Evrovizija 2020

Danska 2020: Čekajući pobednika

Jedna od tri države iz skandinavskog pojasa Evrope koja će izabrati svog evrovizijskog predstavnika 7. marta je i Danska. Tamošnji javni emiter DR će svog predstavnika izabrati putem tradicionalnog televizijskog takmičenja Dansk Melodi Grand Prix koji će, kao i u prethodnih 11 godina, imati samo jedno veče.

Ovako je počelo…

Još nakon prošlogodišnje Evrovizije u Tel Avivu, Danci su prionuli na pripreme za tradicionalni Dansk Melodi Grand Prix. Najpre su čelnici javnog emitera DR saopštili da će prvi put posle 18 godina takmičenje biti održano u prestonici Kopenhagenu, u velelepnoj dvorani novije izgradnje „Royal Arena“. Posle toga je usledelo zatišje do oktobra, kada su objavljeni i detalji o formatu takmičenja. Za to vreme, izvođači i autori su imali rok da tokom cele godine šalju svoje radove, sve do 1. novembra minule godine.

Suština formata je ostala neizmenjena, a to je jednovečernje takmičenje, dok je jedini novitet u celoj toj priči bilo radijsko polufinale koje je realizovano u saradnji sa radio-stanicom P4, na kom se nadmetalo devetoro izvođača podeljenih u tri grupe po regionima Danske: južna, istočna i severna. Učesnici radijskog polufinala, kao i njihove takmičarske pesme, bili su prezentovani 20. januara.

Glasovima gledalaca, pobednici svake od tri polufinalne grupe su se plasirali u veliko finale 7. marta, a potom je žiri od preostalih šestoro eliminisanih učesnika iz radijskog polufinalnog nadmetanja odabrao još dvoje za finalno nadmetanje. Pobednici polufinalnih grupa su proglašeni 25. januara, a dobitnici tzv. „vajldkard“ pozivnica, kao i lista direktnih finalista i njihove takmičarske pesme, objavljeni su 31. januara.

Na taj način se došlo do liste od desetoro učesnika finalne večeri koji će se 7. marta publici predstaviti po sledećem utvrđenom redosledu:

  1. Isam B | Bølger
  2. Ben i Tan | Yes
  3. sastav „Maja i nežne duše“ | Den eneste goth i Vejle
  4. Benjamin Kisi | Faith
  5. Emil | Ville ønske jeg havde kendt dig
  6. Sis Bjere | Honestly
  7. Džejmi Talbot | Bye, bye heaven
  8. Sander Sančez | Screens
  9. Keni Duerlund | Forget it all
  10. Jasmin Rose i „RoxorLoops“ | Human

Zanimljivo je da je od deset ovogodišnjih finalnih pesama, tri kompletno otpevano na maternjem jeziku.

Kako će izgledati šou?

Kroz dvosatni program, koji će se odvijati u terminu između 20 i 22 sata, gledaoce kraj malih ekrana i sve prisutne u kopenhagenškoj „Royal Areni“ će voditi poznata TV lica i glumci Hela Jof i Rasmus Berg. Po prvi put od 1999. godine na finalnoj večeri će svirati i orkestar uživo. Sve učesnike ovogodišnjeg danskog finala će pratiti poznati orkestar „Antonelli“.

Pobednika će ove godine izabrati isključivo gledaoci putem SMS-a i aplikacije za Android uređaje dvokružno. Najpre će oni selektovati troje tzv. superfinalista, a potom će između troje najbolje plasiranih izvođača odabrati onog najboljeg koji će Dance zastupati u drugom polufinalu 14. maja, u kom će mu jedan od konkurenata biti i naše predstavnice, članice sastava „Hurricane“.

Očekuje se da će revijalna gošća biti prošlogodišnja danska predstavnica Leonora, kako tradicija i red nalažu, ali, još ništa nije zvanično potvrđeno.

Šou ćete tog 7. marta moći pratiti na DR.dk/drtv.

Iz mog ugla (Đorđe Vesković)

Da budem iskren, preslušao sam pesme dva puta i nisam baš nešto oduševljen ovogodišnjom danskom selekcijom. Ima previše generičnih, američki nastrojenih pesama po zvuku, i osam desetina njih su ravne šansi da prvi put nakon četiri godine učešće završe u polufinalu, što bi za Dance predstavljalo korak natrag nakon tri uzastopna prolaska u finale.

Jedine pesme koje ja izdvajam kao upečatljive i sa kojima bi Danci imali šanse da se četvrti put zaredom domognu finala jesu Human od Jasmin Rose i producenta poznatog pod imenom „LuxorLoops“ i Yes dueta Ben i Tan.

Po meni, idealan izbor za Dance koji bi bio ravan ne samo četvrtom uzastopnom prolasku u finale, nego i TOP 10 plasmanu, bila bi upravo navedena kompozicija Human Jasmin Rose. Ono što me je posebno opčinilo u ovoj kompoziciji jeste već sto puta viđen dens-pop ritam ukombinovan sa orijentalnim muzičkim motivima. Iako ova pesma ima sav potencijal i za dobru vizuelnu prezentaciju, brine me kako će sve to zvučati sa orkestrom i da li će uživo izneti onoliko dobro koliko je u studijskom snimku.

Zato se kao moguća sigurica definitivno nameće pesma Yes dueta Ben i Tan. Pesma je u kantri-pop maniru, glasovi su se odlično uklopili u njenoj realiuzaciji i ne sumnjam da će orkestar to uspeti da iznese odlično, kao i da će ovako solidnu pesmu uspeti da izvuče dobar nastup. I sa njom bi Danci zabeležili četvrto uzastopno finale, ali, problem je u tome što bi u finalu doživeli sudbinu prošlogodišnje predstavnice Leonore po pitanju istog ili sličnog plasmana; dakle, u finalu bi se nalazili negde između 11. i 20. mesta.

Oznake