Balkan, Balkan! Srbija

Beovizija 2020: ROCHER Etno Bend | Samo ti umeš to

ROCHER Etno Bend s pesmom Samo ti umeš to nastupa pod rednim brojem šest u 2. polufinalu 29. februara. Autor muzike i teksta je Rastko Aksentijević.

Ovaj sastav čine profesionalni akademski muzičari. Prvi put se pojavljuje 2008. godine sa delima klasične muzike. Repertoar se proširuje na tango, latino, evergrin i džez standarde, i formira se ROCHER Etno Bend kao kvintet.

Prvih šest godina bend je uglavnom izvodio instrumentalne etno-hitove, sa ponekim vokalnim izvođenjem. Od prošle godine bendu se priključuje Nemanja Guzijan, vrhunski etno-vokal, finalista emisije „Ja imam talenat“ 2017. godine i sa njim se pravi novi program pod nazivom „Etno-zvuci“.

Bend svira etno-muziku na jedinstven način, kombinujući klasičan zvuk sa modernim, sa posebnim ulogama violinistkinje i pevača.

U ovom sastavu bend je prošle godine imao nekoliko koncerata, od kojih je najzapaženiji sedmi veliki godišnji koncert na Kolarcu.

Bend čine: Radmila Vardalić (violina), Dejan Rokvić (viola), Nebojša Brdarić (frula/kaval), Balša Pešikan (tambura), Aleksandar Andrejević (perkusije), Srđan Đorđević (kontrabas) i Nemanja Guzijan (vokal).

SAMO TI UMEŠ TO

muzika: Rastko Aksentijević
tekst: Rastko Aksentijević

Kao prah
Noć tišinu posipa
Poput nežnog šapata
Tvoga tela

Ne brinem
Jer me više nije strah
Da zaključam te u srcu
Kad predaš mi se cela

Daleko bilo gde
Visoko najviše
Kad sanjam i kad s tobom
Letim ponovo
Kroz buku vetrova
U noći vodiš me
Da nađem zvezdu svoju
Što je oblak sakrio


Prosečna ocena: 2,87

Oznake

11 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Etnopop koji odgovara mojim usima.
  Prelep glas (samo da se malo zatvori vokal E) … Mogla se odraditi neka deonica u pesmi da Nemanja bas pusti glas ….
  Za sve pesme koje mi prijaju na svako novo slusanje nisam davala manju ocenu od 4.
  I za SAMO TI UMEŠ TO ocena 4.

 • Meni je u ovoj pesmi, sve pogrešno – ukratko!
  Kad pokušam da lociram i odstranim ono što žulja, vidim da je u pitanju i nešto drugo, pa još nešto, pa redom sve.

 • Ovaj bend ima perspektivu za dalji napredak i uvek pozdravljam kombinovanje pop muzike sa etno elementima.
  Ali… Ova pesma mi je, bez obzira na to što je Nemanja lepo to otpevao, nekako iritantna. Tekst mi se u celoj priči ne uklapa, a i ovo ostalo je bilo u fazonu ,,smuti, pa prospi”. I to je ispalo baš loše.
  Mislim da je suvišno pričati da ova pesma ne treba da bude ni u finalu Beovizije, a o ESC bolje da ne pričam. Mislim da je Rastko ovo mogao i morao bolje da to iskomponuje.
  Moja ocena je 1+ (plus samo zbog talenta ovih muzičara i Nemanje kao vrhunskog etno vokala).

  Ocena: 1+

 • Pre Beovizije ne smem da se usudim i kažem krupnije reči, ali svakako je “Samo ti umeš to” krem ovogodišnje Beovizije i u TOP 3 za najbolje moguće predstavljanje Srbije na ESC 2020.
  Pesma je dirljiva, zanimljiva, skladna, s mirisom Balkana. Žao mi je što nema više pozitivnih utisaka, ali se nadam što boljem njihovom plasmanu!

 • Paaa… Šta znam, mlako je ovo i neubedljivi, moglo je to i bolje. Podsećaju me dosta na Reginu. Ulazak u finale im je upitan s obzirom da su u jačem SFu.

