Evrovizija 2020

Island 2020: Čekajući pobednika

Popularni islandski metod selekcije — Söngvakeppnin — ove godine ima svoju 15. uzastopnu ediciju, a 27. od 1986. godine. Pravila organizacije su ista, izvođači su nam spremni za subotu, te ne časimo ni časa.

Kako je počelo?

Islanđani su od onih koji ne vole da kasne, pa su tako aplikacije za prijavu pesama otvorene još 13. septembra, i trajale su skoro mesec dana — do 17. oktobra. Iako bi čovek pomislio da u zemlji sa malo stanovnika ne može biti velika konkurencija za upad, preverio bi se — na konkurs je poslato čak 157 pesama! Poređenja radi, to je skoro duplo više nego što je prijavljeno na prošlogodišnjoj Beoviziji. Producenti Söngvakeppnina smatraju da je dobar plasman prošlogodišnjeg predstavnika, grupe „Hatari“, doprineo popularizaciji i povećanju interesovanja za ovo takmičenje.

Söngvakeppnin format

Jedna od stvari po kojima je Söngvakeppnin specifičan je njegov u neku ruku minimalističan format — uprkos velikom broju prijava, finale uvek broji jednocifren broj kompozicija, obično 6 ili manji. Izuzetak nije ni ove godine. Od 157 pesama, komisija je izabrala svega 10, i one su predstavljene javnosti nešto ranije, 18. januara.

Izabranih 10 kompozicija podeljena su u dva polufinala od po petoro. Ideja je bila da iz svakog polufinala po dvoje prođe u finale. S obzirom da su se polufinala održala 8. i 15. februara, kvalifikovani finalisti na Islandu će se publici 29. februara predstaviti sledećim redosledom:

 1. Isold i Helga | Meet me halfway
 2. Dadi Frejr | Think about things
 3. Nina | Echo
 4. Iva | Oculis videre
 5. grupa DIMMA | Almyrkvi

Od navedenih petoro finalista, izvođenja svojih takmičarskih kompozicija će na engleskom ponoviti: Isold i Helga, Dadi Frejr i Nina, dok će Iva i grupa „Dimma“ ostati pri izvođenju na islandskom. Zanimljivo je da je upravo spomenuta Iva prvobitno trebalo da izvođenje svoje takmičarske numere Oculis videre na finalnoj večeri ponovi na engleskom, ali, evrovizijski fanovi su smatrali da njena numera bolje zvuči na islandskom, te je Iva odlučila da posluša mišljenje fanova i izvođenje svoje evrovizijske kompozicije ponovi na maternjem jeziku.

Pretpostavljam da se odmah pitate: „Pa kako sad 5 u finalu?“. E pa, ima jedna začkoljica — naime, budući da se finalisti iz polufinala biraju isključivo televotingom (glasovima publike), produkcija zadržava pravo da udeli po jedna wildcard (tj. prolaznicu) za finale po jednom izvođaču iz oba polufinala, ukoliko smatra da zaslužuju još jednu šansu, ili da ih je publika previdela ili eventualno loše procenila. Ovaj put je specijalni poziv produkcije za učešće u finalu dobila Nina.

U finalu koje nas očekuje od njih petoro neće biti odmah izabran pobednik, već će dvoje sa najviše glasova žirija i publike produžiti u takozvano superfinale, gde će se nadmetati jedan na jedan, a onda će između njih samo publika odrediti pobednika i predstavnika za Roterdam. Neretko se ovde događaju preokreti, te je Söngvakeppnin baš zato uzbudljiv do poslednjeg minuta.

Kako da pratim?

Finale je zakazano za 29. februar, s početkom u 20 časova i 45 minuta. Prenos i striming je dostupan onlajn kao i uvek, sa sajta islandskog nacionalnog emitera — RUV.is.

I dok su polufinalne večeri upriličene u dvorani „Hauskolabio“, završnica će biti održana 29. u sportskoj dvorani „Laugardalur“.

U revijalnom delu programa će nastupiti favoriti publike sa prošlogodišnjeg Evrosonga — članovi norveškog trojca KEiiNO, kao i prošlogodišnji islandski predstavnici, članovi grupe „Hatari“.

