Balkan, Balkan! Evrovizija 2020

Slovenija 2020: Čekajući pobednika

Slovenci se ove godine na Pesmi Evrovizije takmiče 26. put, od čega će 25. put predstavnik biti izabran putem televizijskog takmičenja „Evrovizijska melodija“, čije je ovogodišnje finalno veče zakazano za 22. februar. U našem tradicionalnom serijalu tekstova „Čekajući pobednika“ vam donosimo sve pojedinosti EME 2020.

Pripreme od leta

Ovogodišnje izdanje tradicionalne „Evrovizijske melodije“ je Radio-televizija Slovenije odlučila da organizuje po nešto drugačijem konceptu u odnosu na prethodne godine. Naime, novitet u organizaciji ovog festivala je bilo uvođenje kvalifikacionog nadmetanja za neafirmisane i poluafirmisane izvođače pod nazivom EMA FREŠ. Konkursi za EMU FREŠ i klasičnu „Evrovizijsku melodiju“ su bili otvoreni 1. avgusta i kriterijumi za oba televizijska nadmetanja su bili drugačiji.

Posmatrajući EMU FREŠ, pravo da se prijave na ovo kvalifikaciono takmičenje su imali izvođači uzrasta od 16 do 25 godina koji su do 1. februara 2020. godine imali ne više od tri komercijalno izdate pesme. Za glavno takmičenje „Evrovizijska melodija“ pravo prijavljivanja su imali afirmisani izvođači. Ono što je povezivalo oba konkursa i oba takmičenja jeste pravilo da je najmlađi učesnik morao da ima minimalno navršenih 16 godina do 1. februara tekuće godine. Konkurs za EMU FREŠ završen je 19. septembra, a konkurs za afirmisane koji su želeli učestvovati na „Evrovizijskoj melodiji“ završen je 18. novembra.

EMA FREŠ — predvorje za afirmaciju mladih

Fokus u narednom delu priče stavljamo na kvalifikaciono nadmetanje EMA FREŠ, čije je petonedeljno eliminaciono nadmetanje sa 18 odabranih izvođača bilo emitovano isključivo na internet-platformama, a finalno veče je bilo realizovano u televizijskoj formi. Lista od 18 učesnika kvalifikacionog takmičenja za mlade nade EMA FREŠ je objavljena 21. oktobra, a petonedeljna eliminaciona nadmetanja su se odvijala u periodu od 4. novembra do 6. decembra.

Prve tri sedmice u periodu od 4. do 22. novembra su bile koncipirane u formi prvog kruga nadmetanja sa 18 učesnika, koji su bili podeljeni u tri grupe od po šest, od kojih je u svakoj od te tri grupe bilo po tri duela koja su se odvijala ponedeljkom, utorkom i sredom. Pobednike svih dnevnih duela u prvom krugu su izabrali internet-glasači, a svaki petak u te tri sedmice je bio rezervisan za odabir pobednika nedelje — jednog su izabrali internet-glasači, a drugog je odabrao žiri. Tako se došlo do prvih šestoro finalista EME FREŠ.

Preostalih dvanaestoro eliminisanih dobilo je drugu priliku za plasman na finalno nadmetanje kroz poslednje dve sedmice namenjene za organizaciju takmičenja; tih 12 kandidata su bili podeljeni u dve grupe od po šest, a u svakoj je ponovo bilo po tri duela; pobednike svih dnevnih duela (odvijali su se ponedeljkom, utorkom i sredom) u baražnom krugu glasanja su ponovo izabrali internet-glasači, koji su se 29. novembra i 6. decembra borili za pobednike sedmice; po dva pobednika u tim dvema sedmicama su u baražnom krugu glasanja odredili ponovo internet-glasači i žiri.

Na ovakav način, došlo se do odabira desetoro najboljih koji su se u televizijskom finalu EME FREŠ 18. januara borili za dva mesta koja su vodila na glavno nadmetanje „Evrovizijska melodija“ — jednog učesnika finalne večeri su odredili gledaoci, a drugog žiri. Sa tog takmičenja, plasman na finalno takmičenje EMA 2020 obezbedili su Saška s pesmom Še kar lovim tvoj nasmeh i grupa „Parvani Violet“ s numerom Cupid.

EMA — i dalje korak ispred ex-Yu zemalja

Ostavljajući na stranu ovakav komplikovan proces odabira mladih nada za finale u smislu sticanja ravnopravne borbe sa afirmisanim izvođačima, dužni smo i da vam objasnimo i na koji način se vršio odabir afirmisanih izvođača za glavno finalno nadmetanje; na konkurs su stigla 74 rada, a tročlana selekciona komisija, na čelu sa trostrukom vicešampionkom EME Rejven, odabrala je desetoro najboljih za finalno nadmetanje. Lista od desetoro direktnih finalista objavljena je 20. decembra, 4. februara objavljeni su 30-sekundni segmenti svih takmičarskih numera ovogodišnjih finalista, a 18. februara su objavljeni i duži segmenti finalnih takmičarskih kompozicija u trajanju od po minut. Cele numere neće biti prezentovane do održavanja finalne večeri.