  Ocena: Dobar 3

 • Banalizovan etno-pop. Sofisticirano i autentično etno-pop izvođenje dijeli ovu pjesmu od najgore na ovoj Beoviziji, a to je duet Balkankubano i Bora Dugić.
  U ovoj pjesmi je suviše jednostavan instrumentalni deo, samo narušava i banalizuje raskoš vokalne linije, koja samim time i ne postoji, niti to može. Suviše je izražan disbalans širokog pjevanja i brze i jednostavne instrumentalne linije. Pjevanje koje je sjajno tako djeluje kao razvučeno i dosadno, a muzički part ostaje trivijalan. I pjesma je skroz trivijalna, onda. Djeluje nabacano i nedovršeno. Trebao se uklapati instrumentalni part prema vokalnom, a ne obrnuto. Možda i jeste tako rađeno, ali što vrijedi, kad djeluje ko da nije.
  Ono što sam primetio na ovogodišnjoj Beoviziji jeste da su mnoge pjesme po jednom segmentu obogaljene, što im drastično oduzima na kompletnosti i zvučnosti. Npr. pjesma Oči meduze (Andrija Jo) je super, ali je vokal nikakav, zatim pjesma Sudnji dan je u muzički sjajno urađena, kao i pjevači, ali je tekst očajno – morbidan, zatim pjesma Cvet s prokletija (Bane Mojićević) je maestralno otpevana, ali je sem interpretacije sve drugo krajne mediokritetski.
  Ocena za ovu pjesmu: 2(-).

 • Dobra je zamisao u pravljenju ove pesme, ali imam utisak da je u svoj želji da se načini onakvom kakva treba biti nešto ispušteno. Ista situacija kao i sa EJO grupom. Mislim da bismo na Evroviziji ostvarili dobar uspeh kad bismo još više eksperimentisali sa kombinacijom modernog i tradicionalnog.

 • Veliko poštovanje pre svega za muzičko stvaralaštvo Rošer Etno benda o kojem nisam znao mnogo toga pre ove Beovizije. Moram da naglasim i Rastka Aksentijevića, muzičara koji je jedan od meni najcenjenijih naših muzičara. Jako sam se obradovao kada sam video u spisku pesama njegovo ime i sa nestrpljenjem sam očekivao to njegovo delo. Međutim, ova pesma je ispod mojih očekivanja. Iako je rado slušam i iako ću je se sećati i nakon Beovizije kao jedne od pesama koje ću hteti sam od sebe pustiti, ruku na srce ovo je daleko od pesme poželjne za evrovizijsku scenu. Tu me je Rastko razočarao i evo biću drzak da mu ovim putem uputim jednu konstruktivnu kritiku sa te strane, baš zbog toga što ga smatram jednim od naših najvećih živih muzičara današnjice. Pesma je lepo zamišljena, ima sve potrebne elemente da bude jako dobro umetničko delo, delo koje će na maestralan način spojiti moderno i tradicionalno, ali skoro ništa od toga nije ispalo kao krajnji rezultat. Umesto svega nabrojanog imamo jednu bledunjavu, tanku pesmu, ne toliko ni pamtljivu sa vokalom koji se (uši mi kažu) iako je na visokom nivou nekako ne uklapa u ovu pesmu. Suština je u tome da elementi pesme nisu upakovanu u skladnu celinu. Daleko je ova pesma od evrovizijskog potencijala i to joj je najveća mana s obzirom da se pojavljuje na Beoviziji. Ocena – 3

 • Iako volim spoj tradicionalnog i modernog zvuka, ova numera nije na mene ostavila pobednicki utisak. Ipak, gledano s kvalitativnog aspekta, pesma je daleko ispred 85% ovogodisnjih konkurenata i definitivno spada u krug numera koje cu nastaviti da slusam nakon Beovizije. Citajuci komentare, dosao sam do zakljucka da je mnogi uporedjuju sa kompozicijom “Svatovi”, ali ja, osim zanrovske, ne vidim nikakvu podudarnost. U sustini, pesma je iznad proseka, ali nedovoljno ubedljiva za visok plasman, tj. maksimalan domet joj je finale Beovizije. Moja ocena je minijaturna cetvorka.