Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Samira Efendi je 13. azerbejdžanski adut

Azerbejdžanska TV kuća İctimai konačno se oglasila po pitanju 13. evrovizijskog aduta. Novi evrovizijski izaslanik „Zemlje vatre“, očekivano, biće Samira Efendi, o kojoj se proteklih dana i te kako pisalo u kontekstu nove evrovizijske učesnice iz ove kavkavske države.

Šesti put zaredom, azerbejdžanska TV kuća „Idžtimai” odabrala je svog evrovizijskog predstavnika internim putem i to tako što su bila raspisana dva konkursa – jedan za zainteresovane autore koji su između 19. januara i 7. februara imali mogućnost da pošalju svoje radove, a potom je selekciona komisija odabrala određen broj pristiglih pesama, uparila ih sa određenim izvođačima, i nakon toga su izabrani izvođači snimili zadate pesme; poslednji korak je obuhvatao dostavljanje zabeleženih snimaka međunarodnom stručnom žiriju, koji je na kraju samostalno odabrao najbolju pesmu i izvedbu.

Tako se došlo do Samire Efendi kao 13. azerbejdžanske evrovizijske predstavnice. Pored nje, u užem izboru se razmatralo još između sledećih četvoro umetnika: Laman Dadaševe, Elvina Novruzova, Jabraila Rasulova i Rijada Abdulova. Pre nego što je ove godine proglašena za novu azerbejdžansku predstavnicu, Samira je četiri puta pokušala da se domogne titule novog „keca u rukavu” u tzv. „zemlji vatre”.

Dvadesetosmogodišnja Samira Efendi je svoju afirmaciju stekla kroz učešća u sledećim muzičkim rijalitijima: Yeni ulduzBöyük Səhnə (3. mesto), te u azerbejdžanskoj verziji šoua The Voice 2016. godine (opet 3. mesto). Godine 2017. učestovala je u regionalnom muzičkom rijalitiju Silk Way Star, emitovanom na području srednje Azije, Rusije, Azerbejdžana i Turske, gde je, pogađate, učešće završila kao treća. da bi 2019. godine u kazahstanskom programu Voice of Nur-Sultan uspešno predstavljala svoju domovinu.

Njena takmičarska kompozicija biće prezentovana vrlo brzo, i to već početkom marta, a kako je nagovešteno u jednom lokalnom mediju, autori numere, u kojoj će biti prisutni i azerbejdžanski narodni instrumenti, biće Toni Kornelisen i Luk van Bers; Kornelisen iza sebe ima već jedno evrovizijsko autorsko iskustvo zbog učešća u stvaranju nemačke evrovizijske numere Glorious iz 2013. godine.

Oznake