Balkan, Balkan! Evrovizija 2020

Hrvatska 2020: Čekajući pobednika

Hrvatski televizijski muzički festival Dora ove godine će doživeti svoje 22. izdanje, a 21. u klasičnoj festivalskoj formi. Termin održavanja ovogodišnjeg festivala je 29. februar, a lokacija u odnosu na prethodnu godinu ostaje nepromenjena – sportska hala „Marino Cvetković” u Opatiji. Mi vam u serijalu tekstova „Čekajući pobednika” ovaj put donosimo sve pojedinosti Dore 2020.

Kako je počelo?

Još tokom septembra, na prezentaciji svoje programske šeme za jesenje-zimski i prolećno-letnji period 2019/2020, Hrvatska radio-televizija je potvrdila da će festival Dora u tekućoj godini doživeti svoje drugo uzastopno izdanje. Takođe, vredi spomenuti i da je HRT sa čelnicima preduzeća „Opatija 21″ i „Festival Opatija” produžio ugovor o zajedničkoj realizaciji Dore do 2021. godine.

Kako su odabrani učesnici?

Konkurs za potencijalne takmičarske kompozicije je bio raspisan 5. novembra i trajao je do 15. decembra. Na adresu HRT-a stigao je 181 rad, što je za 15 prijava više u odnosu na prethodnu godinu. Šesnaest glavnih takmičarskih kompozicija i tri rezervne (isprva ih je bilo četiri) odabrala je sedmočlana selekciona komisija sačinjena od predstavnika Hrvatske radio-televizije, Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije. Iz redova te tri institucije odabrani su:

 • Zlatko Turkalj (HRT)
 • Dinko Komadina (HRT)
 • Željko Barba (HDS – Hrvatsko društvo skladatelja)
 • Tomislav Mrduljaš (HDS)
 • Ivana Vrdoljak Vana, hrvatska evrovizijska predstavnica iz 2001. godine (HGU)
 • Branimir Jovanovac (HGU)
 • Tomislav Štengl, urednik projekta Dora 2020 (HRT)

Lista od šesnaestoro finalista i tri rezervna učesnika javnosti je predstavljena još 23. decembra. Kao i prethodne godine, takmičarske kompozicije neće biti dostupne za preslušavanje u celosti do datuma održavanja finalne večeri. Međutim, za razliku od minule godine, ovaj put su fragmenti takmičarskih kompozicija postali dostupni za preslušavanje tek dan pred Doru; najpre su u 14 časova bili prezentovani na Drugom programu Hrvatskog radija, a pola sata kasnije i na društvenim mrežama.

Ko su finalisti, a ko rezervni učesnici?

Na listi od šesnaestoro glavnih učesnika prvobitno se nalazio hrvatski evrovizijski predstavnik iz 2000. godine Goran Karan, koji se trebao takmičiti s pesmom na engleskom My legacy is love. Međutim, oko njegovog učešća se poveo skandal jer je ovaj talentovani Splićanin otkrio da je pesmu izveo još na koncertu u Visokom u BiH 2018. godine, te je mislio da će mu HRT to oprostiti jer se verzija za Doru, prema njegovim navodima, aranžerski razlikovala od one koju je pripremio za koncertno izvođenje. Kako bi izbegao dalje produbljenje celog slučanja, odlučio je da se povuče sa festivala i mesto ustupi prvoj rezervnoj učesnici s liste Elis Lovrić, koja će izvesti numeru Jušto.

Pored Lovrićeve, koja je bila prva rezerva, na listi čekanja da neko odustane i ustupi mu prostor su se nalazili i:

 • Marcela Oroši | Let me break your heart
 • Dino Petrić | Što si meni ti
 • ženska vokalna etno-grupa „Singrlice” | Zavičaj

Izvlačenje rednih brojeva za nastup na Dori 2020 su producenti obavili 17. februara. Uz redosled nastupanja, u narednim redovima biće priložen i spisak autora njihovih takmičarskih pesama:

