Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Vasil Garvanilijev pesmu predstavlja 8. marta. Bugarka Viktorija peva „Tears getting sober”

Dosta toga se izdešavalo u evrovizijskom svetu tokom prethodna dva dana. Svoje pesme su za takmičenje u Roterdamu odabrali Rumunija, Izrael i Gruzija, izvođača je odabrala i Rusija, a za nas je najbitnija vest da je pobedu na našoj Beoviziji odnela grupa „Hurricane”. O svemu ovome možete više čitati u našim izdvojenim tekstovima.

Stoga u „evrovizijskom potpuriju” možete čitati vesti iz Bugarske, Severne Makedonije i Finske.

🇧🇬 Viktorija Georgijeva peva Tears getting sober

Bugarski javni emiter BNT objavio je na oficijelnoj Tviter stranici naziv pesme s kojom će njihova ovogodišnja predstavnica Viktorija Georgijeva nastupati na drugoj polufinalnoj večeri 14. maja, kao i autorski tim koji će stojati iza nje. Pesma će nositi naziv Tears getting sober, a autorski ju je potpisala ovogodišnja predstavnica uz pomoć bugarskog evrovizijskog hitmejkera Borislava Milanova; pored navedenog dvojca, u stvaranju nove bugarske evrovizijske numere su učestvovali i Lukas Oskar i Kornelija Vibols kao članovi Milanovljevog autorskog tima Symphonix International.

Pesma će premijerno biti prezentovana 7. marta u 9 sati ujutru na Prvom kanalu bugarskog javnog emitera BNT, a na Jutjub će biti plasirana pola sata kasnije. Za Milanova će ovo biti četvrta uzastopna evrovizijska numera koju je napisao za Bugarsku, a druga autorska u ovogodišnjoj ponudi takmičarskih pesama pored numere Violent thing koju je napisao za nemačkog predstavnika Bena Dolića.

🇲🇰 Makedonska pesma You izlazi 8. marta

Makedonski predstavnik Vasil Garvanilijev je objavio da će njegova takmičarska evrovizijska kompozicija You izaći simbolično na Dan žena, 8. marta. Kako je naveo u opisu ispod slike na Instagramu, pesma će naterati ljude na ples, slavljenje srećnih trenutaka, čime se dolazi do zaključka da će numera biti bržeg ritma.

Autorski su je potpisali: Nevena Neskoska, Kalina Neskoska i Alis Šreder.

https://www.instagram.com/p/B9RN5D0hA1C/?utm_source=ig_embed

🇫🇮 Objavljene države koje će učestovati u glasanju na finskom UMK 2020

Finski javni emiter YLE objavio je da će odluku o pobedniku na devetom izdanju izbornog festivala Uuden Musiikin Kilpailu, kao i u prethodne tri godine, donositi glasovi međunarodnog žirija i domaćih gledalaca u omeru 50/50. Svaka od osam zemalja koja će učestvovati u glasanju će imati po četiri člana žirija, a članovi žirija će dolaziti iz sledećih osam država: Bugarske, Estonije, Nemačke, Holandije, Švedske, Španije, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Na nacionalnom finalu UMK 2020 učestvovaće šestoro izvođača koji će se na finalnoj večeri 7. marta u studiju „Medijapolis” u Tampereu predstaviti sledećim redosledom:

  1. Katarina Zilke | Eternity
  2. Erika Vikman | Cicciolina
  3. Aksel Kankanranta | Looking back
  4. grupa F3M | Bananas
  5. Sansa | Lover view
  6. Tika | I let my heart break