Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Destini Čukunjere očekivano proglašena za predstavnicu Malte

Malta je izabrala svog 33. evrovizijskog aduta. Tu titulu je ponela pobednica druge sezone šoua X Factor Malta Destini Čukunjere — pobednica dečjeg Evrosonga 2015. godine.

Malteški javni servis PBS je za sezonu 2019/2020. odlučio da nastavi sa uspešnim receptom i svog aduta izabere preko druge sezone popularnog muzičkog rijalitija X Factor. Selekcija kandidata za završne emisije se odvijala u periodu od 6. oktobra do 29. decembra prošle godine, a ceo januar je bio rezervisan za snimanje završnih „lajv“ emisija.

Finalne borbe za Evrosong je 5. januara započelo njih dvanaestoro. Publika je za poslednju  lajv emisiju, tzv. superfinalnu emisiju, izabrala sledećih četvoro kandidata:

  • grupa F.A.I.T.H. (Five are in the house)
  • Destini Čukunjere
  • Džastin Šorfid
  • Kajl Kutadžar

Kao i prethodnih nedelja, i ove nedelje je bio prisutan standardni četvoročlani žiri u sastavu: Ira Losko, Aleksandra Alden, Rej Merčeka i Hauard Kit-Debono. Oni nisu imali uticaja na rezultate lajva, nego su samo komentarisali izvođenja kandidata i nastupe.

Publika je za svoje favorite mogla da glasa tokom trajanja celog šoua, a odluka o pobedniku se donosila kroz tri kruga glasanja.

Eliminacija korak po korak

U prvom krugu glasanja svi su otpevali po dve numere, od kojih je jedna bila originalna pesma specijalno napisana za svakog izvođača, a drugu su otpevali u duetu sa izvođačem po svom izboru. Nakon prvog preseka glasova se od učešća na Evroviziji oprostio Kajl Kutadžar.

Preostalih troje takmičara su u drugom krugu glasanja otpevali po jednu kompoziciju na malteškom jeziku i posle drugog preseka je publika odlučila da bronzano odličje zauzme grupa F.A.I.T.H.

U poslednjem krugu glasanja su se za odlazak u Roterdam borili Džastin Šorfid i Destini Čukunjere. I, publika je odlučila da boje ove sredozemne države u Roterdamu brani Destini Čukunjere.

Kroz program je gledaoce vodio Ben Kamil.

Čitav program je često prekidan pauzama, reklamama i vestima. Specijalni gosti u duetima su bili prošlogodišnja malteška predstavnica Mikaela Pače, finalista prošlogodišnjeg malteškog X Factora Oven Leuelen, kao i nekadašnje učesnice britanskog X Factora Luiza Džonson i Amelija Lili.

Da napomenemo da je ova izborna selekcija služila za odabir izvođača. Pesma sa kojom će Destini zastupati ovu mediteransku državu u Roterdamu će biti naknadno izabrana, najverovatnije internim putem. U delu rezervisanom za originalno napisane kompozcije za finaliste, Destini je izvela numeru Save the hero, koju možete poslušati u videu priloženom ispod.

Oznake