Balkan, Balkan! Srbija

Prihod od glasanja na Beoviziji obolelima od retkih bolesti

Gledaoci koji budu putem SMS poruka glasali tokom Beovizije 2020, zajedno sa RTS-om biće donori nacionalne humanitarne kampanje „Vreme je da ih primetimo“.

Sredstva će biti iskorišćena za nabavku neophodnih medicinsko-tehničkih pomagala obolelima od retkih bolesti, najviše deci.

U svetu, na 2000 ljudi, jedna osoba ima neku retku bolest. Srbija još nema registar obolelih, kako bi se spoznale njihove potrebe i obezbedio novac za lečenje i kvalitetniji život.

Dvogodišnji Viktor boluje od Holoprozen cefalije. To je retka bolest ozbiljne anomalije mozga, koja se javlja još tokom trudnoće. Da Viktor ima ozbiljan zdravstveni problem otkriveno je odmah po njegovom rođenju.

Onda su preporuke bile intenzivne vežbe, da se odradi genetika do kraja, metabolične anlize, da li je došlo do nekog virusa u trudnoći, to je sve stiglo negativno, tako da uzrok još nismo ni našli. Preporuka su fizikalne terapije, radna terapija, logoped i da mu pomognemo da stane na noge i da radimo na njegovom psihičkom stanju, inteligenciji“, objašnjava Jelica Samolov, majka malog Viktora.

U ovoj porodici radi samo otac, jer Viktor zahteva neprekidnu negu. Samo za terapije mesečno treba obezbediti gotovo 90.000 dinara. Rehabilitacija u inostranstvu, koštala ih je 3000 evra za jedanaest dana. Preporuka lekara je da dolaze tri puta godišnje.

— Kod nas je nedostatak tih aparata. Naši terapeuti mnogo bolje rade po mom mišljenju, ono što sam tamo videla. Tamo su prednost aparati: laseri, lampe, odela, sprave za prohodavanje, mi to ovde nemamo — kaže Jelica Samolov.

Najveću pomoć porodice dobijaju od humanitarnih organizacija. I RTS se pridružuje prikupljanju sredstava za nabavku medicinsko-tehničkih pomagala.

— Ono što nama konkretno treba od pomagala su posebna kolica, invalidska kolica, zatim posebni aparati koji omogućavaju, pre svega, deci koja imaju problem s respiratornim organima da dišu, zatim tu su i one stvari poput zavoja, pelena itd. — istakao je Marko Radovanac iz Fondacije „NORBS plus“.

Za to je potrebno oko milion evra.

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Podržavam ovo maksimalno.Bilo bi lepo da se što više pomogne!

  • Ovakve stvari uvek podržavam. Naravno, pod uslovom da novac ide zaista na pravu adresu.
    Dakle, kapa dole RTS-u za ovo.