Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Počinje Eesti Laul. Austrijski predstavnik prezentuje pesmu 4. marta?

Kako se evrovizijska sezona sve više zahuktava, sve je više i vesti tim povodom. Estonija konačno započinje svoje nacionalno takmičenje, dok se u Švedskoj spremaju za treće polufinale Melodifestivalena. U Austriji se šuška o potencijalnom datumu prezentacije pesme, dok je u Izraelu konačno završen konkurs za evrovizijsku pesmu. Ono što je takođe zanimljivo jeste i to da će i Kanađani biti u prilici da prate Evroviziju. Takođe, mesto u potpuriju su našle i vesti iz Italije, Hrvatske i Poljske.

🇪🇪 Počinje Eesti Laul

Ovog četvrtka biće održano prvo polufinalno veče estonskog nacionalnog takmičenja Eesti Laul. U 1. polufinalnoj večeri nastupiće 12 takmičara, a samo njih šest će biti u prilici da ponove svoje nastupe u finalu 29. februara:

 1. Rasmus Rendve | Young
 2. grupa „Kruuv“ | Leelo
 3. Stefan | By my side
 4. Inga | Right time
 5. Anet i Fredi | Write about me
 6. grupa „Revals“ | Kirjutan romaani
 7. Renate | Videomäng
 8. Laura | Break me
 9. grupa „Little Mess“ | Without a reason
 10. Egert Milder | Georgia (On my mind)
 11. Dženifer Koen | Ping pong
 12. Sine Valtri i „Väliharf“ | Majakad

Prvih petoro finalista će odabrati zajedničkim snagama stručni žiri i publika u omeru 50/50, a šestog će izabrati isključivo gledaoci. Šou sa početkom od 18 časova i 30 minuta po našem vremenu možete pratiti na: err.ee.

Voditelji programa su Tonis Ninemets i Karl-Erik Taukar. U revijalnom delu večeri nastupiće estonska evrovizijska predstavnica iz 2000. godine Ines i rep sastav 5MINUS.

🌐 🇨🇦 Prenos Evrovizije i drugu godinu zaredom u Kanadi

OMNI televizija iz Kanade je potvrdila da će drugu godinu zaredom prenositi Pesmu Evrovizije. Ova televizija je vratila Evroviziju u Kanadu prošle godine zahvaljujući prenosu ovoga takmičenja. Prenos je bio prikazan i televizijski i putem interneta uz malo vremensko kašnjenje u odnosu na Evropu. OMNI televizija je televizija čiji program se emituje na preko dvadeset jezika i često prenosi različite emisije iz Evrope, Afrike, Azije i sa Kariba.

🇦🇹 Vinsent Bueno pesmu Alive predstavlja 4. marta?

Jedne austrijske novine su objavile da će austrijski predstavnik Vinsent Bueno svoju evrovizijsku numeru Alive prezentovati 4. marta. Međutim, austrijski nacionalni emiter ÖRF još uvek nije potvrdio ove navode. Ranije su čelnici ÖRF najavili da će Vinsent svoju pesmu objaviti početkom marta, ali bez tačnih naznaka o samom datumu.

🇮🇱 Zadovoljavajuć odaziv poznatih autora u Izraelu. Objavljeni i nazivi i autori potencijalnih evrovizijskih pesama

Izrael je nedavno preko talent-šoua „Sledeća zvezda za Evroviziju“ konačno izabrao svoju predstavnicu, a sada je na red došao i izbor pesme. Naime, konkurs za pesmu koju će Eden Alen izvesti u Roterdamu je i zvanično završen. Ono što jeste zanimljivo je  činjenica da su se brojni uspešni i poznati kompozitori i producenti prijavili na ovaj konkurs.

Neka od poznatih evrovizijskih autora koji će se nadmetati na ovom konkursu su Idan Rejčel i Doron Medali (Medali je komponovao izraelske pesme Golden boy i Toy), Stav Beger i Natan Gošen (Beger je bio jedan od autora numere Toy), Dolev Ram i Pen Hazut (u pitanju su autor i producent izraelske pesme iz 2017. godine I feel alive), Keren Peles (član žirija u takmičenju HakoKhav HaBa l’Eurovizion), Dana Lapidot (bivša učesnica takmičenja HakoKhav HaBa l’Eurovizion), Inbar Vajzman (jedan od autora prošlogodišnje evrovizijske numere Home).

Emisija u kojoj će publika i dva žirija odabrati numeru sa kojom će se Eden Alen predstaviti evrovizijskoj publici nosi naziv HaShir HaBa l’Eurovizion (Sledeća pesma za Evroviziju) i na programu je 3. marta. Potencijalne takmičarske kompozicije biće prezentovane publici 27. februara.

