Balkan, Balkan! Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Roksen je 21. rumunska predstavnica

Televizija Rumunija (TVR) konačno je objavila ime svog 21. seniorskog evrovizijskog predstavnika. U pitanju je dvadesetogodišnja Roksen, relativno novo ime na tamošnjoj muzičkoj sceni.

TVR je odlučio da ove godine svoj nacionalni evrovizijski izbor organizuje u saradnji sa diskografskom kućom Global Records iz čijih je redova odabran i novi rumunski evrovizijski adut. Celokupan selekcioni proces, od organizovanja muzičkog kampa za odabir idealnih pesama za nacionalno finale, pa sve do odabira izvođača koji će na finalnom takmičenju 1. marta otpevati pet potencijalnih numera, bio je prikazan od 3. do 11. februara u serijalu specijalnih emisija nazvanih Destinaţia Eurovision.

Što se tiče odabira izvođača, u finalni izbor od strane javnog emitera TVR i diskografske kuće Global Records ušla su tri imena iz redova spomenutog diskografa: Diana V, Čezar Guna, i Roksen, a izbor selekcione komisije je pao upravo na dvadesetogodišnju Roksen.

Roksen je muzikom počela da se bavi kada je imala sedam godina i svoj talenat je pokazivala pobeđivanjem na raznim dečjim muzičkim festivalima. Kao profesionalna pevačica je svoju delatnost započela na leto 2019, kada je gostovala u numeri You don’t love me umetnika poznatog pod imenom Sickotoy; pesma je zabeležila osam miliona pregleda na Jutjubu, što joj je dalo vetar u leđa da lansira i solistički singl Ce-ti Canta Dragostea, koji je zabeležio devet miliona pegleda na Jujtubu i postao najpretraživanija rumunska pesma na platformi „Šazam“ (Shazam). Trenutno je i treća po emitovanosti pevačica na rumunskim radio-stanicama.

Na nacionalnom finalu, koje će biti održano 1. marta u gradu Buzau, Roksen će otpevati pet potencijalnih evrovizijskih pesama, a odluku o najboljoj će donositi glasovi nacionalnog žirija i gledalaca kraj malih ekrana u omeru 50/50. Svih pet potencijalnih evrovizijskih numera u njenom izvođenju biće prezentovane 21. februara.

Oznake