Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Džejms Njuman je britanski adut za Roterdam

Afirmisani kompozitor, dokazani hitmejker i od skoro pevač — Džejms Njuman — predstavljaće Ujedinjeno Kraljevstvo na Pesmi Evrovizije u Roterdamu s pesmom My last breath.

Džejms je pesmu napisao u saradnji sa svojim saradnicima Adamom Argajlom, Edom Druitom i Ijanom Džejmsom, proslavljenim timom autora koji je sarađivao sa etabliranim imenima, poput grupe „One Direction“, Leona Luis, Dua Lipa, Džejms Artur, Kreg Dejvid, Oli Mars, Emeli Sande i drugi.

Zanimljivo je da je Ijan Džejms bio jedan od autora pobedničke pesme Evrovizije 2011. Running scared.

Pesme novoizabranog predstavnika Ostrva do sada su beležile platinaste tiraže, a sam Džejms je dobitnik i muzičke nagrade BRIT za numeru Waiting all night u izvođenju sastava „Rudimental“. Bio je nominovan i za nagradu „Grammy“. Još jedna u nizu poznatih pesama, koja je bila UK broj 1 na top-listama, bila je Blame u izvođenju Kalvina Harisa i njegovog mlađeg brata Džona Njumana.

U poslednje vreme sarađivao je i sa Edom Širanom, a poslednji u nizu hit-singlova je Therapy u saradnji sa poznatim holandskim di-džejem Arminom van Burenom.

O evrovizijskoj pesmi My last breath Džejms je rekao da je znao da je to „to“ kad je snimio. Reč je o tipičnoj pop pesmi umerenog tempa, sa primesama himničnog refrena, a karakteriše je jednostavnost, ali i prijemčivost.

Evrovizijski predstavnik predstavljen je ovog jutra u paketu sa takmičarskom pesmom istovremeno na Bi-Bi-Sijevim radio-stanicama 1 i 2 u okviru jutarnjeg programa, koji na prvom radijskom kanalu vodi Greg Džejms, a na drugom Ken Brus.

Ponovo interni odabir

Britanski javni emiter Bi-Bi-Si, poučen lošim evrovizijskim uspesima koje im je u prethodne četiri godine doneo TV format Eurovision: You Decide, odlučio je da promeni strategiju za odabir svog narednog evrovizijskog predstavnika. Naime, Britanci su odlučili da se vrate internom načinu odabira izvođača i pesme. Da stvari budu još bolje, celokupan proces unutrašnje selekcije za sezonu 2019/2020. je Bi-Bi-Sijeva delegacija realizovala u saradnji sa diskografskom kompanijom BMG, pod čijom markicom će biti objavljena britanska evrovizijska pesma.

Kompanija BMG, osim što je u globalnim diskografskim krugovima poznata po objedinjenom delovanju koje obuhvata diskografske, menadžerske, distribucione i agencione delatnosti po pitanju zaštite prava određenih izvođača i autora, u evrovizijskim krugovima je poznata po tome što je globalno distribuirala pobedničke numere iz 2015. i 2018. godine Heroes Monsa Selmerleva i Toy Nete Barzilaj; potonje spomenuta nekadašnja pobednica je inače i ekskluzivac BMG-ja. Vredi napomenuti da ova kompanija od 2017. godine ponovo ima i svog partnera za Srbiju, a to je firma Mascom, specijalozovana za iste delatnosti kao i BMG.

Ovo je Bi-Bi-Siju šesti put u poslednjih devet godina da svoju evrovizijsku nadu izaberu internim putem. Prethodno su ovakvu metodu izbora koristili u periodu od 2011. do 2015. godine.

https://youtu.be/6iS-lV909T4