Balkan, Balkan! Beovizija

U susret Beoviziji: Ko je najbolji predstavnik za Roterdam?

Festival Beovizija se ove godine održava jubilarni, 10. put. Nakon pauze od 2009. godine, ove treći put zaredom Srbija bira svog predstavnika za Roterdam.

Kao što je poznato, u konkurenciji je 24 izvođača, odn., precizinije govoreći 24 kompozicije, budući da organizator takmičenja, Radio-televizija Srbije, insistira na tome da je ovo izbor pesme, a ne izvođača. I ma koliko da su u pravu, gledaoci i obožavatelji teško da mogu da razdvoje te dve stvari i da se ne povedu emocijama i simpatijama prema određenom imenu i prezimenu.

Kako bilo, kroz dva polufinala 28. i 29. februara publika i žiri će izabrati 12 finalista, koji će se 1. marta nadmetati za put u Roterdam i za status 13. predstavnika nezavisne Srbije na Pesmi Evrovizije.

Otkako su sve takmičarske pesme objavljene 6. februara, izdvojile su se tek dve koje figuriraju kao favoriti. Dve od 24, što je prilično obeshrabrujuće, posmatrajući samo muzički kvalitet festivala sa aspekta evrovizijskog potencijala ili šanse da neka od njih zaživi i postane domaći hit.

No, kako je — tako je.

Da li će se i ovogodišnji festival svesti na dve kompozicije, pokazaće vreme. Uvod u to biće i naš serijal tekstova o svim ovogodišnjim učesnicima i anketa u kojoj će čitaoci imati priliku da svaku numeru ocene na školski način, ocenama od 1 do 5.

Od 15. do 26. februara, na našem sajtu ćete dva puta dnevno, od 12.00 i 20.00, imati priliku da se bolje upoznate sa izvođačima i ocenite njihove pesme. Na kraju, prosečna ocena svake kompozicije odrediće i konačan rang.

Anketa će biti vremenski ograničena. Ocenjivanje će trajati 24 sata od objave, a takođe će biti sprečeno forsirano glasanje s jedne iste IP adrese. Jedna ocena s jedne IP adrese.

S nestrpljenjem očekujemo vaša mišljenja u komentarima i ocene, dok ne dobijemo odogovor — ko je najbolji predstavnik za Roterdam?

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • I? Ko od vas ide na Beoviziju? Pitam, jer možemo da se organizujemo možda da sedimo svi zajedno jedno pored drugog eventualno.

  Na Beoviziju idemo Vuk i ja i čini mi se još dvoje, ali samo u finalu, koji su se ovde javili

 • Najveći hit sa ovogodišnje Beovizije, odnosno pesma koja će se najviše i najduže slušati, biće pesma Baš, baš (Naiva)…
  Ako je pameti, poslaćemo nju.

 • Najzad! 😀 Konačno da dajemo detaljnije analize za pesme sa ovogodišnje Beovizije.
  Trudiću se da u detaljnijoj analizi budem što kraći, precizniji i objektivniji, kao što sam i inače. Na moju ocenu uticaće (za početak) dve stvari: melodija i tekst pesme. Ako se nešto lomim oko ocene, onda ću uzeti u obzir i vokalne sposobnosti pevača/pevačice.
  Jedva sam čekao ovo. Uživajmo u ovome. 😀

  P.S. I jedna molba za sve one koji će komentarisati i davati ocene: molim vas sve da budemo fer da ne vređamo jedni druge i da se, prilikom ocenjivanja, ponašamo dostojanstveno i da poštujemo tuđe stavove, ma kakvi god da su (dakle, slagali se sa tim ili ne). 🙂

 • Kao i svake godine i ove smo jedva čekali ovakvu anketu što se tiče borbe za srpskog predstavnika na ESC. Uvek se radujem ovom načinu rangiranja i razmene mišljenja. Trudimo se da budemo objektivni, jasni i sveobuhvatni i da na najbolji mogući način ocenimo numere, a da nam predlozi budu konstruktivni. Lično ću sa velikim zadovoljstvom biti učesnik ove ankete u kojoj ću se potruditi da kod svakog ocenjenog izvođača i pesme ostavim jedan sveobuhvatan komentar, i nakon koje ću spremniji dočekati samu Beoviziju. Neka vrteška krene !

 • Za Roterdam bi definitivno najbolji izbor bio:
  Marko Marković – Kolači

  Muzički najbolja je:
  Ivana Jordan – Vila