Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: „Feker libi” je izraelska pesma za Roterdam

Eden Alen će Izrael na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije predstavljati s pesmom Feker libi, epilog je večerašnjeg izdanja specijalnog televizijskog šoua „Sledeća pesma za Evroviziju” preko kog se birala evrovizijska pesma za novu izraelsku uzdanicu.

Mesec dana nakon što je Eden Alen proglašena za pobednicu šoua HaKokhav HaBa l’Eurovizion (Sledeća zvezda za Evroviziju), izraelski javni emiter KAN je na svom glavnom kanalu KAN 11 emitovao specijalan šou program HaShir HaBa l’Eurovizion (Sledeća pesma za Evroviziju) preko kog je odabrana pesma s kojom će se ona nadmetati na prvom roterdamskom evrovizijskom polufinalu 12. maja. U konkurenciji su bile sledeće četiri pesme:

 1. Savior in the sound
 2. Roots
 3. Rakata
 4. Feker libi

Odluku o najboljem naslovu za Eden Alen su donosili kombinovani glasovi žirija muzičara i radijskih voditelja (10%), selekcione komisije koja je birala pesme za Eden Alen (50%) i gledalaca koji su glasali preko android aplikacije javnog servisa KAN (40%).

Žiri muzičara i radijskih voditelja, u kojem se nalazio i izraelski evrovizijski predstavnik iz 2010. godine Harel Skat, takmičarske kompozicije je bodovao po principu 6-8-10-12, a konačna tabela sa njihove strane je izgledala ovako:

14 poena | Savior in the sound

18 poena | Rakata

20 poena | Roots

20 poena | Feker libi

Selekciona komisija koja je odabrala potencijalne evrovizijske pesme za novu izraelsku nadu bodovala je pesme na sledeći način:

68 poena | Savior in the sound

68 poena | Rakata

108 poena | Feker libi

116 poena | Roots

Gledaoci su bodovali numere na sledeći način:

12 poena | Savior in the sound

69 poena | Roots

73 poena | Rakata

154 poena | Feker libi

Iz priloženog se vidi da su bodovi saopštavani proporcionalno. Za apsolutnu šampionsku numeru u generalnom plasmanu je proglašena Feker libi sa 282 poena, 2. mesto je zauzeo naslov Roots (202 poena), treće Rakata (159 poena), a četvrto Savior in the sound (94 poena).

Voditeljka programa „Sledeća pesma za Evroviziju” u trajanju od sat vremena i 25 minuta bila je Lusi Ajub, jedan od voditelja prošlogodišnjeg evrovizijskog nadmetanja u Tel Avivu.

Na početku programa, nakon uvodne reči voditeljke šoua, nastupilo je osmoro najbolje plasiranih učesnika poslednje sezone „Sledeće zvezde za Evroviziju”, na čelu sa ovogodišnjom predstavnicom i pobednicom šoua Eden Alen, koji su se predstavili spletom najuspešnijih izraelskih evrovizijskih pesama.

U revijalnom delu je najpre nastupio prošlogodišnji izraelski predstavnik Kobi Marimi koji se uz gošću Šefitu predstavio zanimljivim rekreativnim izvođenjem svoje evrovizijske takmičarske kompozicije Home u ritmu izraelskih pobedničkih evrovizijskih pesama koji je potom evoluirao u freestyle orijentalni aranžman.

Drugi revijalni gosti su bili članovi inkluzivnog sastava „Shalva Band” (jedni od revijalnih gostiju prošlogodišnjeg takmičenja u Tel Avivu), koji su za gledaoce priredili sopstveno izvođenje evrovizijske pobedničke numere Toy iz 2018. godine.

Video-razglednice koje su bile emitovane pred svaku takmičarsku pesmu su bile koncipirane u formi razgovora voditeljke Lusi Ajub i ovogodišnje predstavnice Eden Alen s autorima pesama. Posle svake prezentovane takmičarske pesme, članovi žirija su ukratko komentarisali nastupe i izvođenja.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Numera haotična i bez reda, a izvedba na bini je bila u plejbek modu. Ne piše se dobro Izraelcima u polufinalu

 • Nista posebno nije pesma.
  Za sada od 26 pesama najbolje su mi: Island,Litvanija i Gruzija.
  Realno moj favorit je Island i mislim da je ove godine napokon dosao red da i Island prvi put pobedi na evrovziji.
  Bas bi mi bilo dragoo,skoro svake godine su drugaciji i zanimljivi.
  Ove godine mislim da su im se sve kockice slozile,jer imaju odlican nastup,odlicnu muziku,lep vokal ,uz to i melodičnu numeru.
  Svakako ovo je pesma koju cu verovatno slusati dugo,kao euphoriu od pobednika primera radi,koja mi ni dan danas nije smorna niti losa pesma ili fenomenalna grupa lordi,svakako dve pesme koje su obelezile poslednjih 15-20 godina eurosonga.