Balkan, Balkan! Evrovizija 2020

Rumunija 2020: Čekajući pesmu

Rumunija je jedna od takmičarskih zemalja koja je promenila način odabira evrovizijskog predstavnika. Potpuno netradicionalno, odlučili su se za interni izbor izvođača, dok će kompoziciju odabrati domaća publika zajedno sa žirijem.

Kako je sve počelo?

Ne baš očekivano. Rumunska nacionalna televizija je, na veliko iznenađenje, ukinula klasični nacionalni izbor sa nekoliko polufinala i velikim finalom, gde pobednika odlučuju publika i stručni žiri u jednakom odnosu.

Prošle godine se desio mali presedan, gde je odlučeno da će u finalu žiri imati mnogo veći udeo u glasanju od same publike. Bilo je šest internacionalnih članova žirija, dok je publika činila sedmog člana. Rezultat je bio jasan i to je, naravno, zasmetalo pre svega domaćoj publici, pa onda i fanovima.

Preokret u poslednjem minutu

Srećom, rumunska televizija se nije oglušila o preporuke gledalaca i obožavalaca, stoga je odlučen poluinterni izbor. Žiri sačinjen od muzičkih stručnjaka odlučio je da predstavnik Rumunije u Amsterdamu bude mlada Roksen.

Rumunska delegacija je u saradnji sa muzičkom kućom Global Records napravila poseban muzički kamp, gde su pozivani eminentni kompozitori. Izbor je, na kraju pao na tri izvođača i pet numera.

Jasno je da je borbu za izvođača dobila Roksen. Pored nje, na listi su bili Čezar Guna i Dijana V. Novopečenoj Roksen biće dodeljena samo jedna pesma, od odabranih pet.

O kojim pesmama se radi?

Na takmičenju  Selecția Națională 2020 Roksen će izvesti sledećih pet kompozicija:

  • Alcohol you
  • Storm
  • Colors
  • Cherry red
  • Beautiful disaster
Beautiful disaster

Alcohol you

Storm

Colors

Cherry red

Među kompozitorima navodi se Džuli Frost, jedan od autora pobedničke pesme Satellite Lene Mejer Landrut iz 2010. godine.

Kako će izgledati šou?

U revijalnom delu šoua će nastupiti tri nekadašnja evrovizijska učesnika: Elena George (Rumunija 2009), grupa „Connect-R” (Moldavija 2006) i Lorin (Švedska 2012). Takođe, nastupiće i dva ovogodišnja evrovizijska učesnika: Kipranin Sandro Nikolas i Norvežanka Urlike Brendstorp.

Šou će početi sa emitovanjem u 20 časova po našem vremenu i gledaoci izvan Rumunije ga mogu jedino pratiti na kanalu TVRi, koji je dostupan gledaocima klikom na TVRplus.ro.

Iz ugla autora (Marko Vujinović)

Bravo, Rumuni! Možda najsvežije iznenađenje ove evrovizijske sezone. Svaka pesma ima svoju priču, veoma su moderne, inspirisane današnjim muzičkim trendovima. Roksen će najverovatnije vratiti domovinu u veliko finale Evrovizije. Bespotrebno je govoriti da ova devojka ima sve, ali je veoma potrebno naglasiti da poseduje famozni “Faktor X”.

  • Alcohol you – Pesma u kojoj se oseti uticaj mega popularne Bili Ajliš. Ovaj fazon nije zaobišao ni Evroviziju. Nisam oduševljen, ali mi se sviđa minimalizam i velika doza ambijentalnosti i na neki način sete;
  • Storm – Pored Cherry red, ova mi je drugi favorit. Vrlo pamtljiv i jak refren, vokalno interesantna i udara na prvu. Lep nastup bi mogao da se osmisli uz ovako nešto;
  • Colors – Najslabija od cele ponude. Pomalo izlizana tematika, ali svakako umotana u kvalitetan pop;
  • Cherry red – Favorit! Mrak u diskoteci i zaslepljujuća crvena svetla. Spot odlično dočarava atmosferu čitave pesme. “Dropovi” tj. promene toka i ritma pesme su me pozitivno iznenadili i igraju ključnu ulogu, kao i stalne fraze na španskom koje možemo čuti u bilo kojoj latino pesmi današnjice. Sa ovim i jakim nastupom samouvereno mogu do najboljih deset;
  • Beautiful disaster – Moj treći favorit posle Alcohol you i Storm; pesma se odlikuje „revolveraškim” zvukom te se dolazi do zaključka da pesma izgleda kao susret glasovne oponašateljke Bili Ajliš i stila kakav je negovala Ejmi Vajnhaus. I ova numera bi isto mogla da napravi čudo na Evroviziji uz dobru vizuelnu prezentaciju.
Oznake