ESC-potpourri

Holanđanin predstavlja pesmu 4. marta. Preminuo Norvežanin Jan Tejgen

Datum kada bi trebalo da budu poznati svi takmičari Evrovizije u Roterdamu i njihove pesme je sve bliže. Narednih dana se očekuje veliki broj nacionalnih finala i prezentacija pesama. Dok se to ne dogodi u ovom pregledu vesti vam prenosimo informacije iz Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške, Austrije, Ukrajine, Azerbejdžana i Holandije.

🇳🇱 Žangu Makroj predstavlja pesmu 4. marta

Konačno je objavljen i datum kada će naslednik Dankana Lorensa, odnosno novi holandski evrovizijski predstavnik Žangu Makroj, objaviti svoju evrovizijsku numeru. U pitanju je 4. mart. Ovu vest je potvrdio i Makroj na društvenim mrežama.

🇦🇹 Vinsent Bueno snimio spot za svoju takmičarsku pesmu

Kako je ranije najavljeno, pesma austrijskog predstavnika Vinsenta Buena biće publici predstavljena 5. marta. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da je Vinsent prethodnih dana snimao spot za svoju evrovizijsku numeru u Beču. Ovo je na Instagramu potvrdio i sam austrijski predstavnik, zahvaljujući se ÖRF-u, austrijskom nacionalnom emiteru i čitavom timu sa kojim je sarađivao tokom snimanja.

🇦🇿 Samira Efendi je nova azerbejdžanska predstavnica?

Uskoro bi svakako trebalo da bude poznato ko će predstavljati Azerbejdžan na Evroviziji, s obzirom da se krajnji rok polako bliži. Međutim, mi vam ovog puta donosimo samo nagađanja. Kako pojedini portali navode, Azerbejdžan bi trebalo da predstavlja dvadesetdevetogodišnja Samira Efendi, koja je poznata po svom učešću u talent-šouu Silk Way Star.

Kako mediji dalje prenose za azerbejdžansku pesmu su zaduženi Toni Kornelisen (autor nemačke pesme iz 2013. godine Glorious) i Luk van Bers, a numera bi trebalo da sadrži i azerbejdžanske nacionalne instrumente. Vreme će pokazati šta je od ovoga tačno.

🇺🇦 Ukrajinska pesma ostaje na ukrajinskom

Katerina Kavlenko, glavni vokal ukrajinskog sastava „Gou Ej“ (Go_A), potvrdila je da će ovaj sastav predstavljati Ukrajinu na Evroviziji, budući da su potpisali ugovor sa nacionalnim ukrajinskim emiterom u kome garantuju da će ispoštovati pravila koja je propisao nacionalni emiter. Takođe, ovom prilikom potvrđeno je da će numera Slavuj ostati na ukrajinskom jeziku i tekst ni u kom slučaju neće biti menjan.

Katerina je objasnila i da je ova pesma bazirana na narodnoj pesmi koju je ona otkrila tokom svojih proučavanja narodnih pesama, budući da je profesor folkloristike na fakultetu.

🇮🇹 Zlatan tiraž za Fai rumore

Ovogodišnja italijanska numera Fai rumore krenula je putem uspeha koji su već dostigle prethodne italijanske evrovizijske numere, bar što se slušanosti tiče. Naime, ova numera je dostigla zlatni tiraž, budući da je ova pesma prodata u 35.000 primeraka. Što se tiče preslušavanja na Spotifaju za sada se to desilo čak 9.300.000 puta.

Diodato, ovogodišnji pobednik Sanrema i predstavnik Italije na Evroviziji, tako je ponovio uspeh svojih prethodnika Mahmuda, Ermala i Fabricija, i Frančeska Gabanija, čije su evrovizijske numere stekle zlatan status. Takođe, treba dodati da bi uskoro trebalo da bude objavljena i evrovizijska verzija numere Fai rumore, budući da sadašnja verzija traje preko propisanih tri minuta.

🇬🇧 Kako će izgledati London Eurovision Party 2020?

U Londonu bi i ove godine trebalo da bude predevrovizijski koncert London Eurovision Party na kome se očekuje učešće većine ovogodišnjih učesnika Evrovizije. Koncert je najavljen za 29. mart, a voditelji će biti Pedi Okonel i Suri, predstavnica Ujedinjenog Kraljevstva iz 2018.

Iako spisak ovogodišnjih evrovizijskih takmičara još nije kompletiran, za sada su učešće na ovom koncertu najavili: Arilena Ara (Albanija), Blas Kanto (Španija), grupa „The Roop“ (Litvanija), Samanta Tina (Letonija), Vinsent Bueno (Austrija), a od nekih ranijih učesnika Evrovizije očekuje se da se pojave već pomenuta Suri, Majkl Rajs (Ujedinjeno Kraljevstvo 2019) i Sijeneke (Holandija 2010).

🇳🇴 Preminuo Jan Tejgen

Još jedna evrovizijska zvezda nas je napustila prethodnih dana. U pitanju je trostruki predstavnik Norveške iz 1978, 1982. i 1983. godine, sedamdesetogodišnji Jan Tejgen. Tejgen je rođen u Tonsbergu, a svoju karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka. Bio je član nekoliko bendova, a između ostalog i komičar. Prvi put je na Evroviziji nastupio 1978. godine sa numerom Mil etter mil koja je na kraju takmičenja ostala bez poena i donela Norveškoj poslednje mesto, ali je postala veliki hit u Norveškoj.

Drugi evrovizijski pokušaj je Tejgen zabeležio 1982. u duetu sa svojom suprugom Anitom Skorgan sa pesmom Adieu koja se plasirala na 12. mesto. Poslednji put na Evroviziji je nastupio 1983. sa numerom Do re mi koja je zabeležila 9. mesto. Tejgen je takođe bio i komentator Evrovizije 1991. godine.

Zanimljivo je istaći da se na norveškom Melodi Grand Prixu takmičio 14 puta — poslednji put to je bilo 2005, a često je na ovom takmičenju nastupao i kao revijalni izvođač. U svojoj dugoj karijeri izdao je 17 albuma, a 2011. je dobio orden Svetog Olava prvog reda za doprinos norveškoj muzici. Umro je u Istadu u Švedskoj, gde je živeo od 2006.