Evrovizija 2020

Estonija 2020: Čekajući pobednika

Na redu je završnica dvanaestog  izdanja takmičenja Eesti Laul, nacionalnog finala u Estoniji. Ovaj festival tradicionalno pokušava da očuva autentičniji zvuk svojstven estonskoj muzičkoj sceni, mada se uvek potkradu i pesme koje liče na svetsku pop produkciju. Da li će Estonija uspeti da pronađe pesmu koja će se svideti evrovizijskoj publici posle solidnog plasmana prethodne godine, saznaćemo 29. februara.

Kako je sve počelo?

ERR, nacionalni emiter Estonije, raspisao je konkurs 1. septembra koji je trajao sve do 6. novembra za izvođače i tekstopisce. Na konkurs je pristiglo 178 prijava, a 13. i 14. novembra su objavljena imena dvadesetčetvoro učesnika Eesti Laula 2020. Samo takmičenje sastojalo se od dva polufinala i finala. Polufinala su održana 13. i 15. februara, a iz polufinala u finale se plasiralo po šest najbolje plasiranih takmičara po kombinovanom glasanju publike i žirija.

Finale će biti održano 29. februara, a pobednik će biti izabran kroz dve runde glasanja. U prvoj rundi će kombinacijom glasova publike i žirija biti izabrane tri pesme koje će ući u superfinale. Nakon toga publika svojim glasovima bira pobednika između troje superfinalista.

Ko je na kraju izabran?

Dvanaestoro finalista Eesti Laula 2020 su:

 1. Inger | Only dream
 2. Rasmus Rendve | Young
 3. Stefan | By my side
 4. Sine Valtri i „Väliharf“ | Majakad
 5. Udo Sep | I’m sorry. I messed up
 6. Uku Suviste | What love is
 7. SHIRA | Out in space
 8. Anet i Fredi | Write about me
 9. Jagup Tuisk | Beautiful lie
 10. grupa „Traffic“ | Üks kord veel
 11. Egert Milder | Georgia (On my mind)
 12. Laura | Break me

Ovih dvanaestoro izvođača nadmetaće se za laskavu titulu predstavnika Estonije. Eesti Laul je svake godine iznedrio veoma interesantnog predstavnika, ali nisu svi bili podjednako uspešni. Međutim, estonska javnost uvek nestrpljivo očekuje sada već tradicionalni festival.

Treba istaći da ponovo na Evroviziju žele da odu dve dobro poznate ličnosti evrovizijskoj publici – dvostruka estonska predstavnica Laura (2005. sa grupom „Suntribe“ i 2017. u duetu sa Koitom Tomeom) i Stig Resta kao jedan od članova grupe „Traffic“ (2015. u duetu sa Elinom Born i 2016, 2017. i 2019. kao kompozitor). Povratnici na festival su Sine Valtri, Anet, Inger, Stefan, Uku Suviste i Rasmus Rendve.

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Nije loš izbor ovogodišnjih estonskih finalista, ali nažalost lošije je to nego prethodnih godina. Zaista, negde verujem da se većina potencijalnih kandidata sprema tako što se ugleda na onog ko je odneo pobedu. S obzirom da je prošle godine pobedila jedna klišeirana pop pesmičica, ove godine su sve pesme u tom nekom mejnstrim fazonu, mada dominiraju balade (na Evroviziji je pobedila upravo pop balada).

Ne znam, gotovo nijedna od ovih pesama se ne može nazvati katastrofom, sve su to i više nego pristojne numere, ali veliki problem je što je to sve već viđeno, a Estonija je do sada uvek imala neke netipične pesme na takmičenju koje bi zavredele pažnju. Ovako ovo takmičenje zvuči kao program na bilo kojoj radio-stanici. Nekakvog izrazitog favorita baš i nemam, ali moram reći da sam na osnovu predhodnih nekih nastupa imala veća očekivanja od nekih učesnika koji su u prošlosti imali više nego odlične nastupe (Stig Resta, Uku Suviste, Stefan, Rasmus Rendve).

Ako već moram, izdvojiću one numere koje ipak mogu bar po nečemu da se izdvoje. Prvo bih izdvojila jednu klasičnu klavirsku umirujuću baladu, koja bar meni ne zvuči sterilno kao mnoge druge ovogodišnje balade, a to je u ovom slučaju I’m sorry. I messed up Uda Sepa.

Naredna numera je Only dream koju izvodi Inger, a u pitanju je jedna opuštajuća i umirujuća pop numera laganog karaktera.

Georgia (On my mind) Egerta Midlera me podseća na pesme mladog engleskog pevača Džordža Ezre, što je jedan plus, bar što se mene tiče.

A ove godine su svi baš nadahnuti numerama iz filmova o Džejmsu Bondu, a kao jednu sasvim pristojnu bih izdvojila ovu estonsku verziju, tj. pesmu Out in space koju izvodi SHIRA.

I na kraju treba spomenuti i Jagupa Tuiska i pesmu Beautiful lie, a osim što je ovo jedna od boljih pop balada, Jagup ima verovatno i najoriginalniji nastup na ovom takmičenju, što nije zanemarljivo.

Ono što bih svakako dodala jeste da se nadam da će izvođači bolje zvučati u finalu, pošto su u polufinalima zvučali gotovo katastrofalno.

Kako da pratite izbor?

Eesti Laul će biti održan 29. februara u 18 časova i 30 minuta, a prenos će biti na ERR-u. Takmičenje će se odvijati u Areni „Saku“ u Talinu.

Specijalni gosti šoua još uvek nisu poznati, ali bi prema tradiciji trebalo očekivati da se publici ponovo predstavi prošlogodišnji evrovizijski predstavnik, što bi u ovom slučaju bio Viktor Krone, mada ništa nije potvrđeno.

Voditelji ovog šoua biće Karl-Erik Taukar i Tonis Ninemets. Takmičenje možete pratiti preko ETV.ERR.ee.

Oznake