Evrovizija 2020

Belorusija 2020: Čekajući pobednika

Iako je od prošle godine bilo najava da će se Belorusija okrenuti internom metodu selekcije predstavnika, tradicionalni format sa audicijama ipak je zadržan i ove godine — najverovatnije zbog neočekivanog prošlogodišnjeg uspeha, kada je Zeni pošlo za rukom da progura Belorusiju u finale Evrovizije po šesti put.

Kako je sve počelo?

Javni servis Belorusije raspisao je javni konkurs za prijavu kompozicija poslednjeg dana 2019. godine, koji je trajao zaključno do 17. januara, i svaki građanin Belorusije sa 16 godina ili više imao je mogućnost da se prijavi — što je relativna novina u ondosu na prošlu godinu, kada ovaj festival nije imao nacionalne granice.

Oko 90 pesama je primljeno, a stručni žiri je imao težak zadatak da taj broj skoro prepolovi do sledećeg kruga takmičenja, svega četiri dana nakon završetka konkursa.

Belorusija i audicije

Ono po čemu je Belorusija poznata kada su upitanju nacionalne selekcije su već pomenute audicije, te hajde da se malo podsetimo kako format funkcioniše.

Prvo se otvori konkurs, i od pristiglih pesama se svede izbor na nešto manji (40-50) broj.

Drugi korak su aducicije — procedura u kojoj svaki izvođač izvodi svoju takmičarsku pesmu u studiju pred stručnim žirijem, i to uživo.

U trećem koraku žiri sa audicija napravi listu od 10-12 takmičara za koje smatra da su se najbolje pokazali na audicijama tek tada se organizuje nacionalno finale sa „fensi“ binom i efektima, koje se snima uživo i završava isto veče (dakle nema polufinala).

Preselekcija 2020

Ove godine na spornoj audiciji nastupilo je čak 49 takmičara. Među njima bilo je i poznatih lica — neki od njih ovde su već sedmi (grupa „Napoli“), osmi (Dženet), pa čak i 12. put (grupa „Aura“)!

Audicija se održala 27. januara, a najveći broj pesama izvođen je na engleskom, beloruskom i ruskom jeziku.

Žiri koji je procenjivao muzičke kvalitete činili su: Tatjana Jakševa (šefica beloruskog radija), Gregorij Koldun (predstavljao Belorusiju 2007. godine), Zena (prošlogodišnja predstavnica), duo „Navi bend“ (presdstavnici iz 2017), Elena Atraškjevič (predsednica unije kompozitora), Jurij Seleznjov (kompozitor i izvođač), Jana Stankevič (direktorka vokalnog ansambla) i Vladislava Artjukovska (direktorka pozorišta).

A u finalu su…

Finale u kojem će se nadmetati 12 najboljih zakazano je za 28. februar, i prenosiće se na prvom kanalu BTRK (Belarus 1) i kanalu Belarus 24. Prenos uživo je takođe dostupan, i to na zvaničnom sajtu javnog servisa Belorusije – TVR.by.

Voditelji programa biće Helena Merai (predstavnica Belorusije na dečjem Evrosongu 2017) i Jevgenij Perlin, TV voditelj.

I, konačno, evo tih 12 veličanstvenih koji su preživeli prijave, audicije i sudbu žirija:

 1. grupa „Napoli“ | Don’t let me down
 2. Saša Zaharik | Rocky road
 3. Anastasija Malaškevič | Invisible
 4. grupa „Chakras“ | La-ley-la
 5. Anastasija Glamozda | Burning again
 6. Anastasija Razvadovska | Hello
 7. Jan Jaroš | Fire
 8. Anželika Pušnova | True love
 9. Darija Hmeljnicka | On fire
 10. grupa „Aura“ | Zabranite mu (Барані сваё)
 11. Kejsi | Chili pepper
 12. grupa „Val“ | Do zore (Да вiдна)

Pobednika među njima će izabrati publika i žiri (50/50), a u slučaju izjednačenog rezultata, stručni žiri će ponovo glasati i izabrati pobednika.

