Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Belgija objavila evrovizijsku pesmu „Release me“

Četiri meseca nakon što je belgijski javni emiter flamanskog govornog područja VRT predstavio grupu „Hooverphonic“ za svog evrovizijskog izaslanika u susednoj Holandiji, prezentovana je takmičarska kompozicija Release me.

Premijeru je pesma doživela u jutarnjim časovima na radio-stanici MNM, posle koje su voditelji programa vodili razgovor sa članovima spomenute grupe. Kako je rekao Aleks Kalije, vođa ovog sastava, pesma je posvećena njegovom ocu koji je preminuo tokom njenog stvaranja. U isto vreme, nakon radijske premijere, pesma je najpre objavljena na digitalnim muzičkim platformama, a u 11 časova i 30 minuta, na evrovizijskom Jutjub kanalu je objavljen i prateći spot za nju.

Pored toga što je Aleks Kalije komponovao numeru Release me, za nju je napisao i tekst uz saradnju s Lukom Kjaravalijem.

„Hooverphonic“ je osnovan 1995. godine, i od tada neprestano radi i stvara, uz nekoliko promena članova benda. Njihova muzika se u početku opisivala kao trip-hop, pod snažnim uticajem tzv. „Bristol saunda“ koji je bio aktuelan sredinom 90-ih, da bi kasnije počeli da kombinuju razne žanrove, pa se danas svrstavaju u ambijentalni elektro-pop, drim-pop ili alternativni rok. Do sada su izdali 10 studijskih albuma.

Međunarodnu afirmaciju stekli su s numerom Mad about you, da bi kasnije pesmu Gravity modna etiketa „Cacharel“ koristila u jednoj od svojih reklama za parfeme. Zanimljivo je da je koautor te pesme bila Laura Gruseneken aka „Sennek“, koja je predstavljala Belgiju u Lisabonu 2018. s pesmom A matter of time, čiji je jedan od autora bio Aleks Kalije, član „Hooverphonica“.

U sadašnjem sastavu „Hooverphonica” se od 2018, pored Aleksa Kalijea, nalaze i gitarista Rejmond Gerts, kao i pevačica Luka Krojsberks, koja je 2017. godine pobedila u belgijskoj verziji šoua The Voice za flamansko, odn. holandsko podneblje upravo pod mentorskom palicom Aleksa Kalijea.

Spomenuta Luka Krojsberks je time nastavila niz onih koji su učestvovali u obe verzije šoua The Voice za holandsko i francusko govorno područje započet sa Robertom Belarosom 2013. godine, i svi belgijski evrovizijski predstavnici od tada pa do danas, izuzev spomenute predstavnice iz 2018. godine Senek, svoju afirmaciju stekli su upravo preko navedenog šoua. Međutim, jedina Lukina prednost je ta što na Evrosong ne ide kao solo-izvođač koji se nalazi na početku karijere, već kao sadašnji glavni vokal afirmisanog benda.

Kao i pre dve sezone, i ove je Belgija bila prva zemlja koja je imenovala svog kandidata za planetarno popularno takmičenje. Ove godine pravo na selekciju imao je javni medijski servis VRT koji svoj program emituje na holandskom, odn. flamanskom jeziku. Oni su drugi put zaredom sproveli kompletan interni metod odabira izvođača i pesme. Gledajući period od 2004. godine, prethodno su na isti način birali u sezonama 2009/2010. i 2017/2018. godine. Godine 2012. je bio isproban metod nacionalnog finala „jedan izvođač — dve pesme“, dok je 2004, 2006, 2008, 2014. i 2016. godine predstavnik bio biran putem televizijskog takmičenja Eurosong.

Oznake