Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Afrodžek otvara finale Pesme Evrovizije u Roterdamu. Albanska pesma nosi naziv „Fall from the sky”

U centru pažnje tokom poslednja 24 sata na evrovizijskom nebu su se našli predstavnici Severne Makedonije, San Marina i Malte koji su predstavili svoje evrovizijske pesme. O njima možete više čitati u našim izdvojenim tekstovima, a u ovom potpuriju možete naći vesti iz Poljske, Azerbejdžana, Albanije, Izraela, Rusije i domaćina Holandije.

🇦🇿 Samira Efendi pesmu predstavlja 10. marta

Azerbejdžanski ogranak međunarodnog evrovizijskog fan-kluba INFE objavio je da će ovogodišnja predstavnica iz „Zemlje vatre” Samira Efendi svoju evrovizijsku pesmu predstaviti 10. marta. Iako je na Jutjub čak procurela i njena numera Cleopatra, za koju se spekuliše da je njena evrovizijska, ipak još ništa nije odlučeno jer je u razmatranje ušla i pesma Scars into stars. Koja će od ove dve pesme biti evrovizijska, biće poznato upravo 10. marta.

🇷🇺 Ruska pesma će premijeru doživeti na radiju NRJ

Ruska radio stanica NRJ objavila je da će evrovizijska numera ovogodišnjih predstavnika, članova sastava „Little Big”, svoju ekskluzivnu premijeru doživeti upravo na tom radijskom kanalu. Za sada nije poznato kada će se to dogoditi, ali slušaoci su pozvani da klikom na dugme subscribe preko oficijelnog sajta tog radija prate sve dodatne informacije na tu temu.

🇮🇱 Izraelska predstavnica nije doputovala na snimanje razglednice zbog koronavirusa

Portal Eurovision World objavio je da je izraelska predstavnica Eden Alen odložila put u Holandiju, gde je trebala da snimi razglednicu, zbog epidemije koronavirusa. Isto tako ni izraelska delegacija nije doputovala na sastanak delegacija u Roterdam, upravo zbog navedenih razloga. Podsetimo, prvi koji je doputovao u Holandiju da snimi razglednicu je bio španski predstavnik Blas Kanto.

🇵🇱 Alicja Šemplinjska objavila spot za Empires

Kao što je i najavljeno, 9. marta je poljska predstavnica Alicja Šemplinjska objavila spot za svoju takmičarsku kompoziciju Empires. Režirao ga je David Simba i producirali su ga Artur Strašćek i Kuba Kapala. U spotu je prikazana jedino Alicja koja je uz pomoć scenskih i vizuelnih efekata dočarala svoju priču o „carstvima”.

https://youtu.be/s_Y7mMka4SQ

🇦🇱 Albanska pesma će nositi naziv Fall from the sky

Nova verzija albanske pesme Shaj Arilene Are je prevedena na engleski, što je od ranije poznato, i nosiće naziv Fall from the sky, najavila je pevačica na društvenim mrežama. Arilena je ranije najavila i da će pesma imati moderan, radijski prijemčljiv aranžman. Za sada nije poznato kada će se prezentacija nove verzije dogoditi, ali trebalo bi to da bude u skorije vreme.

View this post on Instagram

“Fall From The Sky” @eurovision

A post shared by Arilena Ara (@arilenaaraa) on

🇳🇱 Svetski poznat di-džej otvara finale Evrosonga. Žangu Makroj u finalu nastupa pod rednim brojem 23

Dosta dobrih vesti nam dolazi i iz ovogodišnjeg domaćina Holandije. Najpre treba napomenuti da je u Roterdamu održan sastanak šefova delegacija na kom je odlučeno da izaslanik ovogodišnje države domaćina Žangu Makroj u finalu 16. maja nastupi pod rednim brojem 23, a potom da će svetski poznat di-džej i producent Afrodžek (Afrojack) otvoriti finalno veče specijalnim performanskom sa posebno oformljenim orkestrom i horom.

Ovaj di-džej, čije je pravo ime Nik van de Val, u muzičkoj industriji se nalazi od svoje 14. godine, kada je počeo da pušta muziku po lokalnim pabovima i klubovima. Otkako je ušao u muzički biznis, kao producent je sarađivao i sa svetski poznatim umetnicima poput Pitbula i Ne-Yo-a na realizaciji hita Give me everything, kao i sa Bijonse prilikom izrade takođe velikog hita Run the world (Girls). Takođe, snima i sopstveni materijal, a njegov debitanski album „Forget the world” je ušao među prvih 40 na Bilbordovoj Hot 200 listi albuma.

Iako ima samo 26 godina, izvršio je ogroman uticaj na svetsku EDM scenu tokom prethodne dekade. Na top-listi najpopularnijih di-džejeva časopisa DJ Mag za 2019. godinu, zauzeo je deveto mesto.