Balkan, Balkan! Beovizija

Beovizija 2020: Neda Ukraden | Bomba

Neda Ukraden se takmiči s pesmom Bomba koju će otpevati u 1. polufinalu 28. februara. Autori muzike su Dušan Bačić i Dejan Nikolić, dok je tekst napisao Dušan Bačić.

Neda je rođena 16. avgusta 1950. godine u Imotskom. Od malih nogu bila je izuzetno muzikalna i pevala je u školskim horovima, učestvovala na amaterskim festivalima i priredbama. Na Radio Sarajevu, 1967. godine je snimila prvu pesmu Igra bez kraja.

Diplomirala je na Pravnom fakultetu i na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, na smeru engleski jezik i književnost, ali pesma i muzika su ostale njeno glavno i jedino zanimanje.

Tokom karijere dobitnik je najznačajnijih diskografskih, koncertnih i estradnih nagrada. Neke od njih su: osam Oskara popularnosti lista TV Revija, „Zlatni mikrofon VŠS“, „Zlatni mikrofon Dijaspore“, četiri puta „Zlatni Melko“, „Bečki Oskar popularnosti 2016“, „Dama godine“ 2015. i 2017. i mnoge druge nagrade medijskih, kulturnih i društvenih ustanova.

Neda je dobitnik najvećeg muzičkog priznanja kao istaknuti umetnik, „Nagrade za životno delo“ Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije.

Njene ploče su bile najtiražnija izdanja, a pesme sa tih albuma postale su evergrin. Album „Hoću tebe“ sa pesmom Zora je proglašen je najtiražnijim ženskim pop albumom svih vremena na ovim prostorima.

BOMBA

muzika: Dušan Bačić, Dejan Nikolić
tekst: Dušan Bačić

Stvarno dugo boljelo je to
Taj osjećaj da pao si na dno
To sjećanje kad kane mi za vrat
I podsjeti me ipak da si gad

Ja krivila bih sebe ali znam
Da nisam tebe prevarila ja
Oprosti, dušo, jer si saznao
Da znala sam kad god si lagao

Uflekana košulja na vratu
Dolaziš, a pola pet na satu
Zar misliš da sam najgluplja u gradu
Ma nema nema šanse

Pući će kô bomba
Vijest da nisam tvoja
Naša ljubav ostaje
Bez ulice i broja
Izgleda kô bomba
Neka nova mala
Izašla sam prva
Ali ostajem do kraja

Pući će kô bomba
Vjest da ja sam sama
Nepristojne ponude
Ja podnijeću kô dama
Redovno je stanje
Samo ruke k sebi
Izgleda da nisam bila
Dobra samo tebi


Prosečna ocena: 3,25

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Što reći za Nedu. Kakvu god pjesmu da snimi, čuje se tu grandiozno muzičko i pjevačko iskustvo. Ona je izvan konkurencije. Ne zato što je u muzici preko 5 decenija, već zato što je u tih 5 decenija i više bila full aktivna i profesionalna.
  Pjesma Bomba nikako nije Nedin maksimum, ali za mene Beovizijski maksimum svakako da jeste. Jedna od top 3 na ovogodišnjoj Beoviziji.
  Pjesma je u pop-trap fazonu, dakle skroz IN, a Neda je Neda u kom god fazonu da je pjesma, što je još jedan plus. Smeta mi što ima autotune, ne zato što ga ne volim, već zato što je danas masovno prisutan i što Nedine vanserijske pjevačke sposobnosti ne dolaze do punog izražaja. Možda bi bilo bolje da je u nekom pop-rock fazonu…Što se mene tiče skroz izvodljivo. Ali, i ovako mi je stvarno super. Uz određenu propagandu, Neda bi mogla visoko da se plasira na ESC. Ona je omiljena u cijeloj ex YU, kao i u svim komšijskim zemljama. I siguran sam da bi ostavila sjajan utisak na eurovizijski auditorij. Svojm učešćem bi (pored muzićkog ugođaja) svima, a posebno starijoj generaciji, pružila i veliki poruku da nikad nije kasno slediti svoje snove.
  Ocena: 5 (+).

 • Zna se ko je Neda Ukraden i tu nema diskusije. Radi se o pravoj, pravcatoj divi, regionalnoj zvezdi. Oduševljava me energija koju ona prenosi, bez obzira na svoje godine.
  Pesma je, po mom mišljenju, sasvim korektna. Od početka do kraja sasvim korektno. Tekst takođe.
  Ova pesma bi možda mogla da dogura do finala Beovizije. Nakon toga može da bude i regionalni hit, ali ESC… To je već mač sa dve oštrice: može da bude i jako dobro, a može da se dogodi isto kao sa Boni Tajler (predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva) pre nekoliko godina – dakle, loše.
  S obzirom na rečeno, moja ocena za nju je jedna korektna 4.

  Ocena: 4

 • Polukrš… Ali za trud ove babe, mora da padne trojka jedna solidna.

  Možda se bude i plasirala u finale, verovatno hoće

 • Jos uvek mi nije jasno zasto pesma nije eliminisana kada jasno u pravilima pise da prvo emitovanje treba da bude u okviru same BV. Cemu pravila ako ce se kristi?

 • Ova pesma stvarno nikakve veze nema ni sa Beovizijom ni sa Takmičenjem za Pesmu Evrovizije. Ja jednostavno ovaj melos ne mogu da povežem sa najgledanijim nesportskim događajem na svetu kako vikipedija kaže. Kada se poslušaju ovakve pesme kojih je nažalost većina, nije ni čudo zašto je popularnost Beovizije upitna. Drugo smo mi, ovde prisutni fanovi koji će pratiti i gledati Beoviziju kakva god ona bila. Festival je potrebno da bude opšte gledan. Ovo jesu nekakvi pokušaji, ali jako jako neubedljivi. Ocena -2

 • 1

  Mene ne zanima kako Neda izgleda za svoje godine ni ti koliko traje njena karijera jer se bira pesma a ne izvodjac, “Bomba” je estradni tres i tu je za mene kraj.

 • Neda bi bila pravo čudo na evrovizijskoj sceni. Žena u godinama sa takvom energijom i glasom bi sigurno pripremila spektakl.

 • Vec sam navela da sam zagovornik da umesto isforsiranih favorita u Roterdam otputuje neko drugi … Marko Markovic ili NEDA UKRADEN.
  Neda je obrazovana, zena sa uspesnom karijerom koja traje ….
  Njen odlazak u Roterdam imao bi visestruku funkciju. Osim muzikog predstavljanja, pokazali bi svetu da postujemo tradiciju, takodje bi demoantovali uvrzeno shvatanje savremene civilizacije da starost treba mrzetii, pljuvati i skloniti od ociju javnosti. Nedinim primerom bi pokazali da ljudi i u poznim godinama mogu i tekako da budu puni elana, kreativni i korisni sebi i drugima. U tom smislu bi Neda na Evroviziji bila prava BOMBA.
  Pesma nije nista slabija od isforsirane Hasta la vista … cak je i bolja … ima vise energije,
  Uz odlicno osmisljen scenski nastup i stajling, koji ne bi prelazili u patetiku i komediju … od babe devojka … Neda bi bila originalna na sceni u Roterdamu.
  Jedini problem bi bila sama Neda, jer ruku na srce vrlo cesto ona forsira tu tragikomicnu pricu … od babe devojka …
  Sve u svemu od mene ocena 4.