Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Prezentovani delovi bugarske i makedonske pesme. Kiparska pesma izlazi 6. marta

Polako se privodi kraju odabir evrovizijskih predstavnika za Roterdam i njihovih takmičarskih pesama. Svoje evrovizijske predstavnike su objavili Švajcarska i Irska u paketu sa takmičarskim pesmama, a dugonajavljivane numere su prezentovali ranije odabrani predstavnici Austrije i domaćina Holandije. Takođe, vredi istaći i vest da će Poljska ponovo biti domaćin takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije, o čemu možete više čitati u našim izdvojenim tekstovima.

U ovom potpuriju vam donosimo delove numera predstavnika Bugarske i Severne Makedonije, najavu izlaska ranije najavljene kiparske pesme, kao i još jedno obrazloženje o neučešću Bosne i Hercegovine.

🇧🇬 🇲🇰 Prezentovani isečci bugarske i makedonske evrovizijske pesme

Predstavnici Bugarske i Severne Makedonije Viktorija Georgijeva i Vasil Garvanilijev nisu časili ni časa pred oficijelne premijere svojih takmičarskih pesama, te su specijalno za svoje fanove prezentovali isečke numera Tears getting sober, odn. You, kako bi dali nagoveštaj svega onoga što ih čeka 7, odn. 8. marta, kada obe numere budu bile objavljene.

Isečke numera možete preslušati u video-klipovima priloženim ispod ovog pasusa.

Bugarska: Viktorija | Tears gettting sober

Severna Makedonija: Vasil Garvanilijev | You
https://www.instagram.com/p/B9WROwhoB9L/?utm_source=ig_embed

🇨🇾 Kiparska pesma Running izlazi 6. marta

Kiparski javni emiter CyBC je objavio da će ovogodišnja evrovizijska pesma Running u izvođenju Sandra Nikolasa konačno biti prezentovana 6. marta sa početkom od 15 časova i 30 minuta po našem vremenu u emisiji „Happy Hour“ na njihovim TV kanalima. Vredi napomenuti da je jedan od autora numere i Alfi Akuri, jedan od učesnika prošlogodišnjeg australijskog nacionalnog finala, te da će za nastup biti zadužen Austrijanac Martin Ditman.

https://www.instagram.com/p/B9Tz5ZJH3zF/?utm_source=ig_embed

🇸🇲 San Marino evrovizijskog predstavnika i pesmu objavljuje 5. marta

Dugo se ništa nije čulo iz San Marina, što je i opravdano, jer od početka nisu želeli da plasiraju informacije postepeno u javnost, već onda kada sve bude gotovo. I, ceo taj proces je napokon završen, a pesmu i predstavnika će javni emiter SMRTV predstaviti 6. marta tačno u podne.

🇧🇦 Nema učešća, nema ni prenosa u BiH

Već četvrti put zaredom se na evrovizijskoj sceni neće zavijoriti zastava Bosne i Hercegovine. Razlog je svima dobro poznat — nakon poslednjeg evrovizijskog pojavljivanja u Stokholmu 2016. godine, javni emiter BHRT je sankcionisan od strane Evropske radiodifuzne unije zbog neplaćenog duga od šest miliona švajcarskih franaka.

Ponovo se na tu temu oglasila i šefica bh. evrovizijske delegacije Lejla A. Babović, koja je u izlaganju za Klix.ba ponovo objasnila problem u vezi sa učešćem BiH na ovoj planetarnoj muzičkoj smotri:

U poslednjih pet godina ne postoji zakonski regulisan način prikupljanja RTV takse u skladu sa Zakonom o javnom RTV sistemu i servisu BiH, već FTV i BHRT imaju ugovore sa Elektroprivredom BiH i samo na jednom delu teritorije prikuplja se pretplata kojom se finansira rad ove dve kuće.

Ona je istakla kako učešće na Evrosongu iziskuje ogromna finansijska sredstva koja iznose oko pola miliona maraka, te da BHRT ne može finansirati novac za učešće.

To predstavlja izuzetno veliku sumu koju bi BHRT morao izdvojiti za učešće. Nažalost, ni marketinško tržište u BiH nije zainteresovano kao što je to na drugim tržištima. Čak i u velikim projektima, kao što je to bilo kada je BiH predstavljao Dino Merlin, koji je nesumnjivo najveća regionalna zvezda, nismo mogli pokriti troškove. Mi taj projekat samo jednim delom možemo finansirati od pretplate, a drugi deo mora biti finansiran od sponzora i oglašivača. Međutim, prostor koji je dozvoljen za oglašivače unutar tog šou-programa ne daje mogućnost da se ti troškovi pokriju.

Takođe, dodala je ni da bh. muzička zajednica nije preterano zainteresovana za učešće na Evrosongu.

Ukoliko bi oni bili zainteresovaniji, ukoliko bi oni animirali sponzore, možda bi se mogao pronaći način. Moram istaknuti činjenicu da je BHRT već četiri godine pod sankcijama EBU zato što javni servis ima dug od šest miliona švajcarskih franaka prema EBU-u, a jedna od sankcija je nemogućnost učestvovanja na Evrosongu. Kada bismo se raspitivali kako bi mogli učestovati, rečeno nam je kako bi sve troškove trebalo platiti unapred. Nažalost, BHRT nije u mogućnosti da osigura ta sredstva.

Osim toga, šanse da će BHRT emitovati Evrosong na svom programu takođe su minimalne.

Mislim da je cena otkupa prava za Evrosong izuzetno visoka. S obzirom na celokupnu situaciju, mislim da nam EBU ne bi dozvolio da radimo samo prenos, ali je i suma prenosa tri večeri Evrosonga prevelika i bili bismo u velikom problemu jer bi morali platiti unapred.

Svojevremeno su čelnici BHRT obrazložili da sa takvom pretplatom koju građani na području Federacije plaćaju uz račun za struju mogu jedino da održavaju postojeće resurse rada, ali ne i da ih unapređuju. U tamošnjim medijima je način plaćanja RTV takse, koji u sadašnjem obliku važi od 2017, u više navrata proglašen nezakonitim.

Ostavljajući po strani činjenicu koliko su neke od tamošnjih pesama iz zlatnih vremena njihovih evrovizijskih pojavljivanja često izvođene po regionalnim muzičkim takmičenjima, vredi napomenuti da se o nekim aktuelnim imenima sa bh. muzičke scene, koji svoju karijeru grade između dve ili tri države, ranije spekulisalo u kontekstu potencijalnih evrovizijskih predstavnika. Međutim, ima i onih koji žele da učestvuju u toj priči.

Posebno se to odnosi na Srebreničanina Mirzu Selimovića, pobednika šoua „Zvezde Granda“ u sezoni 2013/2014, koji je 2015. godine, prema navodima Harija Varešanovića u jednom tadašnjem intervjuu, trebalo da predstavlja BiH sa pesmom koju je Hajrudin napisao; međutim, delegacija je insistirala da upravo Hari otpeva tu pesmu, ali on je to odbio jer nije želeo da u zadnji čas menja ceo sistem.

Želju za evrovizijskim pojavljivanjem je izrazila i aktuelna pobednica navedenog šoua, Goražđanka Džejla Ramović, koja već polagano krči put ka vrhu estradnog Olimpa, o čemu govori i dobra prihvaćenost njenog još uvek aktuelnog singla Ruine, koju su autorski uobličili evrovizijski iskusni hitmejkeri Darko Dimitrov i Marina Tucaković.

Međutim, sve su to za sada puste i nerealne želje…