Balkan, Balkan! Pogledi

Dora 2020: Upoznajte učesnike (1. deo)

Bliži se još jedna Dora u Hrvatskoj, a kao i prošle godine, povodom ovog festivala predstavićemo vam kroz dva dela ovog teksta sve ovogodišnje učesnike. Ima tu i novih i starih lica, od kojih su neki manje, a neki više poznati i našoj publici. Zato ćemo vas kroz oba teksta upoznati sa time šta se kod suseda dešavalo između dve Dore, kao i kako je izgledala karijera onih koji se na tom festivalu pojavljuju prvi put.

Za Doru, koja je na programu 29. februara u sportskoj hali „Marino Cvetković“ u Opatiji, odabrano je 16 glavnih i tri rezervne kompozicije. U prvom delu predstaviti jednu polovinu glavnih učesnika, kao i jednog od tri rezervna.

Prvi koji je na listi za prezentaciju je 23-godišnji pop-rok pevač iz Virovitice Marin Jurić Čivro. Još u detinjstvu je pokazao interesovanje za muziku pa ga je put započet u muzičkoj školi u tom mestu najpre 2015. godine doveo do učešća u prvoj sezoni šoua „The Voice — Najljlepši glas Hrvatske“, gde je pod mentorstvom Ivana Dečaka stigao do finala u kom se nadmetao i sa hrvatskom predstavnicom iz 2016. godine Ninom Kraljić.

Nakon ovog izuzetno vrednog uspeha potpisao je ugovor za hrvatsko predstavništvo Universal Music Grupe i već 2015. godine je izdao svoj prvi singl Dobro jutro svima. Odmah nakon te pesme je snimio i drugi uspešan singl Zašto još volim te, koji je snimio sa grupom „Luminize“ u kojoj je pevala i jedna od rezervnih učesnika Marcela Oroši. Od tada je izdao još šest singlova, kao i EP sa tri pesme „Akustika Session“. Godine 2017. je bio nominovan za najboljeg jadranskog izvođača na poslednjoj dodeli MTV-jevih evropskih muzičkih nagrada na kojoj je bila dodeljena ta nagrada. Od ostalih zapaženih singlova vredi izdvojiti numere: Pjesma za tebe, Još uvijek, Vjetar, Tvoj lik, kao i poslednje lansiran hit Zamisli, koji je snimio sa tajanstvenim producentskim sastavom „Miazma“. Pred učešće na Dori je lansirao još jednu pesmu pod nazivom Zima koju je snimio sa gorespomenutom Ninom Kraljić za potrebe ovogodišnjeg Zagrebačkog festivala.

U dosadašnjim singlovima je pokazao da dobro ume da uspešno balansira između mekog pop-rok stila kao što je slučaj u pesmama Dobro jutro svima, Zašto još volim te, Pjesma za tebe i Vjetar, fanka kakav je preovladao u pesmi Još uvijek, elektro-popa u pesmi Tvoj lik, kao i modernog EDM (Electronic Dance Music) zvuka u pesmi Zamisli. Šta se od njega može očekivati za Doru što se tiče njegove takmičarske pesme Naivno, ne znam, ali, može se očekivati nešto što će postati hit, ali samo za lokalne okvire pošto će, kao i većina učesnika, doći na Doru zbog samopromocije.

Ono što je poznato u vezi Čivrove takmičarske kompozicije Naivno jeste to što će je autorski potpisati Marko Matijević Sekul, te Maja i Boris Kolarić, članovi industrial metal sastava „Manntra“, koji su prošle godine kao takmičari zauzeli peto mesto s pesmom In the shadow.

Osamnaestogodišnji Edvard Edi Abazi je još jedna mlada nada vredna spomena zato što je javnost zaintrigirao teškom životnom pričom. Naime, zbog nezadovoljstva tadašnjom situacijom u svojoj porodici je nekoliko puta bežao iz kuće, bio uhvaćen u krađi, te je u 11. godini poslat u vaspitno-popravni dom u Dugavama. Tu je izrastao u jednog uspešnog đaka zagrebačke Ugostiteljsko-turističke škole, zavoleo je muziku i namerava njome da se bavi i u budućnosti.