Iz ugla autora (Strahinja Malić Katanić)

Isold i Helga | Meet me halfway

Hmmm, pa ovo nije baš mnogo zanimljivo. Ima mi malo odjek nekog ABBA vajba, ali Evrovizija je već oguglala na to poprilično. Neće ovo mnogo daleko, izgleda.

Grupa DIMMA | Almyrkvi

Ovo žanrovski veoma odudara od uobičajenog zvuka ovog festivala i to mi se dopada. Ovo poigravanje sa tempom još i funkcioniše. Producenti su nam obećali diverzitet, i ispunili su to. Ovo nije loše.

Dadi Frejr | Thing about things

Ovo je definitivno najrealizovaniji lik i imidž, a osim što mislim da je već jednom zamalo pobedio, deluje kao da je prilično popularan na Islandu. Ovde imamo neki bizarni sint-fank haos zamotan u sve najbolje što je izašlo iz ere 80-ih, uz minimum elektronske intervencije. Pikseli, koreografija, animacije — ova pesma je svet za sebe i upečatljivo specifična.

Iva | Oculis videre

Apsolutno prelepo. Mistična, intimna operska kompozicija, neoklasičnog žanra. Vokalno izvedena savršeno. Bio bi prosto zločin prevesti je na engleski. Svedenije nego Cvet z juga; mračnije nego La forzaSognu; ozbiljnije nego Zero gravity i La voix; konceptualnije nego Čezar; unikatnije nego „Il Volo“. Ovo nam treba na Evroviziji.

Nina | Echo

Ah, kako mi ovo liči na neku Melodifestivalen pesmu koja je zapala ovde. Tanko, ali slušljivo. Nekako je autentično nordijski stil pesme, ako ništa drugo.

Zaključak

Međusobno su svi finalisti jako različiti. Mislim da će superfinale biti borba između Ive i Dadi Frejra — privlače različite ciljne grupacije, imaju drugačiji pristup i nekako su dijametralno skoro suprotni. Fanki imidž osamdesetih ili ozbiljni neoklasicizam — Islanđani će presuditi. Moram samo da dodam da je ozbiljan dark horse ovde i Nina, iz razloga što je nekako u najzlatnijoj dopadljivijoj sredini što joj daje prednost u odnosu na sve —modernija nego Isold i Helga, milozvučnija nego DIMMA, ozbiljnija nego Iva, zabavnija nego Dadi Frejr — znači definitivno dark horse. Ipak, slanje Echoa bi predstavljalo ekspresni povratak u bolno prosečnu komfor zonu, a to zaista ne bi doličilo nakon što je „Hatari“, da se ne lažemo, „razvalio“!

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Zvezda
  Još pre Sobrala je bila tu Poljska koja je 2015. poslala Moniku,kao i Finska sa PKN pa nisu pobedili.Kako bi se ti osećao da,ne daj Bože,imaš neku vrstu poteškoće,a voliš i imaš talenat za pevanje,a neko je skeptičan i ne dozvoljava samo iz tog razloga da ideš na Evroviziju ili generalno budeš deo neke zajednice.
  Ja ne kažem da osobe sa poteškoćama treba da pobede po svaku cenu,ali zaslužuju da se prijave i odu na takmičenje ako imaju potencijalno najbolje šanse

 • @NekiTamo, pa otprilike, na tu foru je pobedio Salvador Sobral 2017. Pokušali su i Francuzi prošle godine ali ćorak, provalili su ih i bili su baš prenapadni.

  U svakom slučaju pobedio je fenomenalan Dadi, koji je bio 300 puta bolji od neke dosadne Ive tamo tako da možda treba i pobedi da se nadamo Islanda po 1.put

 • @Zvezda
  Znači po tvom mišljenju svaka država koja pošalje osobu sa hendikepom traži sažaljenje?

 • Zvezdo Iva je Boginja za Salvadora a Oculis Videre remek delo u odnosu na onu budalastinu Amar Pelos Dois tako da ne stavljaj apsolutno ta dva u isti kos uospte..ova pesma kvalitetski zasluzuje vrlo vrlo visok plasman

 • Verovatno Iva…

  Još će da idu na prosjačku foru ko Salvador Sobral: e ona slepa, udelite joj neki glas