ESC-potpourri

Pripreme za Evroviziju su u toku uprkos virusu korona. Objavljene nove verzije izraelske i francuske pesme

Dok se još spekuliše da li će Evrovizija biti otkazana zbog pandemije virusa korona, izabrani učesnici ovog takmičenja objavljuju svoje poboljšane verzije pesama ili ih najavljuju. Takođe, pripreme za Evroviziju su u toku, ali neke delegacije otkazuju promotivne nastupe. Što se tiče naših predstavnica, one su konačno odlučile na kom jeziku će pevati svoju evrovizijsku pesmu, o čemu možete više pročitati u izdvojenoj vesti.

Hurricane: Pevaćemo na srpskom u Roterdamu

🇳🇱 🇱🇹 Pripreme za Evroviziju se nastavljaju uprkos epidemiji virusa korona. Litvanski predstavnici otkazali promotivnu turneju

U Roterdamu je održan sastanak na kome je glavna diskusija bila naravno o virusu korona i o tome kako će pandemija ovog virusa uticati na održavanje Pesme Evrovizije u maju. Vethuder Kasmi, načelnik turizma u Roterdamu izjavio je da potrebe za otkazivanjem Evrovizije nema. Kasmi je izjavio da Ministarstvo zdravlja prati situaciju da su preduzete sve mere predostrožnosti, kao i da su pripreme za najveće evropsko muzičko takmičenje u toku. On je takođe rekao i da će se videti kako će se situacija odvijati do polovine aprila i da ima dosta vremena do tada.

Međutim, ne slažu se svi sa ovom konstatacijom. Drugi načelnik, Gert Koster smatra da je ovakva odluka neodgovorna. Takođe, Koster misli da će na ovaj način biti više izvora infekcije i da opasnost neće proći sa višim temperaturama na proleće. Svi ovi argumenti su izneseni pred gradonačelnika Roterdama Abutaleba koji će odlučiti na kraju da li je otkazivanje takmičenja neophodno.

Međutim, neke zemlje su već počele za otkazivanjem promotivnih koncerata i snimanjem razglednica, pa tako litvanski predstavnici sastav “The Roop” neće učestvovati na preevrovizijskim događajima.

🇳🇱 Ceremonija svečanog otvaranja 10. maja u hali „Cruise Terminal”

Ceremonija otvaranja Evrovizije će biti održana u hali „Cruise Terminal” u Roterdamu. Takmičari iz 41 zemlje učesnice će prošetati zlatnim tepihom, a potom ih očekuje susret sa novinarima. Ova hala se nalazi u Vilhelminapieru.

Jelmar van der Vel, upravnik ove hale, izjavio je ovim povodom da je to pravo mesto za kreiranje novih prića i da su legendarni događaji organizovani na ovom mestu. Ceremonija otvaranja je planirana za 10. maj i biće prenošena na oficijelnom evrovizijskom sajtu Eurovision.tv, kao i na oficijelnom Jutjub kanalu Pesme Evrovizije.

🇮🇱 🇫🇷 🇦🇲 Objavljene nove verzije izraelske i francuske pesme. Nova verzija jermenske pesme izlazi 13. marta

A dok se čeka još objava pesme koja će predstavljati Rusiju, ostale zemlje zemlje, jedna za drugom, objavljuju poboljšane verzije svojih evrovizijskih numera. Eden Alen, predstavnica Izraela, predstavila je novu verziju svoje evrovizijske pesme Feker libi. Izmene se tiču instrumenalnog dela pesme koje bi trebalo da donesu osećaj tropskih predela u ovoj pesmi.

I francuski predstavnik Tom Leb je objavio novu verziju svoje pesme. U ovom slučaju izmenjeni su delovi teksta, tako da je sad i refren pretežno na francuskom, dok je engleski deo minimalizovan. I naslov numere je pretrpeo izmene tako da je sad bilingvalan – Mon Alliée (The best in me). Muzički deo pesme je pretrpeo minimalne izmene.

Najavljena je i nova verzija numere Chains on you jermenske predstavnice Atene Manukjan koja će biti objavljena u petak 13. marta.

🇨🇭 Saša-Žan Batist osmišljava švajcarski nastup

Kreativni direktor nastupa švajcarskog predstavnika Đona Tirsa biće Saša Žan-Baptist. Ona je veoma cenjena švedska koreografkinja poznata po upečatljivim vizuelnim nastupima. 2019. je radila koreografije za Kipar i Švajcarsku, a 2018. za Kipar, Australiju i Bugarsku.