ESC-potpourri

Nemci većali između 607 izvođača i 568 pesama. Grci pesmu prezentuju 1. marta

Ostala su još tri burna vikenda za nacionalne evrovizijske izbore. Dok ne bude ceo taj proces kompletiran, mi ćemo vas u ovom „evrovizijskom potpuriju“ izvestiti o tome šta se novo dešava po pitanju prezentacije grčke pesme, kako su izgledali detaljni rezultati glasanja u Jermeniji i kako je izgledao proces odabira nemačke evrovizijske pesme i predstavnika.

🇬🇷 Grčka pesma Superg!rl biće prezentovana 1. marta

Grčki javni emiter ERT je objavila da će ranije najavljena evrovizijska pesma Superg!rl u izvođenju njihove ovogodišnje predstavnice Stefanije biti konačno prezentovana 1. marta u specijalnom televizijskom programu sa početkom od 18 časova po našem vremenu.

Numeru su komponovali evrovizijski iskusan kompozitor Dimitris Kontopulos i umetnik poznat pod imenom „Arcade“, a tekst je delo Šeron Von, koja je napisala i tekstove evrovizijskih numera Waterline (Irska 2012) i Scream (Rusija 2019). Za nastup, naravno, biće zadužen Fokas Evangelinos, koji je i ranije osmišljavao evrovizijske nastupe za pesme u čijem je stvaranju učestovao Kontopulos, među kojima su i nastupi Sakisa Ruvasa iz 2004. i 2009, kao i pobednički nastupi Elene Paparizu iz 2005. i Dime Bilana iz 2008. godine.

🇦🇲 Objavljeni kompletni jermenski rezultati, kao i članovi međunarodnog i nacionalnog žirija

Nakon završetka svog nacionalnog finalnog takmičenja Depi Evratesil, jermenski nacionalni emiter ARMTV je objavio detaljne rezultate glasanja na nacionalnom izboru, kao i članove međunarodnog i nacionalnog žirija.

U međunarodnom žiriju su se našli: Olga Salamaha (Belorusija), Tali Eškoli (Izrael), Natija Mševinijeradze (Gruzija), Gordon Bonelo (Malta) i Jekaterina Orlova (Rusija) — njihovo poverenje je zadobila pobednička numera Chains on you Atene Manukjan, koja je osvojila sa njihove strane maksimalnih 60 poena.

Nacionalni žiri su sačinjavali: Armen Sargasjan, Tereza Karimjan, Tigran Danijeljan, Stepan Zagarjan i Jervand Erznkjan. I njihov favorit je bila Atena Manukjan, koja je osvojila 58 od maksimalnih 60 poena.

S druge strane, SMS glasači se nisu složili sa međunarodnim žirijem jer su najveće poverenje dali pobedniku dečjeg Evrosonga iz 2010. godine Vladimiru Arzumanjanu, koji je osvojio 3.334 glasova, dok je Atena Manukjan s njihove strane bila treća sa svega 662 glasa. Ipak, zahvaljujući međunarodnom i nacionalnom žiriju, Atena je odnela ubedljivu pobedu, a Vladimira Arzumanjana su gledaoci progurali do trećeg mesta.

🇩🇪 Nemci većali između 607 izvođača i 568 pesama

Bliži se 27. februar, kada će Nemci u specijalnom šou-programu prezentovati pesmu i izvođača koji će sa njihove strane putovati u Roterdam, a portal ESC Kompakt je došao do saznanja kako su odabrani idealan izvođač i pesma. Selekciona komisija javnog emitera NDR je u uži izbor uvrstila 607 izvođača pomoću pretrage na društvenim mrežama Jutjub, Fejsbuk i Instagram, uparivši ih sa idealnim pesmama.

Što se kompozicija tiče, u razmatranje je ušlo 568 kompozicija, od čega je 84 nastalo tokom muzičkog kampa održanog tokom prošle godine.

Održano je nekoliko krugova glasanja u kojima su 100-člani žiri evrovizijskih fanova i 20-člani međunarodni žiri u odnosu 50/50 birali idealne pesme i izvođače koji su ušli u uži izbor, sve dok u opticaju nije ostalo 50 izvođača i 34 pesme.

Pesme i izvođači su potom bili upareni u 20 različitih kombinacija. Potom je održana radionica u kojoj je svaki izvođač snimio svoju pesmu. Snimci su prosleđeni obema grupacijama sudija i potom su izabrani najbolja pesma i izvođač koji će putovati u Roterdam.