Danas živi sa porodicom u zagrebačkom naselju Dubrava, a upisao je i muzičku školu nakon pobede na priredbi „Talenat protiv nasilja“ koju već deset godina unazad organizuje Jeronim Marić, lider poznatog rok-sastava „Adastra“. Snimak njegovog nastupa sa te priredbe je potom prosleđen uglednoj diskografskoj kući Croatia Records koja se oduševila njegovim talentom i ponudila mu petogodišnji ugovor za dva studijska albuma. On je to prihvatio i u odlazećoj 2019. godini je izdao prvi singl Miljama daleko, koji je ostvario dobru prođu. Na Dori će izvoditi baladu na engleskom Coming home za koju je rekao da je njegova autobiografska; njen autor je evrovizijski iskusan kompozitor i tekstopisac Srđan Sekulović Skansi iz razloga što je za potrebe ovog prestižnog televizijskog nadmetanja napisao pesmu The real thing koju su u Stokholmu 2016. godine izvodili članovi crnogorskog sastava „Highway“.

Međutim, oko Edija Abazija se poveo i još jedan skandal i to tako što je Jeronim Marić za „Večernji list“ izjavio da je Edi Abazi bez njegovog znanja počeo da sarađuje sa Srđanom Sekulovićem iako je trebao da radi sa Marićem na oba albuma predviđenih ugovorom sa Croatia Recordsom. Edi je tu informaciju oko glavnog producenta tih nadolazećih albuma demantovao i za isti list je izjavio da je sporazumno prekinuo saradnju sa Jeronimom Marićem, te da može da radi i sa drugim autorima i producentima na tim dvema albumima.

Moja očekivanja su da će mu Dora poslužiti najviše za sticanje jednog iskustva koje će zauvek pamtiti. Ako se bude dobro trudio i narednih godina, onda će sve više pravdati titulu ozbiljnog konkurenta za Evrosong. Dakle, ovaj prvi nastup će mu bukvalno biti promotivni.

Zanimljiva je i Osiječanka Dorotea Zovko, poznata pod scenskim imenom Aklea Neon, kantautorka koja celu godinu provodi tako što putuje širom kugle zemaljske gde najpre nastupa, a ponegde beleži i kadrove za svoje spotove. Publiku je osvojila jedinstvenim rege-afro-soul-etno izrazom, kao i činjenicom da nastupa u formi one women benda jer u isto vreme nogom svira na luper pedali, a rukama svira na gitari i midi kontroleru sa glasom koji doseže do vrha glave. Poznata je po sešn koncertima nazvanim „Neon On“, a svojim glasom je obišla rodni Osijek, pa Zagreb, Karlovac, Pulu, Komižu, Rijeku, pa čak i Beograd i Novi Sad. Do sada je izdala primećene singlove Da mi je, Pola puta i What I want, koji će mesto naći na njenom nadolazećem debitanskom albumu snimanom u Londonu.

Zanimljiva je i priča koja stoji iza pesme Zovi ju mama i načina na koji će je prezentovati na sceni sportske hale „Marino Cvetković“; njena tematika je zaštita planete Zemlje, autorski ju uobličila sama Aklea Neon, a u produkciji joj je pomoć pružio mladi zagrebački producent Klaada, koji se bavi psihodeličnom elektronskom muzikom, što znači da će ovog puta svom uobičajenom stilu pridodati malo i elektronskog šmeka. Sa njom će na sceni biti tri ženska prateća vokala — Laura Glik-Radičević, Arijana Šmit i Aleksandra Vukadinović iz vokalnog ansambla „Brevis“; sve četiri će biti odevene u svilu i užad, a sa njima će na sceni biti i još jedno neobično pevačko društvo u vidu bora i kelja. Kako li će pevati bor i kelj? Kako je Aklea za „Jutarnji list“ izjavila, njihovi glasovi će se kontrolisati pomoću uređaja Bamboo, koji se priključuje na list i koren biljke i beleži njene impulse.