 1. Elis Lovrić | Jušto (muzika i tekst: Elis Lovrić, aranžman: Elis Lovrić i M. Zec)
 2. Bojan Jambrošić | Više od riječi (muzika i tekst: Antonija Šola, aranžman: S. Gleđa/D. Žagmeštar)
 3. Edi Abazi | Coming home (muzika, tekst i aranžman: Srđan Sekulović Skansi)
 4. Zdenka Kovačiček | Love, love, love (muzika i tekst: Mario Mihaljević, aranžman: Branimir Mihaljević i Hrvoje Grčević Grga)
 5. Alen Vitasović i Božidarka Matija Čerina | Da se ne zatare (muzika i tekst: Robert Pilepić, aranžman: Duško Rapotec Ute)
 6. Đana Smajo | One (muzika i tekst: Rando Stipišić, aranžman: L. Mrduljaš)
 7. Aklea Neon | Zovi ju mama (muzika i aranžman: Dorotea Zovko – Aklea Neon i P. Kladarin – Klaada, tekst: Dorotea Zovko)
 8. Nikola Marjanović | Let’s forgive (muzika i tekst: Adi Karaselimović (A. Karas), aranžman: A. Karas, J. Kaplowitz, R. Vnuk, D. Šomen, A. Caković)
 9. Di-džej Lorenco, Dino Purić i Reper iz sobe | Vrati se iz Irske (muzika: Lorenco, tekst: Lorenco i Reper iz sobe, aranžman: Zvonimir Dusper Dus)
 10. Marin Jurić Čivro | Naivno (muzika i tekst: Boris Kolarić, Maja Kolarić i Marko Matijević Sekul, aranžman: Marko Matijević Sekul)
 11. Lorena Bućan | Drowning (muzika i tekst: Ivan Huljić, aranžman: Leo Škaro)
 12. Indira Levak | You will never break my heart (muzika: Branimir Mihaljević, Ambrođo Kroti i Doron Medali, tekst: Indira Levak i Doron Medali, aranžman: Branimir Mihaljević i Ambrođo Kroti)
 13. Jure Brkljača | Hajde nazovi me! (muzika i tekst: Miroslav Drljača Rus, aranžman: Fedor Boić)
 14. grupa „Kolonija“ | Zidina (muzika i aranžman: Boris Đurđević, tekst: Valerija Đurđević)
 15. Mia Negovetić | When it comes to you (muzika, tekst i aranžman: Denis Džem, Anderz Vretlou, Linea Deb i Mia Negovetić)
 16. Damir Kedžo | Divlji vjetre (muzika i tekst: Ante Pecotić, aranžman: Bojan Šalamon Shalla i Matija Rodić Matroda)

Korak napred u odnosu na prethodnu godinu

Organizatori su odlučili da odu korak napred, te će pored atraktivne ekipe učesnika pažnju gledalaca privući i impresivna pozornica koja je od strane tamošnjih evrovizijskih fanova za kratko vreme dobila pohvale. Njeno centralno obeležje biće tri LED ekrana sveukupne veličine od 200 kvadratnih metara koji će se paliti i gasiti pre i nakon završetka svake takmičarske kompozicije. Scenografija je delo Igora Jurasa, za rasvetu je zadužen Marko Foretić, a režiser Dore će biti Mario Vidosavljević.

Pripreme za subotnju Doru su u punom jeku i Opatija ovih dana očekuje dolazak izvođača te početak proba. Provjerite u…

Posted by Eurosong HRT on Понедељак, 24. фебруар 2020.

Među prisutnima u publici će se nalaziti i tamošnji ambasadori Izraela i Holandije. Iako je specijalna gošča revijalne večeri šoua trebala biti evrovizijska pobednica iz 2018. godine, Izraelka Neta Barzilaj, ona je u poslednjem trenutku odlučila da otkaže prisustvo zbog gripa; umesto nje, u revijalnom delu će nastupiti finalisti treće sezone hrvatske verzije šoua The Voice: Vinko Ćemeraš, Filip Rudan, Albina Grčić i Bernarda Bobovečki. Pored njih četvoro, u revijalnom delu će pevati i prošlogodišnji pobednik Dore Roko Blažević.

Kako pratiti prenos i ko će voditi program?

Voditelji programa će biti Doris Pinčić Rogoznica, Zlata Mück Sušec, Duško Ćurlić i Mirko Fodor. Šou će početi sa emitovanjem u 20 časova i možete ga pratiti klikom na HRTi.hrt.hr.

Glasanje na Dori kao na Evrosongu

Odluku o pobedničkoj pesmi će donositi glasovi pet regionalnih TV centara i publike u omeru 50/50. U slučaju izjednačenog broja bodova, prednost će imati naslov sa najvećim brojem glasova publike.

Kada je reč o glasanju žirija, on će biti raspodeljen po regionalnom modelu u pet gradova: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek i Varaždin/Čakovec. U svakom centru nalaziće se po tri člana žirija (jedan član HRT, jedan član HDS i jedan član HGU). Oni će svih 16 pesama rangirati od prvog do 16. mesta. Kada se rezultati saberu, rangiraju se  i na osnovu ukupnog ranga pesmama dodeljuju se bodovi — 16 poena dobija najviše rangirana pesma, a 1 poen najniže rangirana numera. Ukupan broj bodova koji jedna pesma može da dobije je 136.

Kada se glasanje okonča, bodovi koje su takmičari dobili pretvoriće se prema redosledu od 1 do 16, pa će tako pesma koja je imala najveći broj bodova žirija dobiti 16 bodova, a pesma s najmanjim brojem bodova žirija jedan bod.

Publika će, s druge strane, glasati telefonski, za šta će na raspolaganju imati 10 minuta, i to najviše pet puta s jednog broja telefona. Pesma koja bude dobila najviše glasova zavredeće 16 poena, a ona s najmanje 1 bod. U slučaju da dve ili više pesama imaju jednak broj telefonskih glasova, prednost će imati ona pesma koja je pojedinačno dobila više poziva.

