Alla mina sorger
  • Doter | Bulletproof
  • Ana Bergendal | Kingdom come
  • Jan Johansen | Miraklernas tid
  • Klara Hamarstrem | Nobody
  • Pol Rej | Talking in my sleep
  • Mendez i Alvaro Estrelja | Vamos amigos

Isečke njihovih pesama možete poslušati, te delove njihovih nastupa pogledati na: SVTPlay.se

🇮🇹 Za odlazak na Evroviziju se izjasnilo 16 izvođača

Italijanski festival Sanremo će se završiti u subotu, kada će i evropska javnost saznati ko će Italiju predstavljati na Evroviziji. Naime, 16 od 24 učesnika ovog festivala je potvrdilo da bi u slučaju pobede prihvatili da predstavljaju Italiju na Pesmi Evrovizije. Već ranije smo istakli da su učesnici morali da potpišu izjave o ovome pre festivala. Ovo je novo pravilo, dok je do sada pobedniku ostavljeno neko vreme da razmisli o učešću nakon pobede na festivalu.

Na ovo bismo dodali i zanimljivost da je gost ovogodišnjeg Sanrema bio i proslavljeni srpski teniser Novak Đoković koji je tom prilikom izveo pesmu Erosa Ramacotija Terra promessa sa kojom je Eros pobedio na ovom festivalu 1984.

🇸🇮 Klemen Slakonja nakon četiri godine ponovo vodi „Evrovizijsku melodiju“

EMA, nacionalno takmičenje Slovenije, na programu je 22. februara. Sada je konačno poznato i ko će voditi ovo takmičenje. U pitanju je komičar Klemen Slakonja, koji se u ovoj ulozi već našao 2011, 2012 i 2016. godine. Ovaj komičar, voditelj i TV ličnost je najavio da će ovogodišnji slovenački izbor biti veče puno zabave za gledaoce. Vredi napomenuti i da je njegov poslednji mandat u vođenju „Evrovizijske melodije” 2016. godine ostao upamćen po zanimljivoj imitaciji ruskog predsednika Vladimira Putina oličenoj u izvođenju šaljive pesme Putin, Putout.

Takođe je ovom prilikom objavljeno da će u petak 21. februara uveče pre takmičenja, biti prikazana posebna emisija EMA pre EME u kojoj će biti predstavljeni posebni snimci sa proba, kao i intervjui sa takmičarima.

🇮🇱 Objavljen žiri koji je odabrao pesme za šou HaShir HaBa L’Eurovizion

Nakon izbora Eden Alen za predstavnicu Izraela na predstojećoj Evroviziji, poznati su i detalji o predstojećem izboru pesme. Naime, u specijalnoj emisiji 3. marta Eden Alen će izvesti četiri pesme od kojih će na kraju biti izabrana jedna da predstavlja Izrael u Roterdamu. Emisija će se zvati HaShir HaBa L’Eurovizion (Sledeća pesma za Evroviziju).

Inače, pesme za ovo takmičenje je izabrao posebni šestočlani žiri sastavljen od čelnika televizije KAN i producentske kuće Teddy productions: Tal Argman, Juval Ganor, Smadar Šafer, Roj Dalmadigo, Tamaira Jordan i Joav Cafir.