Evrovizija 2020

Ukrajina 2020: Čekajući pobednika

U subotu 22. februara dobićemo odgovor na pitanje da li je Ukrajina spremna da se vrati na puteve stare evrovizijske slave.

Nakon prošlogodišnjeg izbora koji je okončan političkim skandalom, zbog čega su se Ukrajinci povukli sa izbora, ova evropska zemlja se ponovo vraća na najveće muzičko takmičenje. Ukrajina će svog novog evrovizijskog predstavnika izabrati preko već dobro poznatog takmičarskog formata Izbor (ukr. Відбір) koji je bio korišćen i u nekoliko prethodnih sezona.

Ovako je počelo…

I ove godine su javni servis NSTU i komercijalni emiter STB nastavili uspešnu saradnju. Međutim, zbog prošlogodišnjih „problema“ sa pobednicom ovog takmičenja Maruv, doneseno je i jedno pravilo koje svi učesnici moraju ispoštovati. Naime, uslov je da izvođači koji žele da predstavljaju Ukrajinu na Evroviziji od 2014. godine pa do današnjih dana nisu uopšte kročili na teritoriju Rusije ili Krima. U slučaju da pobednik odbije da potpiše ugovor sa javnim emiterom NSTU, u Holandiju ide drugoplasirani izvođač. Prijave su se odvijale od oktobra do decembra, a 20. januara ove godine je objavljena lista od 16 kandidata koji su prošli kroz ovosezonsko izdanje šoua.

Muzički producent šoua je i ove sezone bio Ruslan Kvinta, a tokom šoua je takmičare komentarisao i ocenjivao žiri u sastavu: Tina Karol (sedmoplasirana ukrajinska predstavnica iz 2006), Andrij Danilko aka Verka Serdjučka (vicešampion iz 2007) i Vitalij Drozdov (direktor tamošnje radio-stanice Hit FM).

Polufinala su bila održana 8. i 15. februara. Nadmetalo se po osam kandidata, a glasovima spomenutog tročlanog žirija i publike u odnosu 50/50 troje najboljih iz svakog polufinala obezbedilo je plasman na finalno veče koje je na programu 22. februara.

Kako u finalu?

Na isti način na koji su izabrani finalisti će biti izabran i pobednik. I žiri i publika će svoje favorite ocenjivati od 1 do 6. U slučaju izjednačenog rezultata presudiće glasovi publike. Finalisti će se publici predstavljati sledećim redom:

  1. KRUT | 99
  2. Džeri Hejl | Vegan
  3. grupa „Go-A“ | Slavuj
  4. David Akselrod | Horizon
  5. Hajat | Call for love
  6. grupa TVORCHI | Bonfire

Voditelj programa je glumac Serhij Pritula, a šou sa početkom od 18 časova po našem vremenu možete pratiti na Jutjub kanalu televizije STB.

Specijalni gost šoua će biti doskorašnja članica žirija Izbora i pobednica Evrovizije 2016. Džamala.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Iskreno, nisam ukrajinsko nacionalno takmičenje pratila prethodnih godina, pa ne mogu nešto posebno da poredim sa ranijim sezonama. Mogu reći da je žanrovski veoma šarenoliko takmičenje, jer je bukvalno svaka od pesama u finalu drugačijeg žanra. Za razliku od nekih ovogodišnjih nacionalnih takmičenja koje sam imala priliku da gledam do sada, ovo mi bar sa tog aspekta raznolikosti žanrova izgleda interesantnije.

Posle neka dva ili tri slušanja ukrajinskih pesama, ne mogu da odredim da li će one nešto postići u Roterdamu ili neće, ali ću dati neki svoj kratak sud o svakoj pesmi.

Pesma Horizon Davida Akselroda spada u red onih užasnih, izlizanih, ušećerenih, predvidljivih evrovizijskih balada (da se razumemo, više volim balade od brzih pesama, ali mrzim ovakav tip balada). Numera Vegan koju izvodi Džeri Hejl je isto tako zaostala u vremenu jedno petnaestak godina muzički, a malo me podseća i na jednu ovogodišnju norvešku pesmu (slične muzičke podloge).

Pesme Call for love mladog umetnika pod imenom Hajat i Bonfire grupe TVORCHI su mnogo zanimljivije, eksperimentalnije i žanrovski raznovrsnije od prethodno navedenih numera, a i scenski su mnogo prijemčivije.

E sad konačno dolazimo i do numera koje bih volela da vidim i čujem u Roterdamu kao ukrajinske predstavnike, a to su pesme 99 i Slavuj. Nisam se nešto udubljivala u tematiku ovih numera, ali mi se muzički veoma dopadaju. 99 mi zvuči prosto bajkovito, kao neka numera za dečji, ali ne zvuči infantilno, već nekako umirujuće. Pesma Slavuj je jedna gotovo folklorna numera u modernom maniru i svakako je zanimljiva i drugačija, ali i odiše nekom energičnošću. Stoga bih u Roterdamu volela da vidim KRUT ili grupu „Go-A“.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Slazem se !
    Isti stav imam i ja s tim što u finalnom poredjenju konačnu prednost dajem pesmi “99” koju bi najviše voleo da vidim u Rotterdamu, drugačije neobično interesantno..lepo…a ostale numere su previše izlizane iako su dobre ali ništa ne vidjeno i dosta generično..Treba nam nešto novo i neobično na Evroviziji pogotovo iz Ukrajne..a 99 i Slavuj bi tu neobičnost svakako donele..