Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Finska u Roterdam šalje Aksela Kankanrantu

Finsku će ovog maja predstavljati Aksel Kankanranta sa pesmom Looking back, koja je trijumfovala u konkurenciji šest takmičara na nacionalnom izboru Uuden Musiikin Kilpailu.

Aksel je stekao titulu 54. predstavnika zadobivši najveće poverenje i gledalaca i međunarodnog stručnog žirija, budući da je i kod jednih i kod drugih bio prvoplasirani. Na 2. mestu završila je favorizovana Erika Vikman, a na trećem Tika.

Odluku o pobedniku, kao i u prethodne tri godine, doneli su glasovi međunarodnog žirija i domaćih gledalaca u odnosu 50/50. Svaka od osam zemalja koja je učestvovala u glasanju imala je po četiri člana žirija, a članovi žirija bili su iz osam država: Bugarske, Estonije, Nemačke, Holandije, Švedske, Španije, Rusije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Ovogodišnji nacionalni izbor Finske za Evrosong je posle dve godine okupio više izvođača i pesama, a posle sprovedenog otvorenog konkursa, za finalno takmičenje izabrano je šest takmičara:

  1. Tika | I let my heart break
  2. Erika Vikman | Cicciolina
  3. Aksel Kankanranta | Looking back
  4. grupa F3M | Bananas
  5. Sansa | Lover view
  6. Katarina Zilke | Eternity

Finalno veče devetog izdanja UMK održano je u televizijskom studiju „Mediapolis“ u Tampereu, a voditelji programa bili su finska predstavnica iz 2013. godine Krista Sikfrids i Miko Silvenoinen, te prezenteri radio-stanice YleX Vile Erikila i Juso Kalio, koji su zabavljali takmičare i gledaoce iz grin-ruma.

Aksel će nastupiti u 2. polufinalu 14. maja.

Oznake