Evrovizija 2020

Jermenija 2020: Čekajući pobednika

Svog predstavnika će 15. februara odabrati i Jermenija. Dok čekamo trenutak kada će ova crnomorska država odabrati svog 14. evrovizijskog predstavnika, u ovoj epizodi tradicionalnog teksta iz serijala „Čekajući pobednika“ vam donosimo sve pojedinosti trećeg izdanja televizijskog selekcionog formata Depi Evratesil.

Ovako je počelo…

Televizijsko takmičenje Depi Evratesil je jermenski javni emiter ARMTV pokrenuo tokom sezone 2016/2017. i oba njegova prethodna izdanja su bila konceptualna. Tako je prvo izdanje u spomenutoj sezoni 2016/2017. bilo u formi muzičkog rijalitija preko kog se birao izvođač koji je putovao u Kijev, dok je drugo izdanje iz 2018. godine bilo u formi klasičnog festivalskog takmičenja novih pesama.

Prošle sezone ovaj televizijski format nije bio organizovan zbog internog odabira pesme i izvođača, a ove godine će se festival držati forme iz sezone 2017/2018, s tim što, za razliku od 2018, ove godine neće biti polufinalnih nadmetanja, nego će se 12 odabranih učesnika sa javnog konkursa ravnopravno kroz jedno veče boriti za odlazak na Pesmu Evrovizije u Holandiju.

Dva ispadanja u polufinalu — novi list

Nakon prošlogodišnjeg lutanja sa internim odabirom izvođača i pesme, koji im je doneo drugo uzastopno ispadanje u polufinalu, jermenska televizija ARMTV je nakon jedne sezone pauze odlučila da se vrati televizijskom formatu Depi Evratesil. Konkurs za zainteresovane izvođače i autore se odvijao između 5. novembra i 31. decembra prethodne godine i na njega je stiglo svega 53 rada. Od 53 pristigle kompozicije, za finalno nadmetanje zakazano za 15. februar odabrano je 12.

Njih dvanaestoro publici će se na finalnom nadmetanju predstaviti po sledećem redosledu utvrđenom žrebanjem 11. februara:

 1. Agop | Butterflies
 2. Karina EVN | Why?
 3. Hayk Music | What it is to be in love
 4. Erna Tamazjan | Life faces
 5. Eva Rida | No love
 6. Atena Manukjan | Chains on you
 7. Gabrijel Jig | It’s your turn
 8. Sergej i Nikolaj Harutjunov | Ha, take a step
 9. Mirjam Bagdsarjan | Run Away
 10. Vladimir Arzumanjan | What’s going on mama
 11. Artur Alek | Heaven
 12. Tokionine | Save me

Najpoznatija imena sa ove liste svakako su pobednik dečjeg Evrosonga iz 2010. godine Vladimir Arzumanjan, kao i atraktivna Atena Manukjan, koja je 2008. godine učestvovala na izboru za grčkog predstavnika na dečjem Evrosongu, a 2018. godine se nadmetala i u britanskom X Factoru.

Odluku o pobedničkoj pesmi će donositi glasovi devetočlanog stručnog žirija i publike u omeru 50/50.

Šou će sa emitovanjem početi u 19 časova po našem vremenu i predviđen je da traje dva sata. Uživo ga možete pratiti klikom na 1tv.am.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Treći Depi Evratesil, a drugi u formi klasičnog festivalskog takmičenja novih pesama, stavio bih po kvalitetu i ponudi u rang sa Beovizijom, iz razloga što od 12 numera ima 10 nekompetitivnih, a samo dve koje mogu ravnopravno da se nose sa konkurencijom na evrovizijskoj sceni. Te dve pesme koje su vredne spomena i slušanja iz celokupne njihove ovogodišnje izborne selekcije svakako su numere koje izvode favoriti Atena Manukjan i Tokionine.

Atena zbog popularnosti u kojoj sada uživa važi za najvećeg favorita za pobedu, a osim po takmičarskoj kompoziciji za Evroviziju, Atena u pandanističkom smislu može i po atraktivnosti da se poredi sa svojim sunarodnicama Sirušo i Ivetom Mukučjan, koje su isto evrovizijskoj publici plasirale zarazne hitove koje su ovoj državi donele istorijske plasmane. No, jedino sa čime ne može da se poredi sa njih dve jeste stil kojim se ona obraća publici u svojoj takmičarskoj pesmi Chains on you. Dok su Sirušo i Iveta u svojim slavnim evrovizijskim hitovima pokazale da znaju da pevaju, Atena u svojoj numeri glumi em-sija kroz glasovno oponašanje Niki Minaž, ali, svakako je da ona ima potencijala da Jermeniji uz dobar nastup i izvođenje prekine niz od dva uzastopna ispadanja u polufinalu i u eventualnom finalu donese TOP 10 plasman.

Dok će Atena publici ponuditi šou, Tokionine će tog 15. februara gledaocima ponuditi čistu emociju koja se proteže kroz energičan i brz elektro-ritam njegove numere Save me. I on isto može da bude ravnopravan konkurent za plasman u finale na roterdamskoj evrovizijskoj sceni, ali, sve zavisi od toga kakav će nastup biti, pošto ne sumnjam da će uživo biti onoliko maestralan koliko je u studijskom snimku. Ali, pesma svakako ima potencijala za jedan efektan nastup. Od nastupa će zavisiti i eventualni TOP 10 plasman.

Ovo dvoje spomenutih mogu da budu jedini dostojni konkurenti Srbiji u drugom polufinalu 14. maja, za koje ponovo predosećam da će biti jako i da će borba za deset najboljih mesta koje vode u finale biti neizvesna do samog kraja. U svakom slučaju, biće mi svejedno po pitanju toga da li će pobedu odneti Atena ili Tokionine, oboje bi u slučaju eventualne pobede imali šansu da prekinu post od dva uzastopna ispadanja u polufinalu.

Međutim, lično gledano, veću prednost bih dao Ateni zato što su gledaoci željni takvog ritma ne samo od Jermenije nego i od bilo koje države koja šalje neki zarazan „treš“ hit na Evroviziju.

Oznake