I, tako dođosmo do konačne liste od 12 izvođača koji će biti u konkurenciji za 26. slovenačkog evrovizijskog predstavnika sa sledećim numerama:

 1. Simon Vadnjal | Nisi sam
 2. Saška | Še kar lovim tvoj nasmeh
 3. Gaja Prestor | Verjamem vase
 4. Ana Soklič | Voda
 5. grupa „InMate“ | The Salt
 6. Manca Berlec | Večnost
 7. Tinkara Kovač | Forever
 8. Božidar Volfland Vulf | Maybe someday
 9. grupa „Parvani Violet“ | Cupid
 10. Klara Jazbec | Stop the world
 11. grupa „Imset“ | Femme fatale
 12. Lina Kuduzović | Man like U

Najpoznatija imena sa ovog spiska svakako su slovenačka seniorska evrovizijska predstavnica iz 2014. godine Tinkara Kovač, kao i juniorska slovenačka evrovizijska predstavnica iz 2015. godine Lina Kuduzović. Od onih koji su se i ranijih godina takmičili na „Evrovizijskoj melodiji“, primećuje se da je ponovo na sceni prisutna grupa „InMate“.

Pobednik će se birati na isti način kao i 2011, 2014-2016. i 2019. godine kroz dvokružni sistem glasanja. Najpre će tročlani žiri od 12 finalista selektovati dvoje najboljih za tzv. superfinale, da bi u drugom krugu glasanja pobednika tzv. superfinalnog duela izabrali isključivo gledaoci.

Na poziciju voditelja ovog šoua se vraća popularni glumac i šoumen Klemen Slakonja, koji je ovaj festival prethodno vodio 2011, 2012. i 2016. godine. Revijalni deo programa će upotpuniti prošlogodišnji slovenački evrovizijski predstavnici, članovi dua „zalagasper”.

Šou će početi sa emitovanjem u 20 časova i predviđen je da traje do 22 sata. Uživo ga možete pratiti na 4D.rtvslo.si.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Slovenci su i ove godine ponudili sasvim pristojnu selekciju. Međutim, tu postoji i jedan problem — od 12 pesama koje će otpevati ovogodišnja generacija finalista, većina njih nema evrovizijski potencijal, već više izgledaju kao za lokalnu upotrebu. I što je još gore, nisu dovoljno pamtljive na prvo slušanje. Drugačije rečeno, posmatrajući njih 12, niko nema upečatljivu pesmu s kojom bi se u startu odmah izdvojio kao favorit. I, što je još gore, ima previše pesama koje su u baladnom ritmu ili u umerenom tempu. Svi ti navedeni problemi mi mirišu na to da će Slovenci ove godine teško ući u finale, bez obzira na to što se nalaze u prvoj polufinalnoj grupi 12. maja, koja će verovatno biti slaba po jačini numera.

Ako baš žarko žele da nastave putevima Lee Sirk i Zale i Gašpera tako što bi se nameračili na treći uzastopni prolazak u finale, onda bih recimo mogao da izdvojim sledeće tri pesme koje će im pomoći da se u prvoj polufinalnoj grupi i te kako istaknu:

 • baladu Line Kuduzović Man like U — treće mesto sa dečje Evrovizije u Sofiji 2015. godine je priznanje koje nije nimalo za bacanje. No, za razliku od priprema za dečju Evroviziju, ovaj put nije sarađivala sa Marjetkom i Alešom Vovkom, već je sama napisala muziku i tekst za svoju takmičarsku kompoziciju. U pitanju je jedna iskrena i emotivna balada kojom je potvrdila epitet željene slovenačke evrovizijske predstavnice i na seniorskoj sceni;
 • sledeća koja je definitivno moj favorit na osnovu jednominutnog segmenta je Voda Ane Soklič — još jedna balada koja ima prizvuk moderne produkcije. Međutim, moraće još malo da je poboljša u slučaju eventualne pobede, samo bi me nastup u ovom slučaju brinuo;
 • mogu da izdvojim i pesmu Gaje Prestor Verjamem vase — numera umerenog tempa, ali izgleda previše prazno u aranžerskom smislu – i njoj bi trebalo neka dorada u slučaju pobede, jer svakako pesma ima potencijala. Plus, bolje će se istaći u prvoj polufinalnoj grupi ako bi odlučila da pesmu prevede na engleski.
Oznake