Aklea Neon će samim tim opravdati stilsku raznovrsnost kojom će obilovati Dora 2020, ali, i ona će s pesmom Zovu ju mama doći samo zarad promocije. Ali, svakako će biti osveženje među konkurencijom. I ona se nalazi na listi festivalskih debitanata što se Dore tiče.

Splićanka Đana Smajo biće najmlađa učesnica koja će se naći na sceni opatijske sportske hale „Marino Cvetković“ zato što će na dan održavanja Evrosonga imati minimalno navršenih 16 godina. Publici je postala poznata zahvaljujući učešću u šouu „RTL Zvjezdice“ 2018. godine (hrvatska verzija „Pinkovih zvezdica“) gde je učešće završila kao drugoplasirana, a gledaoci su negodovali zbog toga što nije pobedila iako poseduje zaista raskošan glas. U tom šouu pre svega se izdvojila izvedbama zahtevnih numera Never enough Loren Olrid, I Surrender Selin Dion i Mama knows best Džesi Džej.

S obzirom da je u šouu pokazala da ima veoma spektakularan i moćan glas, očekivanja od njene pesme na engleskom One su mi velika. Ukoliko pesma bude poput onih koje je izvodila u „Zvjezdicama“, definitivno će iznenaditi sve i ući u red favorita za pobedu. Sve ovo pišem zbog toga što će ova pesma biti njena prva autorska u karijeri. Jedan od autora te pesme je Rando, sin regionalno poznatog pevača Zlatana Stipišića Džibonija.

Iz istog šoua u kom se i Đana Smajo takmičila je potekla i Mia Negovetić, koja je pobedila tokom održavanja prve sezone 2015. godine da bi u trećoj sezoni 2018. godine postala i jedan od članova žirija tog šoua gde je sudijske stolice delila i sa jednom od učesnica ovogodišnje Dore Indirom Levak. Svetski je postala poznata zahvaljujući izvedbi Bijonsine pesme Listen koja joj je donela ulaznicu za učešće u američkom šouu „Little Big Shots“.

Iako ima 16 godina, može da se pohvali i činjenicom da je imala čast da peva i sa nekadašnjim hrvatskim evrovizijskim učesnicima Vanom i Tonijem Cetinskim, a ljubitelji dobre i kvalitetne muzike će je prepoznati po tome što je na prošloj Dori nastupila u revijalnom delu izvodeći medli ranijih pobedničkih pesama sa tog festivala u duetu sa prvim pobednikom dečjeg Evrosonga Dinom Jelusićem. Posle učešća u „RTL Zvjezdicama“ je najpre izdala singlove na engleskom Trouble, Little love i Runnin’ away; da nije zaboravila ni domaće tržište, govori u prilog i činjenica da je snimila i pesme na maternjem jeziku Mali dio neba i Vrijeme je. Početkom 2020. godine je potpisala ugovor za prestižnu diskografsku kuću Croatia Records, za koju će objaviti sve nadolazeće singlove kao prioritetna izdanja koja će jednog dana sigurno biti kompletirana u album. Takođe, početak 2020. godine će pamtiti i po učešću na Zagrebačkom festivalu s kompozicijom Na pola puta do svemira.

Na Dori će se Mia predstaviti pesmom When it comes to you, i s obzirom da iza pesme stoji grupa švedskih autora na čelu sa Lineom Deb, koja je jedan od autora evrovizijske pobedničke pesme Heroes iz 2015. godine, očekujem od nje mnogo jer je svojim talentom pokazala da zaista zaslužuje Evroviziju. Na Instagramu se pohvalila da je svoju takmičarsku numeru snimila u švedskom gradu Malmeu. Iako se očekivalo da će pesma biti balada, što bi u potpunosti odgovaralo njenom temperamentu, Mia je stala na put tim glasinama i za jedan lokalni medij izjavila da će pesma biti bržeg ritma. E sad, koliko će joj to pomoći u favorizovanosti, ne znam, ali, imaće osrednje šanse ako kompozicija bude bržeg ritma.

