Evrovizija 2020

Norveška 2020: Čekajući pobednika

Pred nama je 59. izdanje takmičenja Melodi Grand Prix, nacionalnog evrovizijskog izbora u Norveškoj. Ovaj festival s dugom tradicijom će iznedriti novu norvešku evrovizijsku uzdanicu. Da li će Norveška uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici i ponovi dobre plasmane iz prethodnih sezona, saznaćemo 15. februara.

Kako je sve počelo?

S obzirom na to da se ove godine obeležava jubilarnih 60 godina od prvog nastupa Norveške na Pesmi Evrovizije, Melodi Grand Prix izgleda nešto drugačije. Dok je prethodnih godina održavano samo jedno takmičarsko finalno veče, za ovu godinu je predviđeno čak šest.

Još u avgustu je završen konkurs na koji je pristiglo oko 600 prijava, a tada je objavljeno da će umesto prvobitno najavljenih 40 numera, na takmičenju učestvovati 25, zato što su se čelnici NRK vodili kvalitetom, a ne kvantitetom. Imena učesnika ovogodišnjeg Melodi Grand Prixa su otkrivana pet dana pre svakog polufinala (20 takmičara), dok je petoro direktnih finalista otkriveno zajedno sa takmičarima iz prve polufinalne grupe.

Inače, svako polufinale je bilo koncipirano tako da u njemu učestvuju izvođači iz određene regije — Južna, Istočna, Centralna, Zapadna i Severna Norveška. U svakom polufinalu učestvovalo je po četvoro takmičara u međusobnim duelima, nakon koga je bio tzv. zlatni duel, a samo pobednik tog zlatnog duela bi izborio mesto u finalu; što znači da su samo pobednici polufinala obezbedili učešće u finalu.

Direktne finaliste, njih petoro, izabrao je specijalni žiri i oni su promovisali svoje pesme u polufinalima — u svakom polufinalu se predstavljao po jedan direktni finalista. Da napomenemo da je u polufinalima moć odluke imala samo publika i to zahvaljujući internet-glasanju.

Ko je na kraju izabran?

Desetoro finalista Melodi Grand Prixa 2020  su:

  1. Rajli | Wild
  2. Didrik i Emil | Out of air
  3. Magnus Bokn | Over the sea
  4. Akuvi | Som du er
  5. Kristin Husej | Pray for me
  6. Rejn Aleksander | One last time
  7. Tone Damli | Hurts sometimes
  8. „Sondrey“ | Take my time
  9. Urlike Brendstorp | Attention
  10. Lisa Vasileva | I am gay

Naravno i ovog puta ima izvođača koji su već ranije učestvovali na Melodi Grand Prixu, kao što su Erik Soli-Tangen, Ulrike Brendstorp, Rajli i Tone Damli. Svakako najpoznatije ime među učesnicima je Didrik Soli-Tangen koji je već nastupao na Evroviziji pre tačno 10 godina, kada je ovo takmičenje održano baš u Norveškoj. Didrik je 2010. u Oslu izveo numeru My heart is yours. U ulozi kompozitora videćemo još bivših predstavnika Norveške: Aleksander Ribak (Norveška 2009. i 2018) i JOWST (Norveška 2017) autori su kompozicije Magnusa Bokna, a Ćetil Merland je jedan od autora numere Ulrike Brendstorp.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Ovogodišnje numere na MGP-u mi se uopšte ne dopadaju. Da ne bude da samo mi imamo loš nacionalni izbor, pobrinuli su se upravo Norvežani. Sve numere liče jedna na drugu, nema tu nečega da se bog zna kako izdvaja.

Večina izvođača se ne može pohvaliti ni svojim vokalnim sposobnostima, nažalost. Ako bih već morala da biram ko bi trebalo da ode na Evroviziju, to bi bili Magnus Bokn sa pesmom Over the sea i Kristin Husej sa pesmom Pray for me.

Kako da pratite izbor?

MGP 2020 je na programu u subotu 15. februara u areni „Trondhaim Spektrum“ u Trondhejmu. Voditelji finalne večeri su  Kore Magnus Berg, Ingrid Jesing Linhave i Roni Brede Ose.

Kao i polufinala, i ovo finale će se sastojati iz više faza. Tokom finala, prva runda internet-glasanja na veb-sajtu NRK počeće nakon završetka nastupa svih desetoro finalista. Glasači će tokom glasanja morati da naznače iz kog regiona Norveške glasaju.

Glasanje će se odvijati u tri etape. Nakon prvog kruga glasanja u sledeći krug će proći četvoro takmičara. Po objavljivanju nihovih imena, biće pušteni snimci njihovih nastupa. Zatim sledi drugi krug glasova u kome će biti izabrane dve najbolje numere. Dvoje najboljih će ponovo izvesti svoje numere, a nakon toga sledi finalna runda glasanja za predstavnika Norveške.

Ove godine pobednik će biti izabran samo glasovima publike, s obzirom da je ukinut internacionalni žiri. Glasači će imati pravo na tri glasa tokom svake runde, a glasovi će se resetovati nakon svakog kruga glasanja. Inače, glasovi će se saopštavati iz svake regije Norveške, a oni koji će saopštavati te glasove su: Centralna Norveška — Margaret Berger  (predstavnica Norveške 2013), Južna Norveška — Tom Hugo (predstavnik Norveške 2019. kao član grupe KEiiNO), Zapadna Norveška — Bjern Johan Muri, četvrtoplasirani učesnik Melodi Grand Prixa 2010), Istočna Norveška — Oge Sten Nilsen (predstavnik Norveške 2005. kao član grupe „Wig Wam“) i Severna Norveška — Agnete (predstavnica Norveške 2016).

Šou možete pratiti od 19.50 klikom na link: NRK.no

Oznake