U međuvremenu se javni emiter KAN oglasio sa tačnom informacijom o konkursu i nazivima četiri potencijalne izraelske evrovizijske kompozicije, uz čiji spisak će biti priložena i autorska ekipa koja je stajala iza sve četiri numere. Na konkurs je stiglo 248 radova, od čega su za specijalan šou „Sledeća pesma za Evroviziju“ odabrane sledeće četiri kompozicije:

 • Roots (autori: Natan Gošen i Stav Beger)
 • Feker libi (autori: Idan Rejčel i Doron Medali)
 • Savior in the sound (autori: Oren Emanuel, Talija Londoder i Uri Avni)
 • Rak ata (autori: Gal Džo Koen, Ejal Išaj, Zlil Kalifi i Eran Kaši)

Poznati su i detalji o takmičarskim pesmama, koje bi trebalo da budu prezentovane 27. februara — dok su pesme Roots i Savior in the sound, sudeći po nazivima, kompletno ispevane na engleskom, numera Feker libi će sadržati delove na amharskom, zvaničnom jeziku Etiopije u kom je Eden Alen rođena, dok će numera Rak ata biti prva takmičarska numera još od 2014. godne u konkurenciji za idealnu izraelsku evrovizijsku pesmu u kojoj će se čuti hebrejski jezik.

🇸🇪 Objavljeni isečci pesama treće polufinalne grupe švedskog Melodifestivalena

U subotu 15. februara u švedskom gradu Luleu će biti održano treće polufinale Melodifestivalena. Nakon objave tekstova pesama ove polufinalne grupe, sada su objavljeni i isečci takmičarskih numera. Učesnici trećeg polufinala su:

 • Fejt Kakembo | Crying rivers
 • Amanda Asa | Late
 • Albin Jonsen | Livet börjar nu
 • grupa „Drängarna“ | Piga och dräng
 • Marijet | Shout it out
 • Anis Don Demina | Vem är som oss
 • Mohombi | Winners

Isečke pesama možete poslušati na SVTPlay.se.

🇮🇹 Fai rumore ostaje italijanska pesma za Roterdam

Nakon pobede Diodata na ovogodišnjem Sanremu i potvrde njegovog pojavljivanja na Evroviziji u Roterdamu pojavile su se glasine da će dotični poći putevima Nine Cili 2012. godine tako što će promeniti takmičarsku kompoziciju. Međutim, javni emiter RAI stao je na put tim glasinama potvrdivši da će njegova pobednička pesma sa Sanrema Fai rumore ujedno biti i evrovizijska kompozicija za Roterdam, a da će, naravno, biti skraćena na propisana tri minuta zato što originalna verzija traje 3 minuta i 36 sekundi.

🇭🇷 Pesme sa Dore 2020 neće biti objavljene u celosti do samog festivala

Trenutno je u Opatiji u toku izložba o istorijatu selekcionog festivala za Evroviziju Dora, koja je otvorena 2, i trajaće do samog festivala 29. februara. HRT je napravio prilog o toj izložbi u kom je u isto vreme i objavio da 16 ranije odabranih takmičarskih kompozicija sa ovogodišnje Dore neće u celosti biti objavljene do samog festivala. Za sada nije poznato da li će pred festival biti prezentovani kraći isečci takmičarskih kompozicija, kao što je to bio slučaj prethodne godine.

🇵🇱 Izmena pravilnika „Šanse za uspeh“ u sred šoua

Televizija Poljska (TVP), suočena sa brojnim kontroverzama koje prate novu sezonu muzičkog rijalitija „Šansa za uspeh“, preko kog se bira ovogodišnji poljski evrovizijski predstavnik, odlučila je da pred emitovanje treće polufinalne večeri izmeni pojedina pravila igre.

Ranije je u pravilniku bilo navedeno da svi učesnici šoua i autori potencijalnih evrovizijskih kompozicija koje će izvesti finalisti moraju biti poljski državljani. Međutim, suočeni činjenicom da će jedan od učesnika poslednje polufinalne grupe, koja će se predstaviti 16. februara, biti Albert Černi, koji je državljanin Češke i glavni vokal sastava „Lake Malawi“ koji je prošle godine predstavljao Češku na Evrosongu, producenti su odlučili da ukinu pravilo nacionalnosti u smislu idealnog izvođača i autora takmičarske pesme.

I dalje će biti zadržano pravilo da za finale produkcija odabere još jednog od eliminisanih učesnika iz bilo kog polufinala, koji po njemu ima šanse da se nađe u finalu, ali, promenjen je način na koji će funkcionisati finalno veče; naime, kao prvu pesmu, svih četvoro finalista će otpevati jednu od nekadašnjih evrovizijskih pesama po izboru produkcije, a potom će kao drugu otpevati originalnu pesmu, koja će ujedno biti i evrovizijska. O pobedniku će i dalje odlučivati isključivo gledaoci.