Evrovizija 2020 Roterdam
Photo: Paul Barendregt
Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Kako će izgledati organizacija roterdamskih majskih večeri?

Holandski javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS, koji su zajednički odgovorni za organizaciju 65. Pesme Evrovizije u Roterdamu, objavili su nove detalje o organizaciji takmičenja. Kako će izgledati revijalni delovi, koje dodatni elementi će biti uključeni u već ranije objavljen izgled scenografije, kao i šta će biti sprovedeno kako bi finalno veče trajalo što kraće – saznajte u narednim redovima.

Kraće svečano otvaranje i bez tzv. duhovitih „skrivenih kamera”

Još u decembru se Sice Baker, izvršni producent ovogodišnje Pesme Evrovizije, zalagao za kraće trajanje finalne večeri kako se ne bi ponovila situacija iz Tel Aviva 2019, kada je finalno veče trajalo preko četiri sata, čime je po dužini premašen rekord finalne večeri iz Kijeva 2005. Naravno, sa reči je prešao na delo, te je urednik programa Gerben Baker izjavio da će ceremonija svečanog otvaranja, koja uključuje i defile zastava učesnika finalne večeri, ostati istaknuta kao deo nacionalnog ponosa, ali da će celokupan taj proces biti ubrzan zato što je dosadašnjih 15 minuta, koliko je do sada bilo predviđeno za defile finalista u sklopu svečanog otvaranja, po njemu bilo predugo.

Sve će to biti ukombinovano sa di-džej setom petnaestogodišnjeg holandskog muzičkog producenta Petera Gabrijela uz čiju muziku će grupa holandskih plesača održati ulični performans širom Holandije.

Tokom ranijih godina, bitna obeležja ove planetarne majske muzičke svetkovine bile su i duhovite „skrivene kamere“. Ove godine šaljive nameštene situacije neće biti uključene u scenario ovog događaja, jer, kako je Gerben Baker izjavio, humor tokom održavanja Evrovizije ne bi trebalo da funkcioniše na takav način, pogotovo ne na takmičenju na kojem se okupljaju nacije sa različitim smislom za humor.

Revijalni deo finalne večeri koncepcijski najsličniji onom iz Osla 2010.

Revijalni deo finalne večeri takmičenja u Roterdamu će po koncepciji podsećati na onaj iz Osla 2010. Nastupiće u njemu sedmoro nekadašnjih evrovizijskih pobednika, koji će u unapred snimljenom video-segmentu šetnjom kroz Roterdam ponovo izvesti svoje pobedničke evrovizijske numere:

  • Điljola Činkveti (Italija 1964) | Non ho l’età
  • Leni Kur (Holandija 1969) | De troubadour
  • Geti Kaspers (Holandija 1975 sa grupom „Teach In“) | Ding-a-dong
  • Sandra Kim (Belgija 1986) | J’aime la vie
  • Pol Harington i Čarli Makgetigen (Irska 1994) | Rock’n’roll kids
  • Aleksander Ribak (Norveška 2009) | Fairytale
  • Dankan Lorens (Holandija 2019) | Arcade

Navedeni video-segment biće ukombinovan sa kadrovima iz roterdamske arene „Ahoy“ u kojima će biti prikazana reakcija gledalaca na ta izvođenja. Na samom kraju video-segmenta, svi navedeni nekadašnji evrovizijski pobednici će se pojaviti i na sceni.

Edsilija Rombli kao taksista u unapred snimljenim video-segmentima tokom sve tri večeri

Holandska evrovizijska predstavnica iz 1998. i 2007. godine Edsilija Rombli, pored toga što će biti jedan od tri ovogodišnja evrovizijska voditelja, biće i učesnica nekih od unapred snimljenih video-segmenata tokom sve tri majske večeri. Naime, ona će u revijalnim video-klipovima obavljati funkciju taksiste u kojima će sa još četiri nekadašnja evrovizijska pobednika: An-Mari David (Luksemburg 1973), Išarom Koenom (Izrael 1978), Nijam Kavanag (Irska 1993) i Ruslanom (Ukrajina 2004) razgovarati na temu šta je za njih značio trofej evrovizijskog pobednika i kako je to uticalo na njihovu dalju karijeru. I, ko zna na šta i na koga mogu još da naiđu prilikom taksi-vožnje kroz Roterdam, što znači da se mogu očekivati i neke nenadane situacije.

Hendikepirani brejkdenser otvara 2. polufinalno veče 14. maja

Otvaranje 2. polufinalne večeri, u kojem će nastupiti i predstavnik Srbije, biće u znaku hendikepiranog, svetski poznatog brejkdensera i motivatora Redouana Aita Kita, poznatog pod scenskim imenom Redo, koji će izvesti spektakularan performans.

Redo je rođen sa nekoliko malformacija. Ima kraću desnu ruku kojoj nedostaje lakatni zglob, kao i pet prstiju, od čega dva na desnoj i tri na levoj ruci. Takođe mu nedostaje desni kuk, ima kraću desnu nogu i hoda uz pomoć proteze. Uprkos tim komplikacijama, Redo nikad nije dozvolio da takva situacija negativno utiče na njegov život.

Tim povodom je urednik takmičenja Gerben Baker izjavio: „Želeli smo da pokažemo holandski talenat u svim oblicima. Redov ogromni talenat i priča se savršeno uklapaju u inkluzivnost i raznolikost ovogodišnjeg takmičenja i teme Open up! (Otvorite se).“

Kada je imao 14 godina, Redo je primetio grupu ljudi koja se u njegovoj srednjoj školi bavila brejkdensom. U taj ples se zaljubio na prvi pogled i odlučio je da, uprkos fizičkoj kondiciji, upiše časove tog plesa. U početku mu je bilo teško da nauči osnove jer nije mogao da upravlja svim koracima. Međutim, kreativnošću, odlučnošću i ohrabrenjem svojih prijatelja, stvorio je svoj stil.

Iako je Redo iskusan po pitanju učešća na međunarodnim takmičenjima i nastupima pred velikom grupom gledalaca, on je priliku za revijalni evrovizijski nastup iskoristio za podizanje svoje karijere na viši nivo. Redo će ovim dokazati da invaliditet ne može biti ograničenje za svakakve mogućnosti.

Ogroman poluproziran LED ekran kao deo scenografije

Objavljena je i novost o scenografiji koju je kreirao Florijan Vider. Kao dodatni deo biće uključen poluproziran LED ekran širok 22 i visok pet metara, koji će učesnicima otvoriti mogućnost da što bolje iskoriste drugi deo scenografije tako što će kreirati originalnije nastupe.

Iako će ekran biti poluprovidan, gledaoci će iza sebe moći da vide nastup. Jednom kada se nastup završi, a ekran se ne koristi, biće sklonjen van pogleda posetilaca u Areni „Ahoy“.

Oznake