Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Senit posle devet godina ponovo nastupa za San Marino

San Marino će i ove sezone za evrovizijsku scenu angažovati jednog povratnika! U prevodu, ove godine će u Roterdamu ovu mikro-državu predstavljati Senit, koja je prvi put na Evroviziji pod ovom zastavom nastupala još 2011. godine u Diseldorfu.

Ona je sanmarinežanskoj delegaciji dostavila dve pesme: Freaky! i Obsessed, i dva dana će posetioci njenog sajta Senhit.com moći da glasaju za jednu od te dve. Linije za glasanje će biti otvorene 7. marta u osam sati ujutro, a zatvorene 8. marta tačno u ponoć, da bi već 9. marta bila proglašena pobednička, a ujedno i evrovizijska pesma; rezultati glasanja će tog dana biti poznati na oficijelnom Jutjub kanalu Pesme Evrovizije.

Takođe, sanmarinežanska delegacija je poverenje za osmišljavanje nastupa poklonila iskusnom italijanskom koreografu Luki Tomasiniju, jednom od najpoznatijih imena u italijanskoj kreativnoj industriji, poznatom po saradnji sa Madonom, Majklom Džeksonom, Vitni Hjuston, Džeri Halivel, Kajli Minog i mnogim drugim slavnim muzičkim imenima. Tokom sezone 2008/2009. je učestvovao u realizaciji mjuzikla „Kosa“ zajedno sa Dejvidom Parsonsom. Takođe, Luka Tomasini je bio umetnički direktor i koreograf prilikom održavanja MTV-jevih Evropskih muzičkih nagrada u Liverpulu, realizacije deset sezona italijanskog X Factora, učestovao je u realizaciji britanske i španske verzije istog šoua, kao i tokom realizacije italijanskog šoua Amici 17.

Ko je Senhit?

Senit Zadik, kako glasi pravo ime ove pevačice, ima eritrejsko poreklo, rođena je u Bolonji i odrasla je između tog grada i San Marina. Svoje prvo javno pojavljivanje je zabeležila u švajcarskoj adaptaciji mjuzikla „Slava“ tokom sezone 1999/2000, pod režiserskim vođstvom Andreasa Konehea, da bi potom ostvarila saradnju sa još nekim prestižnim imenima iz te oblasti poput Masima Ranijerija. Tokom sezone 2001/2002. je ostvarila još jedan značajan uspeh na pozorišnoj sceni, ostvarivši ulogu Nale u nemačkoj adaptaciji mjuzikla „Kralj lavova“ u režiji Džuli Tejmor.

U maju 2006. godine je konačno debitovala i kao pevačica, snimivši pod producentskom palicom Gaetana Kurerija i Saverija Grandija debitanski album nazvan njenim imenom; prodat je u hiljadama kopija, da bi novembra 2009. godine debitovala kao TV prezenter u sklopu emisije „Urban Charts“ na televiziji HIPHOPTV u okviru koje je kao tzv. VJ (vi-džej) prezentovala najnovije spotove. Nakon toga je nastavila sa muzičkom karijerom preko izdavanja novih singlova i nastupanja po klubovima širom Evrope i SAD. Na svojim singlovima je sarađivala sa eminentnim producentima poput Brajana Higinsa i Bazbija (Busbee).

Kruna njene delatnosti svakako je bila pojavljivanje na Evroviziji u Diseldorfu gde je s melodičnom pop-rok pesmom Stand by učešće završila u polufinalu, a tokom prethodne godine je izdala dva vrlo primećena singla: Un bel niente i Dark room.

Oznake