Iz ugla autora (Strahinja Malić Katanić)

Belorusi su izgleda bili inspirisani prošlogodišnjom kvalifikacijom, pa je to možda razlog zašto ovde dominira moderni zvuk i ritam sa svega možda dva izuzetka. Ima ovde pesama koje liče jedna na drugu poprilično, ali nekako se oseti ko je došao da stekne iskustvo, a ko da bude sedmi finalista. Nas svakako zanimaju ovi drugi, te evo malog osvrta na neke relevantnije pesme i potencijalnu prognozu.

Grupa „Napoli“ | Don’t let me down

Možda nije najsrećnija ideja da se napravi refren od tri reči koje se ponavljaju 12 puta, ne nužno zbog repeticije, već što su isti ti stihovi (po kojima pesma nosi naziv) već megalomanski proslavljeni u pesmi grupe „Chainsmokers“, u nekako ne previše različitom ritmu. Pretanko je ovo za Evroviziju.

Saša Zaharik | Rocky road

Ovo se vrlo ističe. Pesma prosto vrvi od personalitija, vrlo je nekako poletna i bajkovito srećna. Ovo jeste onaj tip drugačijeg i specifičnog za kojim čeznemo na evrovizijskoj sceni. A nekako je sve tako prirodno, neusiljeno. Dark horse.

Grupa „Chackras“ | La ley la

ZAŠTO? Ovako nešto samo u istočnoj Evropi može. Dakle, imamo pesmu koja je kompozicijski izuzetno ozbiljna, zahtevna i nadasve veoma kvalitetna. Imamo tri prelepe izvođačice koje je uživo izvode bez ijedne mane. I šta nam još onda treba da bi ovo zamalo remek-delo poslali na Evroviziju? E pa, treba nam tekst. Samo to, toliko. Što se mene tiče, mogu na beloruskom da pevaju i recept za burek, i ja bih svejedno smatrao da je ovo THE pobednik. Ovako sumnjam. U slučaju da se čudo ipak desi, apel da se napiše bilo kakav neonomatopejski tekst.

Anastasija Razvadovska | Hello

Hmm, jedan klasični komercijalni europop napravljen po uzoru na američki komercijalni pop — dakle, ništa novo. Ali hej, ovo je prijatno za uši i nije baš kompletno zaboravljivo kao većina sličnih pesama. Osrednje, ali u dobrom smislu te reči.

Anželika Pušnova | True Love

Vrlo melodično, savremeno, letnje. Jedna onako neobavezna pop pesmica, (pre)lako pamtljiva, što joj je možda i najbolje oružije. Ima jako dobar potencijal.

Kejsi | Chili pepper

Vrlo moderno, ovaj trombonski duboki bas je vrlo trending stvar u evropskom zvuku ovih dana. Mogućnosti za nastup (i tone pirotehnike) su beskonačni. Ovo je veoma kul i čini se kao da su ovde producenti najbolje znali šta rade sa pesmom dok su je pisali. No, iako deluje možda najkompletnije od svih ovde, ako je profiltriramo kroz standard Evrovizije, možda ne daje mnogo više od proseka. Mada opet, pesme sličnog formata — poput Replay, Chameleon ili She got me — prolaze i dalje sasvim okej.

Zaključne reči

Što se prognoze tiče, zavisi od toga koliko predvidljivo će Belorusi glasati. Zbogo ovoga ili onoga mislim da nijedna od ovih pesama neće biti „topla voda“ na pozornici Evrovizije, no radimo s onim što imamo. Mislim da najveću šansu za pobedu imaju baš Chili pepper ili True love. S tim što ova prva predstavlja blago sigurniji izbor.

Jedini način da Belorusija zapravo napravi „bum“ je da se kompozicija grupe „Chackra“ dopuni tekstom, no iz iskustva znam da su šanse za to pred samo finale gotovo nikakve, a ovako deluje nezavršeno, te nije adekvatan konkurent.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Fan favorit Chili Pepers, ali mislim da nema dovoljnog muzičkog kvaliteta za pobedu, ni vokalnih sposobnosti a i pesma nekako i nije baš muzički kvalitetna, više je za neke jeftine žurke.

  Meni se lično najviše sviđa numera ‘Burnin again’ ali pevačica je baš antipatična, po onom što sam video na audiciji, možda bude bila daleko bolja u nacionalnom finalu