Balkan, Balkan! Beovizija

Beovizija 2020: Amvon duo i Bilja | Raj

Amvon duo i Bilja sa pesmom Raj biće jedanaesti izvođači u 1. polufinalu Beovizije. Autor muzike i teksta je Tina Amvon.

Biljana Đorđević ima 23 godine i dolazi iz Bagrdana kod Jagodine. Apsolvent je na farmaciji na Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu.

Prvi kontakt sa muzikom imala je u svojoj sedmoj godini, kada je postala član kulturno umetničkog društva „Sveta Milanović Pota“ u Bagrdanu. Bila je jedan od finalista prvog serijala takmičenja „Ja imam talenat“, 2008. godine. Takođe, učestvovala je u polufinalu takmičenja „Šljivik“, koje promoviše tradicionalnu muziku i običaje na RTS-u.

Na početku studija Biljana je nastupala sa pop-rok sastavom „Tribe“, a sada je član grupe „Frka“, koju je osnovala sa trojicom kolega.

Filip Amvon je rođen 21. aprila 1992. godine u Stokholmu. Počeo je da svira violinu sa šest godina. Već sa deset godina dobija ulogu Gavroša u mjuziklu rađenom po romanu Viktora Igoa „Jadnici“, u skandinavsko-engleskoj produkciji.

Pevao je sa Karolom Hegkvist, višestrukom predstavnicom Švedske i pobednicom na Pesmi Evrovizije u Rimu 1991. godine.

Završio je Muzičku akademiju, predaje violinu u muzičkoj školi i učestvuje u snimanju studijskih projekata. Tokom školovanja Filip je nastupao na raznim manifestacijama kao što je dodela muzičke nagrade „Polar Music“ u Stokholmu. Svira u ansamblu „Vazda“ čija je muzika spoj džez, rok stila i balkanskog zvuka.

Tina Amvon je rođena 8. avgusta 1988. godine u Stokholmu. Završila je Kraljevsku Muzičku akademiju u Stokholmu, odsek muzička i medijska produkcija i pedagogija.

Bavi se komponovanjem, pedagoškim radom i muzičkom produkcijom. Tokom školovanja dobila je ulogu devojčice Tesi u mjuziklu „Eni“.

Učestvovala je i na Beoviziji 2019.

RAJ

muzika: Tina Amvon
tekst: Tina Amvon

Zamisli da su nam oblaci jastuci
plavo nebo da nas pokriva
Oseti vetar po kosi da te miluje
mala kap rose usne ti dodiruje

Vodi, vodi, vodi me do reke
jutro kada umiva stare breze
I posle kiše leto svoju pesmu piše
Vodi, vodi, vodi , vodi me ka putu
tamo gde je sunce zagrlilo dugu
gde je izvor čist kô suza, duša mirisna kô ruža

Prozor otvori, pa kao leptir poleti
sleti mi na gola ramena

Vodi, vodi, vodi me što dalje
gde ljudska duša čista je
vodi, vodi, vodi me
vodi, vodi, vodi me u raj!

Oseti vetar po kosi da te miluje
mala kap rose usne ti dodiruje

Vodi, vodi, vodi me do reke
jutro kada umiva stare breze
I posle kiše leto svoju pesmu piše
Vodi, vodi, vodi , vodi me ka putu
tamo gde je sunce zagrlilo dugu
gde je izvor čist kô suza, duša mirisna kô ruža

Vodi, vodi, vodi me što dalje
gde ljudska duša čista je
vodi, vodi, vodi me
vodi, vodi, vodi me u raj!


Prosečna ocena: 3,29

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ova pesma ne spada u grupu onih koje sam odslusala i vise nisam pozelela da ih cujem.
  Ovako naivna, razbacana, nesredjena, sa specificnim vokalom, prija mojim usima.
  Zato od mene ocena 4.

 • Veliki napredak Amvona u odnosu na prošlu godinu, a pojačanje im je odlično. Pesma je inspirativna, sladunjava, poletna, a najviše mi se sviđa kako se vokal i violina prate. Mene je podsetila malo na Norvešku prošle godine.

 • Zvuči vrlo siromašno i naivno. Da je veći instrumentarij, možda bi ova pjesma imala smisla, ali ovako sve je jednostavno skoro banalno.
  Ocena: 2

 • Interesantna stvar, interesantan vokal, nije kliše, odudara od drugih kompozicija ali ne hvata nešto preterano čvrsto.

  Ocena: 4 za trud

  Idu u finale

 • Ova pesma mi je nekako čudna. Zapazio sam je na prvo slušanje kao numeru na koju treba obratiti pažnju. Nekako mi je razbacana. Ima lep tekst, diskutabilan vokal, korektnu melodiju i sjajne deonice ispunjene zvukom violine. To bi bile ukratko moje impresije o segmentima pesme. Ono što je najvažnije, spada u grupu zalutalih pesama na Beoviziji, doduše pri samom je vrhu te liste, to jest ne nedostaje joj puno da je napusti i uđe u red pesama koje zaslužuju mesto na festivalu koji treba da iznedri srpskog predstavnika na ESC. Ne nedostaje puno, ali ipak nedostaje i tu bih se zaustavio jer je to dovoljno reći. Svaka čast za školu i sa tog aspekta treba da je više takvih izvođača ali pesmi fali dosta toga da bi išla na ESC i tamo bila konkurentna. Ocena – 2

 • Tine Amvon se sećam sa prošlogodišnje Beovizije. Tada je imala nastup koji bih vrlo rado da zaboravim. Tačno je da se radi o školovanoj muzičarki, ali definitivno mi njen glas nije toliko prijatan za slušanje. Za razliku od nje, Biljana je neko čiji mi se glas dopao na prvu loptu.
  Ono što je razlika u odnosu na prošlogodišnje izdanje Beovizije jeste to da je ova pesma dosta modernija i da nije pravi kliše. Dosta bolje izdanje što se tiče toga. Violina u ovoj pesmi mi se čini skroz ok (dakle, svaka čast Filipu; vidi se to muzičko znanje). Ali, moram da se složim sa ostalima da ova pesma ima amatersku obradu, tj. nije snimljena profesionalno.
  Tekst pesme nije loš, ali mi deluje nekako razbacano. Refren repetativan, ali ne previše. Svakako, moglo je bolje.
  Ova pesma može iznenaditi ulaskom u finale Beovizije, ali bi bilo previše da očekujemo da će ova pesma da nas predstavlja na ESC. Na prvu loptu mi se ova pesma nije skroz dopala, ali definitivno cenim trud koji je uložila Tina Amvon prilikom pisanja ove pesme.
  Od mene za ovu pesmu – korektna 3+ (delom zbog truda, a delom i zbog Biljane, koja je obogatila ovu pesmu).

  Ocena: 3+

 • Pesma se da poslusati svakako..interesantna melodija mada sve skupa odise nekim teskim amaterizmom i krajnje detinjastim i neozbiljnim tekstom i izuzetno kenjkavim i napornim vokalom..cista sredina 3jka

 • Niskobudžetna produkcija, iritantan vokal i nabacan tekst su glavni nedostaci ove numere. Jedina prednost u odnosu na prethodni pokušaj je moderniji zvuk. Prema tome, moja ocena je 2 (samo zbog truda).