Evrovizija 2020

Portugalija 2020: Čekajući pobednika

Došao je red i na Portugal da izabere svog predstavnika na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije. S obzirom da su dve godine zaredom zabeležili loše rezultate, ove godine će Portugalci pokušati da izaberu neku pesmu koja bi mogla da ih vrati na levu stranu tabele.

Kako je sve počelo?

Portugalija  predstavnika za najprestižnije muzičko takmičenje bira putem „Festivala pesama“ (Festival da Canção). Ovo je bilo njegovo 54. izdanje, a podrazumevalo je dve polufinalne emisije, te naravno, veliko finale. To je jedan od najstarijih formata nacionalne selekcije u Evropi.

Na „Festivalu pesama“ ove godine takmičilo se 16 kompozitora (profesionalaca i amatera) koji su birali izvođače za svoje kompozicije. Oni su izabrani na tri načina: 14 je dobilo direktan poziv od organizatora, jedna numera je izabrana od strane kompozitora koji promovišu svoje radove u radijskoj emisiji Masterclass, dok je poslednja, 16. kompozicija, izabrana preko javnog konkursa namenjenog za kompozitore koji su stanovnici ove mediteranske države, a koji nemaju nijedan komercijalno objavljen rad.

U svakom polufinalu nastupalo je po osmoro, a četvoro se plasiralo u finale glasovima žirija i publike, tako da u subotu 7. marta slušamo osam najboljih kompozicija, a pobednika će birati regionalnii žiri i publika, u odnosu snaga 50/50.

Polufinala su se održala u studiju RTP (Radio-televizija Portugalije). Finale će biti održano u Elvasu u istočnom Portugalu, a voditelji finalnog nadmetanja biće Filomena Kautela, jedan od voditelja Evrovizije 2018, i Vasko Palmeirim.

Šou će početi sa emitovanjem u 21 časa po našem vremenu. Možete ga pratiti klikom na RTP.pt/play.

Finalisti će se publici predstaviti sledećim redosledom:

  1. Filipe Sambado | Gerbera amarela do sul
  2. Džimi Pi | Abensonhado
  3. Tomas Lusija | Mais real que o amor
  4. Eliza Rodriges | Não voltes mais
  5. grupa „Throes + The Shine“ | Movimento
  6. Kadi | Diz só
  7. Eliza | Medo de sentir
  8. Barbara Tinoko | Passe-Partout

Iz mog ugla (Svetlana Jukić)

Što se mene lično tiče, moram da napomenem da po prvi put pratim portugalsko nacionalno takmičenje. Portugalci su i ove godine apsolutno okrenuti sebi. Apsolutno pevanje na portugalskom, žanrovi koji nemaju baš mnogo veze sa trenutnim evrovizijskim i uopšte trenutnim muzičkim trendovima. Na ovom takmičenju je gotovo svaka pesma priča za sebe, tako da imate numeru u stilu 50-tih, zatim u stilu 90-tih, klasičnu pop baladu, rep numeru, alternativnu pesmu itd. Međutim, nekako mi većina ovih pesama deluje bledo i neinteresantno, iako su u pitanju zaista dobri izvođači što se vidi sa snimaka iz polufinala.

Moj lični favorit je jedna pesma Passe-Partout Barbare Tinoko. Mogla bih reći da je ovo Salvador Sobral 2 ili Salvador Sobral u veselijem raspoloženju, s obzirom da se i ova mlada dama opredelila za numeru koja podseća na one iz prve polovine 20. veka. Meni lično se to dopada, a i unela bi malo živosti u ovogodišnju pomalo jednobraznu selekciju.

Oznake