Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Gjon’s Tears je švajcarski predstavnik

Gjon’s Tears će se pesmom Répondez-moi (Odgovori mi) predstavljati Švajcarsku ovog maja u Roterdamu. On je 61. evrovizijski predstavnik Švajcaraca, a nastupiće u 2. polufinalu, 14. maja.

Nacionalna televizija Švajcarske je internom metodom izabrala 21-godišnjeg Đonsa Tirsa (umetničko ime Gjon’s Tears, u slobodnom prevodu „Đonove suze“). U izboru izvođača je, kao i prošle godine, učestvovao stočlani panel publike i dvadesetočlani međunarodni žiri muzičkih profesionalaca. Oni su evaluirali sve pesme pristigle na otvoreni konkurs nacionalne televizije SRF.

Pesmu Répondez-moi napisali su Gzavije Mišel, Aliz Osvald, Džeron Svinen i sam pevač. Zanimljivo je da je pesma na francuskom jeziku, što će biti prvi put nakon 10 godina da se Švajcarska predstavlja numerom na francuskom.

Đon, čije je pravo ime Đon Muhamaraj, ima albansko poreklo, i od malena je posvećen muzici. O evrovizijskoj pesmi je rekao:

Svako od nas upita sam sebe zašto smo tačno ovde, odakle dolazimo i gde smo se uputili. Ovo su ključna pitanja, naročito za one migrantskog porekla. Moji roditelji su iz Albanije i s Kosova. Odrastao sam u Švajcarskoj i to je moj dom. To su pitanja o kojima mnogo razmišljam.

Svoje neobično umetničko ime osmislio je na osnovu iskustva, te dodao:

Bilo da je radost, tuga ili melanholija, želim da na svaki mogući način dotaknem ljude svojom muzikom.

Đon je prvu afirmaciju stekao 2011. godine u talent-šou emisiji „Albanija ima talenat“, gde je bio treći. Samo godinu dana kasnije učestvovao je u švajcarskoj verziji istog šoua, a 2019. stigao je do polufinala francuske verzije „The Voice“.

Uz evrovizijsku pesmu predstavljen je i video-spot u čijoj je režiji učestvovao Đon, kreirajući sopstveni svet sećanja, snova i realnosti, a korišćeni su pravi elementi, poput kiše, snega i vatre.

Oznake