Balkan, Balkan! ESC-potpourri

U Švedskoj i Portugaliji se završava ciklus polufinalnih nadmetanja

Iza nas su dani u kome su odabrani predstavnici Ujedinjenog Kraljevstva, Nemačke, Azerbejdžana i Belorusije. Sa druge strane pred nama su dani u kojima će biti izabrani predstavnici Hrvatske, Estonije, Islanda i Moldavije. Najvažnija stvar je svakako za nas održavanje Beovizije. O svemu ovome možete čitati svakako u izdvojenim vestima. Ono što nas takođe čeka ove subote su drugo polufinale u Portugaliji i emisija “Druga šansa” u Švedskoj. Pored toga u ovom pregledu vesti donosimo informacije iz Letonije, Severne Makedonije, Izraela, Irske, Rusije, Švedske, Jermenije i Španije.

Beovizija 2020: Večeras drugo polufinale
Ujedinjeno kraljevstvo: Džejms Njumen
Hrvatska 2020: Čekajući pobednika
Estonija 2020: Čekajući pobednika
Island 2020: Čekajući pobednika
Moldavija 2020: Čekajući pobednika

🇸🇪 Večeras švedska „Druga šansa”. Pripremljen i predevrovizijski koncert pred finale

U subotu od 20 časova na programu je emisija „Druga šansa”, peto takmičarsko veče  Melodifestivalena koje će biti održano u Elskistuni. Za četiri mesta u finalu boriće se sledećih osmoro kandidata u međusobnim duelima:

Duel 1: Anis Don Demina | Vem är som oss  vs. Elen Benediktson i Simon Pejron | Surface

Duel 2: Malu Pric | Ballerina vs. Pol Rej | Talking in my sleep

Duel 3: Feliks Sandman | Boys with emotions vs. Frida Ern | We are one

Duel 4: Mendez i Alvaro Estrelja | Vamos amigos vs. grupa „Drängarna“ | Piga och dräng

U pitanju su trećeplasirani i četvrtoplasirani učesnici polufinala. Vredi napomenuti da će u revijalnom delu „Druge šanse“ pojaviti između 20 i 48 izvođača koji će izvesti hitove s kojima su se proslavili učešćem na „Melodiju“ tokom prethodnih 60 godina. U pitanju su izvođači koji su ušli u novopokrenutu „Melodifestivalen kuću slavnih“. Među njima će se naći i zadnja dva švedska evrovizijska pobednika Lorin i Mons Selmerlev. Očekuje se da će šou „Druga šansa“ ove godine, zbog svega navedenog, trajati nešto duže od uobičajenog trajanja, i to sat vremena i 45 minuta.

Takmičenje možete gledati klikom na SVTPlay.se

Vredi napomenuti i da će 6. marta biti održan poseban preevrovizijski koncert Melfest WKND STHLM. Ovaj koncert je zakazan dan pre velikog finala tradicionalnog Melodifestivalena koji će kao i ovaj koncert biti održan u Stokholmu. Za sada su nastup na ovom koncert potvrdili ovogodišnji predstavnici Kipra, Letonije i Norveške, a to su Sandro, Samanta Tina i Ulrike. Pored njih će na ovom koncertu nastupiti i prošlogodišnji predstavnici Norveške – grupa „KEiiNO“ i višestruka učesnica Melodifestivalena Viktorija.

🇵🇹 Portugalci biraju poslednje finaliste

Drugo polufinalno veče portugalskog takmičenja Festival Da Canção 2020 na programu je u subotu od 23 sata po našem vremenu. Za  finale će se boriti osmoro kandidata, a glasovima stručnog žirija i publike u odnosu 50/50 će se četvoro njih plasirati u finale.

Za prva četiri finalna mesta boriće se po utvrđenom redosledu:

 1. Dubio i +351 | Cegueira
 2. Luiz Karakol i Gus Liberdade | Dói-me o país
 3. Žudas | Cubismo enviesado
 4. Kadi | Diz só
 5. Eliza Rodriges | Não voltes mais
 6. Klaudio Frank | Quero-te abraçar
 7. Tomas Lusija | Mais real que o amor
 8. Džimi Pi | Abensonhado

Pesme će ocenjivati sledeće sudije: portugalska evrovizijska predstavnica iz 1993. Anabela, pevač i tekstopisac Kapikua, porugalski evrovizijski predstavnik iz 2019. Konan Oziris, pevač i kompozitor Heber Markes, radio voditelj Izilda Sančez, pevač i kompozitor Migel Angelo i novinar Rui Migel Abreu. Sonja Araužo i Žoze Karlos Malato će voditi drugo polufinale. Drugo polufinale će biti održano u studiju RTP u Lisabonu.

