Balkan, Balkan! Srbija

Beovizija 2020: Marko Marković | Kolači

Marko Marković kao osmi izvođač 1. polufinala izvešće pesmu Kolači. Osim izvođača, autor muzike za ovu pesmu je Vladimir Graić, dok su autori teksta Nemanja Filipović i Leontina Vukomanović.

Marko je rođen 29. februara 1988. godine u muzičkoj porodici. Već sa pet godina počeo je da svira trubu uz oca Bobana Markovića. Sa 14 godina postaje član njegovog orkestra, zatim glavni solista, a sa 18 i kompozitor i aranžer.

Pored muzičke karijere i stalnih turneja sa orkestrom, Marko je započeo i glumačku karijeru u filmu Dušana Milića „Guča!“. Marko nije bio samo glavni glumac, već i glavni muzičar, pošto je odsvirao većinu pesama za film. Komponovao je muziku i za nemački film „Für Imme“, koji je prikazan na berlinskom festivalu „Darling Berlin“ 2015. godine.

Nikada se nije takmičio u Guči, ali je zato spremao mnoge takmičare koji su pobeđivali sa njegovm aranžmanima ili osvajali prestižno zvanje „Majstor trube“.

Za sobom ima preko hiljadu nastupa u koncertnim dvoranama i na festivalima širom Evrope, Severne i Južne Amerike kao i saradnje sa izuzetnim muzičarima među kojima su Goran Bregović, Šaban Bajramović, Frenk London, Džeri Gonzalez, Paolo Fresu, Roj Paci, Lajko Feliks, Markus Rojas, Livio Minafra, Mis Platinum, Sezen Aksu, Husnu Šenlendirici, Kalman Balog, Đ Šantel, Magdi Ruža, Dubioza Kolektiv, Petar Ralčev, Ivo Papazov, Feruz Mustafov, Esma Redžepova, Fahir Atakoglu, Vasil Hadžimanov, Jovan Pavlović i mnogi drugi.

U saradnji sa muzičarima sa juga Srbije Marko 2016. godine osniva trubački orkestar „Marko Marković Bras Bend“. Neguju muzički stil u kom spajaju romske i srpske tradicionalne i moderne, ali i latino i džez elemente. Na sceni plene sa pozitivnom energijom i moćnim performansom.

KOLAČI

muzika: Vladimir Graić, Marko Marković
tekst: Nemanja Filipović, Leontina Vukomanović

Šta mi treba, parče neba, muzika da svira svakog dana
Vozi me galama, opušten sam kao banja.

Bum, bum, bum, aijao, kad te vidim meni upali se alarm,
Ne treba mi drama, bumerang i panorama.

Ritam, ritam pomera suknjicu sa tvoga tela,
Koga briga, moj Devla, gde si crna, gde si bela.
Dođi da te bata Mare vodi na kolače.
Ritam, ritam pomera, jer za ljubav ti si mera!

O, srećo čeka nas kafana, posle može i do stana,
To što kriješ što mi ne bi dala…

Bum, bum, bum, aijao, kad te vidim meni upali se alarm,
Ne treba mi drama, bumerang i panorama.

Ritam, ritam pomera suknjicu sa tvoga tela,
Koga briga, moj Devla, gde si crna, gde si bela.
Dođi da te bata Mare vodi na kolače.
Ritam, ritam pomera, jer za ljubav ti si mera!


Prosečan ocena: 2,98

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ne volim koristiti ovo što ću reći, niti ikad koristim, ali – Bregović za sirotinju.
  Ocena: 2(-).

 • Ubedljivo najpozitivniji lik na Beoviziji. Znam da nema nikakve sanse za pobedu, ali kad bi hipoteticki otisao na Evroviziju, on bi jedini imao sanse od svih nasih 24 kandidata da nas uvede u finale. Izuzetno vesela melodija, i njegov ohrabrujuci glas, i saljiv text pesme… idealna za Gucu, svadbe i veselja… Na zalost ne i za ESC.

  Odlican 5, ide u finale ko od sale

 • @Aleks
  Ne, za miks-dubl Grajić-L.Vukomanović vrhunci ne postoje, njihove domete je teško domaštati.

 • 4

  Podseca na Bregovica ali i na neku 2010. godinu, mislim da bi nam tada ovako nesto donelo cak i pobedu ali sada, pa s obzirom na Moldaviju 2018. ovo moze uz zanimljiv scenski nastup da bude u top 10…Ovo nije moj cup of tea ali moram da budem objektivan…

 • Marković Jr. definitivno ima talenat, i to nasleđen od svog oca, legendarnog Bobana Markovića. Ima smisao za muziku, a i ne peva loše. Baš naprotiv. Zna da podigne atmosferu, što se i u ovoj pesmi oseća.
  Ova pesma je vesela i razigrana, i pogodna za dizanje atmosfere u studiju. Dalje, muzika je skroz ok, i uvek sam za to da se naša zemlja predstavi kroz trubače. Ono što mi kod ove pesme baš smeta je tekst pesme. Ja ne mogu da zamislim kako je čovek opušten kao banja…
  Ova pesma može do finala Beovizije, ali ne i do ESC. Ali, da je Marko na pravom putu da izgradi sebe kao muzičara, ja mislim da jeste. I mislim da treba tim putem da nastavi da ide.
  Ocena za Mareta – 3+. Da je bolji tekst, bila bi i bolja ocena.

  Ocena: 3+

 • Ovo vremenom postaje sve bolje, mada ne znam kako bi bilo poslati ovako nešto. Ipak smo mi zemlja koja uvek pošalje nešto ozbiljno, ali s obzirom da nam to godinama ne donosi uspešan rezultat, treba i mi da se opustimo, ali ovo je too much.

 • Ovo je pesma koja kako vreme odmiče meni postaje sve ozbiljniji takmac za razmatranje ko bi bio najbolji izbor za slanje u Roterdam kao predstavnika Srbije. Markova numera sadrži dosta toga što pogoduje evrovizijskoj sceni. Ritam, teranje na pokret, veselost, trube koje su zanimljive svetskoj publici ja bih rekao, i svetski poznat izvođač su ovako na prvu loptu samo neki od pluseva kada su Markovi “Kolači” u pitanju. Jeftin tekst je najveća a možda i jedina mana ove pesme s tim što smo svedoci da tekst na ESC i nije teko često bio bitan faktor. Minus ali samo uslovno rečeno može biti i to što će neko reći da smo već jednom probali sa trubom, meni lično to ne bi bio problem.
  Dakle, delo koje može pretendovati na ESC scenu sa tendencijom da se tamo ne obruka. Ima ova pesma nešto. Ocena – 4

 • Dragi Bože, podari malo razuma, maštovitosti i kreativnosti Leontini Vukomanović, u suprotnom će nastaviti da piše ovako jeftine i apsurdne tekstove. Mislio sam da je dostigla vrhunac na Beoviziji 2019. godine, ali je sada nadmašila sebe. Što se tiče pesme i njenog izvodjača, izlišno je komentarisati, sve je jasno kao dan. Kao što se može pretpostaviti, moja ocena je 1.