ESC-potpourri

Bugarska pesma izlazi 7. marta. Objavljen izgled scenografije za finski izbor

Novi evrovizijski potpuri je pred vama, a predmeti najnovijeg pregleda vesti iz evrovizijskog sveta su aktuelnosti iz Bugarske, Portugalije, Finske, Poljske i Irske.

🇧🇬 Bugarska predstavnica svoju pesmu objavljuje 7. marta

Došao je i trenutak kada će ovogodišnja bugarska predstavnica Viktorija Georgijeva objaviti svoju takmičarsku evrovizijsku pesmu za Roterdam. Kako je napisao admin oficijelne evrovizijske Tviter stranice za Bugarsku, pesma je odabrana i biće prezentovana publici 7. marta. Uskoro će biti poznat i naziv njene takmičarske kompozicije.

🇵🇱 Albert Černi dovodi i „Lake Malawi“ na poljsko finale?

Bura oko plasmana češkog pevača Alberta Černija u finale poljskog muzičkog rijalitija „Šansa za uspeh“, zbog kog je  javni emiter TVP u poslednjoj sekundi izmenio pravilnik šoua i koncepciju finalne večeri, nikako se ne stišava, već je Albert Černi otišao korak dalje tako što je u intervjuu za sajt Evrowizja.org najavio da će dovesti i svoju grupu „Lake Malawi“ na finalno veče. To je logičan sled okolnosti, budući da će se celokupan sastav na finalnoj večeri nadmetati za Evrosong, u delu rezervisanom za izvođenje autorskih pesama, s aktuelnim singlom Lucy, koji već može da se čuje i na Jutjubu.

Pesmu su članovi sastava posvetili jednoj od prošlogodišnjih voditelja Evrovizije u Tel Avivu Lusi Ajub, a među njenim koautorima se nalaze i: austrijski predstavnik iz 2018. godine Sesar Samspon, norveški predstavnik iz 2017. godine „Jowst“, kao i jedan od članova finskog dua „Norma Džon“ (učestovali 2017. godine u Kijevu) Lase Pirainen. Još krajem januara je Sesar Sampson potvrdio da je uključen u pisanje i produciranje jedne od budućih evrovizijskih pesama, te se stoga dolazi do zaključka da je uradio pesmu za „Lake Malawi“.

Zvanična potvrda oko informacije da će Albert Černi u finalu nastupiti s bendom „Lake Malawi“ još uvek se očekuje, a prve dve finalistkinje ostaju svakako Kasija Derenj i Alisja Šemplinjska, koje su pobedile u prvim dvema polufinalnim epizodama. Iako je ranije bilo predviđeno da produkcija između bilo kog eliminisanog učesnika u polufinalnim epizodama odredi četvtog finalistu, izgledno je da će se ipak na kraju odustati od te ideje.

Ukoliko grupa „Lake Malawi“ 23. februara odnese pobedu na poljskom izboru, članovi ovog češkog trojca biće prvi izvođači u istoriji Evrovizije koji će ostvariti dva uzastopna učešća pod zastavama dveju različitih država.

🇵🇹 Objavljen sastav portugalskog žirija za polufinalna nadmetanja

Portugalski javni emiter RTP objavio je sastav sedmočlanog stručnog žirija koji će ocenjivati pesme na polufinalnim večerima nacionalnog izbora Festival da Canção 22. i 29. februara. Među njima, pored ranije najavljenog prošlogodišnjeg portugalskog predstavnika Konana Ozirisa, naći će se i još jedan nekadašnji portugalski evrovizijski učesnik — u pitanju je Anabela, koja je ovu pirinejsku državu predstavljala 1993. godine u Milstritu.

Zajedno sa publikom, žiri će imati 50% udela u raspodeli glasova. No, za razliku od prethodnih godina, kompletni rezultati polufinalnih nadmetanja neće biti objavljeni sve do završetka finalne večeri, nego će lista finalista biti saopštena slučajnim redosledom.

🇫🇮 Objavljen izgled scenografije za finsko finale

Finski javni emiter YLE objavio je izgled scenografije za deveto izdanje televizijskog takmičenja Uuden Musikiin Kilpailu, koje će biti održano 7. marta u televizijskom studiju „Mediapolis“ u Tampereu. Za nju je bio zadužen Ari Levela, a tema je bila jasnoća. Tim povodom, uprava javnog emitera YLE objavila je da jasne linije grafičke scene i precizan dizajn pružaju savršenu postavku za performanse, te da će u sklopu realizacije biti korišćene i najnovije tehnologije, koji će doprineti spektakularnošću šoua.