Sada prelazimo na iskusnija imena hrvatske muzičke scene. U centru pažnje će od iskusnih svakako biti najstarija učesnica Dore 2020, diva hrvatske džez i rok scene Zdenka Kovačiček, koja se na ovaj festival vraća nakon 18 godina. Ona je pravi dokaz da nikad nije kasno da se pokuša sa odlaskom na Evrosong bez obzira na starost; tako se na Dori tokom prvog ciklusa njenog održavanja takmičila dva puta: 2001. godine, kada je s pesmom Ja živim svoj san bila 13. u konkurenciji od 20 učesnika, a na drugom pojavljivanju 2002. godine je malo popravila prosek — s kompozicijom Odavno shvatila sam sve zauzela je visoko četvrto mesto.

Međutim, ovih godina je Zdenka posebno zanimljiva mladima zato što su pojedine njene stare pesme vraćene u život; tako je 2017. godine svetski poznat modni dizajner, pokojni Karl Lagerfeld, iskoristio njenu pesmu Elektra iz 1976. godine za zatvaranje Nedelje mode u Parizu prilikom prezentovanja jedne od svojih poslednjih modnih kolekcija, a potom je tajanstveni sastav „Nipplepeople“ obradio njenu numeru Frka, originalno snimljenu 1981. godine. Na kraju 2017. godine je održala koncert u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ povodom 60 godina karijere, i upravo posećen koncert, kao i vraćanje starih hitova u život ju je podstaklo na aktivno osvežavanje autorskog repertoara. Tako je u poslednjih godinu i po dana snimila nekoliko zapaženih singlova od kojih vredi izdvojiti pesme: Jutarnja frka, duet sa reperkom Mirelom Priselac Remi Pozitivan primjerak, kao i poslednje lansiran singl Adut; zadnja tri navedena singla će mesto naći na njenom nadolazećem novom albumu.

Na Dori će se ovaj put predstaviti pesmom na engleskom Love, love, love koju su autorski uobličili sin i otac Branimir i Mario Mihaljević uz producentsku pomoć Hrvoja Grčevića Grge. Još ranije je Zdenka ovu pesmu opisala kao energetsku bombu, a kako je najavio Mario Mihaljević na svom Fejsbuk profilu, pesma će stilski biti spoj bluza, roka i gospela. Međutim, male su joj šanse da ode na Evrosong.

Na Doru se posle 11 godina vraća i prekaljeni Puljanin Alen Vitasović, koga je na našim prostorima proslavila grupa „Zana“ zahvaljujući tome što je 1995. godine obradila njegov veliki hit Gušti su gušti. Najpoznatiji je po tome što je uspeo da približi istarski folklor i dijalekat širem krugu ljubitelja muzike, a Evrosonga je tokom prvog ciklusa održavanja Dore pokušao da se domogne čak sedam puta: 1996, 2000, 2002, 2003, 2006, 2007. i 2009. godine. Najozbiljnije pokušaje da se domogne prestižne kontinentalne scene je imao 2000. i 2002. godine, kada je na Dori s pesmama Ja ne gren  i Ja sam Istrijan bio deveti, odn. šesti.

U poslednje vreme, koliko sam uspeo da proverim sajt njegove sadašnje diskografske kuće Hit Records, diskografski i nije baš nešto aktivan, te je u toku 2019. godine snimio svega dva singla: Čudesna noć i Kad mi dođeš, koju je snimio u duetu sa najprimećenijom učesnicom prethodne Dore Lidijom Bačić. Iako je uoči minule Dore izjavio da nema više nameru da učestvuje na tom festivalu zato što svaki put pobednik bude unapred poznat, izgleda da je dobra pesma ovaj put uticala na promenu mišljenja.