Iz ugla autora (Đorđe Vesković)

S obzirom da su isečci takmičarskih pesama prezentovani tek dan pred održavanje festivala, bilo je teško na osnovu jednog slušanja zapamtiti sve što je ponuđeno, ali, na osnovu pet ili šest slušanja došao sam do sledećih zaključaka:

 • ništa se nije bitno promenilo u odnosu na prethodnu godinu što se kvaliteta i ponude pesama tiče;
 • po kvalitetu ponude, Doru mogu da stavim u rang sa Beovizijom iz razloga što se od 16 pesama izdvajaju svega tri koje zaslužuju ponovno izvođenje u Roterdamu;
 • još jedna sličnost Dore sa Beovizijom jeste činjenica da je većina učesnika došla isključivo da se promoviše, a svega pet imena se prijavilo da dođe sa razlogom koji se zove Evrovizija – u pitanju su: Kedžo, Indira, grupa „Kolonija”, Mia Negovetić i prošlogodišnja vicešampionka Lorena Bućan;
 • dakle, stoga se dolazi do zaključka da je ovo još jedno solidno izdanje Dore koje ima vrlo malo pesama sa evrovizijskim potencijalom.

Na osnovu priloženih fragmenata mogu da zaključim da je Lorena Bućan naprosto razočarala, u odnosu na Tower of Babylon, Drowning izgleda prosečno; još jedno razočaranje po meni je svakako Đana Smajo, a Mia Negovetić mi nešto i ne obećava po priloženom fragmentu, jer, kao što sam već napisao, uz njen temperament mi ne idu numere umerenog tempa, već grandiozne balade. Ali, svakako će Mija kod regionalnog žirija biti favorizovana, jedino me brine kako će je gledaoci rangirati, s obzirom da bi za njen fandom, bez obzira na to što će biti maksimalno angažovan, bilo nedovoljno da pošalju pet poruka na određen broj ili izvrše pet poziva na dan. S obzirom da u slučaju izjednačenog rezultata presuđuju glasovi publike, imam utisak da će gledaoci upravo nju da oštete, bez obzira na to što će njena ciljna fandom grupacija, koju čine mahom tinejdžeri, biti maksimalno angažovana glasačka armija.

Posmatrajući dvoboj između Indire i „Kolonije”, moj lični rezultat je 1:0 za Indiru jer je ponudila moderniju i melodijski bogatiju pesmu u odnosu na svoju nekadašnju grupu. Iako njena pesma nosi engleski naziv You will never break my heart, sudeći po isečku, u njoj će se čuti i delovi na maternjem jeziku, što je veliki plus za opravdanje titule favorita. Na lokalnim festivalima, dok je nastupala sa „Kolonijom”, često je dobijala prve nagrade gledalaca, a i Hrvatska vapi za jednom zaraznom pesmom koja bi im sigurno donela finale, te se stoga dolazi do zaključka da će ona zadobiti najviše poverenje gledalaca, jedino ne znam kako će je žiri favorizovati. S druge strane, Kolonijina pesma mi produkcijski izgleda potpuno siromašno.

Druga upečatljiva pesma posle Indirine je svakako Zovi ju mama Aklee Neon. Nema sumnje da bi bilo lepo poslati takav etno-afro-elektro ritam na Evroviziju od strane Hrvata, zasluženo nosi titulu dark horsea takmičenja, ali, bio bi to u isto vreme i zločin da tako nešto pošalje Hrvatska na Evroviziju jer izvođači alternativnog programskog usmerenja poput nje su na Dorama često solidno prolazili ne dobijajući jednake simpatije ni kod žirija ni kod gledalaca.

Damir Kedžo je definitivno opravdao ulogu favorita i samim tim može da iznenadi i Indiru i Miju Negovetić jer ne sumnjam da će i ostatak pesme biti odličan s obzirom da je u njenoj produkciji učestovao i svetski, a njihov poznat di-džej Matija Rodić Matroda.

Pesma koju preporučujem za izbegavanje je svakako Vrati se iz Irske di-džej Lorenca, Dine Purića i Repera iz sobe. Vidi se da im je inspiracija za njeno kreiranje svakako bila uspeh hita Old town road Lil Nas X-a i Bilija Rej Sajrusa, ali, produkcijski izgleda kao njena jeftina varijanta.

Zaključak je da će se mrtva trka voditi između Indire Levak, Mije Negovetić i Damira Kedže. To su tri imena koja uspevaju da održe kontinuitet svojih karijera vrlo uspešno, a u isto vreme su i opravdali titulu favorita jer su se, sveukupno gledano, samo Indira i Kedžo potrudili maksimalno, a kod Mije se vidi da je protraćeno dosta vremena, te da krajnji produkt nije nimalo evrovizijski savršen.

Dora 2020. – isječci pjesama

Poslušajte isječke pjesama s ovogodišnje Dore! Koji su vaši prvi dojmovi? 😉 #Dora2020—Upozorenje: Zabranjeno je svako kopiranje video i/ili audio snimaka i postavljanje na radijske, televizijske i digitalne kanale!Note: Copying, re-uploading and illegally distributing this copyrighted work is strictly prohibited!

Posted by Eurosong HRT on Петак, 28. фебруар 2020.

Oznake