Takmičenje možete pratiti klikom na RTP.pt/play

🇪🇸 Nikol Refsing osmišljava španski evrovizijski nastup

Španski javni emiter RTVE objavio je da će evrovizijski nastup njihovog ovogodišnjeg predstavnika Blasa Kanta osmisliti engleski koreograf Nikol Refsing. Ona je već imala prilike da sarađuje sa španskom evrovizijskom delegacijom, i to još prošle godine, kada je osmišljavala nastup njihovoj predstavnici na dečjoj Evroviziji u Gljivicama, trećeplasiranoj Melani Garsiji.

Takođe, bila je zadužena i za vicešampionski evrovizijski nastup Australijanke Dami Im iz 2016, kao i za vizuelnu prezentaciju letonske evrovizijske pesme Love injected u izvođenju Aminate iz 2015.

🇱🇻 Bez evrovizijskog koncerta u Rigi ove godine

Preevrovizijski koncerti su već postali uobičajeni deo evrovizijski sezone. Svake godine sve veći broj država želi da organizuje ovakav koncert kako bi publici mogli da približe učesnike Evrovizije. Posle šest uspešno organizovanih koncerata ovog tipa, organizatori koncerta u Rigi su objavili da se u ovom gradu ove godine taj spektakl neće biti održan. Kako se dalje navodi, Riga će ove godine odmoriti od ovog koncerta, ali bi ukoliko sve bude uredu preevrovizijski koncert u Rigi mogao biti održan već naredne godine.

🇲🇰 Makedonac snimio prateći spot

Gotovo sve je poznato o pesmi koja će na ovogodišnjoj Evroviziji predstavljati Severnu Makedoniju, osim datuma kada će konačno biti objavljena. Vasil Garvanliev će u Roterdamu izvestu numeru You čiji su autori Nevena Neskovska, Kalina Neskovska i Alis Šreder, što je sve poznato od ranije. Ono što nam stiže kao nova vest svakako je informacija da je prethodnih dana sniman spot za ovu numeru. Ova informacija se inače prvo pojavila na Tviteru.

🇮🇱 Prezentovane potencijalne izraelske pesme

Izraelski nacionalni emiter KAN objavio je numere koje će biti u konkurenciji u specijalnoj emisiji HaShir HaBa L’Eurovizion. Inače, ranije je već odabrana predstavnica Izraela Eden Alen i to kroz talent šou HaKoKhav HaBa L’Eurovizion.

Specijalna emisija u kojoj će Eden Alen izvesti četiri numere od kojih će pobedničku izabrati gledaoci, specijalni tročlani žiri i žiri šoua „Sledeća zvezda za Evroviziju” na programu je 3. marta, a voditeljka programa biće  jedna od prošlogodišnjih voditelja Evrovizije Lusi Ajub. Četiri odabrane i objavljene numere su:

 1. Savior in the sound (Oren Emanuel, Talia Londoner i Uri Avni)
 2. Roots (Natan Gošen i Stav Beger)
 3. Rakata (Gal Džo Koen, Ejal Išaj, Zlil Kalifi i Eran Kaši)
 4. Feker libi (Doron Medali i Idan Rejčel) – tekst je na etiopskom i hebrejskom

🇮🇪 Irci konačno objavljuju svog predstavnika 5. marta

Irski nacionalni emiter RTÉ je konačno objavio datum kada će biti poznato ime predstavnika ove zemlje kao i njegova numera. Pesma će prvi put biti prezentovana preko radija u emisiji Doručak sa Doaranom i Eoganom na radio- stanici RTÉ 2fm. Inače ova radio-stanica je bila uključena u izbor predstavnika i pesme, te je njena delatnost promovisanje popularne muzike i mladih izvođača. Prvi nastup uživo bi novi evrovizijski predstavnik Irske trebalo da ima u emisiji The Late Late Show na Prvom programu RTÉ-a. Predstavljanje izvođača i numere koji će predstavljati Irsku na Evroviziji u Roterdamu zakazano je za 5. mart.

🇷🇺 Aleksandr Panajotov demantovao evrovizijsko pojavljivanje

Ruski Kanal 1 još uvek nije dao nikakve informacije o svom predstavniku koji bi trebalo da nastupa u Roterdamu. Međutim, na Instagramu se oglasio Aleksandar Panajotov za koga se spekuliše da bi trebalo da predstavlja Rusiju na Evroviziji. Ovaj ruski pevač je tim povodom objavio da su ovo lažne vesti i da su brojni mediji poverovali nekoj lažnoj objavi na internetu. Takođe, on je objavio i da on nema nikakve veze sa tim, niti ikakve informacije o ruskom evrovizijskom predstavniku, a da su te objave o njemu u medijima uglavnom cinične.

🇦🇲 Atena Manukjan dorađuje pesmu

A jermenska predstavnica Atena je najavila da će njena pesma Chains on you doživeti promene u narednom periodu i da će ta nova verzija biti ona sa kojom će se takmičiti u Roterdamu. Produkcijski tim je već počeo sa izmenama na pesmi gde će biti izmenjena pozadina pesme i uvedeni jermenski instrumenti. Pesmu su inače komponovali Atena i di-džej Pako.