U njegovoj pesmi Da se ne zatare društvo će mu praviti Božidarka Marija Čerina, jedna od primećenih učesnika prve sezone šoua „The Voice — Najljepši glas Hrvatske“. Nakon učešća u tom šouu je izdala tri singla: Lucylle, Kapetane moj i Odolijevam u kojima je pokazala svu raskoš svog moćnog glasa. Iako se očekivala neka balada od njih dvoje, kako je Vitasović u jednom intervjuu otkrio, pesma će biti bržeg ritma u etno-pop fazonu, i u skladu s tim, numera će govoriti o očuvanju narodne tradicije. Šanse za Evrosong su minimalne jer više na tom festivalu ne prolaze pesme sa lokalnim pečatom. Autorski će pesmu potpisati Robert Pilepić, koji je regionalnoj publici poznat kao autor tekstova za balade Ona ili ja i Udajem se Jelene Rozge.

Za kraj prvog dela vredi predstaviti i prvu rezervnu učesnicu sa liste, a to je Marcela Oroši, nekadašnja pevačica sada već raspuštenog ženskog rok-sastava „Luminize“. Marcela je široj javnosti postala poznata učešćem u muzičkom rijalitiju „Hrvatska traži zvijezdu“ 2011. godine, ali još veću popularnost je doživela upravo kao članica grupe „Luminize“, koju je Marcela osnovala sa svojom sestrom Matildom i drugaricama Irenom Rogović i Teom Mišković 2011. godine. Njihovi najveći uspesi vezuju se upravo za državu domaćina narednog Evrosonga Holandiju.

Jednom prilikom kada su članice „Luminize“ nastupile u nekom od hrvatskih gradova, primetio ih je holandski muzički producent Holger Schwedt koji im je ponudio preseljenje u ovu zapadnoevropsku državu, kao i ugovor sa njegovom diskografskom kućom Stargate Records; one su to prihvatile i 2016. godine su snimile prvi album „All or nothing“ koji je prethodno bio najavljen brojnim singlovima, među kojima su se našle i dve pesme specijalno rađene za regionalno tržište — pored spomenute numere Zašto još volim te koju su snimile sa Marinom Jurićem Čivrom uradile su i još jednu duetsku pesmu sa Kikijem Lesendrićem pod nazivom Manje više; upravo s tom drugom pesmom je Marcela Oroši postala poznata i srpskoj publici.

Godinu 2018. devojke će pamtiti i po učešću u holandskoj verziji šoua The Voice gde su stigle do nokaut faze takmičenja. Upravo Holandija je postala prva država koja je omogućila i prijavljivanje bendova za ovaj planetarno poznat muzički šou. Međutim, nakon osam godina, Marcela Oroši je tokom decembra objavila rastanak sa članicama sastava „Luminize“ i stoga će njena rezervna kompozicija Let me break your heart biti prva solistička u karijeri. S obzirom na to da se dobro snalazila u rok žanru, ne znam šta da očekujem od nje ako ta pesma jednom javno bude lansirana, tako da ne bih kao autor teksta nikakve prognoze da dajem. Moje mišljenje je svakako da je ona nepravedno stavljena na klupu za rezervne igrače jer svojim talentom je, kao i Mia Negovetić, davno zaslužila Evrosong.

U drugom delu ćemo akcenat uglavnom stavljati na starosedeoce ovog festivala — zato ostanite sa nama.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Imena obećavaju. Riječ je o muzičarima, koji nisu popularni kao što su Seve, Gibboni, Tony, Nina Badrić, Vanna itd. ali spadaju u red prvoligaša i mnogi su čak nešto potpuno novo u autentično na muzičkoj sceni kako Hrvatske, tako i Balkana. Ne dopada mi se samo termin samopromocija, koji se koristi sve više. Zašto da ne? Pravi umjetnik nikad neće povlađivati ukusu mase, jer se masa možda i izgubila. Sve što je na dosadašnjim Beovizijama i Dorama predstavljalo samopromociju i neobično postalo je velikim hitom.
    Sve čestitke i samo naprijed.