Balkan, Balkan! Evrovizija 2020

Ovo je muzička reprezentacija Srbije za Roterdam

Radio-televizija Srbije saopštila je imena članova evrovizijskog tima koji će predstavljati našu zemlju ovog maja u Roterdamu.

RTS je i ove godine odlučio da poznata muzička imena doprinesu svojim evrovizijskim iskustvom predstavnicama Srbije — to su Olga Popović, Mladen Lukić i Leontina Vukomanović, koja će ujedno biti i vokalni pedagog srpskog tima.

Olga Popović je na evrovizijskoj sceni nastupala 2012. godine u Bakuu, kada je, kao prateći vokal i violinistkinja, bila deo sastava Željka Joksimovića, a Srbija je tada osvojila visoko 3. mesto. Više od deset godina je stalni član grupe „Kiki Lesendrić i Piloti“, pobednik je poslednjeg serijala muzičkog takmičenja „3K dur“, nastupala je u najpoznatijim evropskim koncertnim prostorima i sarađivala sa najvećim imenima muzičke scene regiona. Prošle godine je na Pesmi Evrovizije bila takođe prateći vokal u timu koji je bio sa Nevenom Božović u Tel Avivu.

Mladen Lukić je predstavljao je Srbiju na Pesmi Evrovizije u Lisabonu 2018. godine, kao glavni vokal sastava „Sanja Ilić i Balkanika“, kada je Srbija ostvarila plasman u finale i osvojila 18. mesto od 42 zemlje učesnice. Prvi je trombon Pozorišta na Terazijama, Big benda koji prati Željka Joksimovića i tribjut-benda „Ejmi Vajnhaus“. Mladen je javnosti postao poznat kao finalista prve sezone TV serijala X Factor Adria. Profesor je instrumenta na kojem svira i predmeta „Orkestarske deonice“ u muzičkoj školi „Josip Slavenski“ u Beogradu. Prošle godine je na Pesmi Evrovizije bio prateći vokal u timu koji je bio sa Nevenom Božović u Tel Avivu.

Leontina Vukomanović je kao kompozitor i tekstopisac radila sa svim značajnim pevačima sa prostora Balkana: Željkom Joksimovićem, Tošetom Proeskim, Marijom Šerifović, Zdravkom Čolićem… Pobeđivala je na svim nacionalnim festivalima pop muzike kao izvođač i autor. Dva puta je bila u autorskom timu predstavnika Srbije na Pesmi Evrovizije: 2004. godine u Istanbulu sa Željkom Joksimovićem i 2015. godine u Beču sa Bojanom Stamenov. Za slovenačke predstavnike na Pesmi Evrovizije, Evu Boto i Andžeja Dežana, radila je srpskohrvatski prepev teksta. Objavila je zbirku poezije „Nije tačno sve što lepo zvuči“. Već deset godina rukovodi dečjim horom „Čarolija“ i direktor je istoimenog najznačajnijeg autorskog dečjeg muzičkog festivala u regionu. Do sada je objavila deset albuma sa pesmama za decu. Bila je autor pesama koje su Srbiju predstavljala na dečjem Evorsongu 2015. i 2016. godine. Dobitnica je nekoliko nacionalnih priznanja za trajni doprinos kulturi. Bavi se primenjenom muzikom u oblasti reklame. Trenutno je na poziciji programskog direktora Dečjeg kulturnog centra Beograd.

Kada je reč o „glavnim“ ulogama na evrovizijsoj sceni, ona pripada devojkama iz grupe „Hurricane“: Sanji Vučić, Kseniji Knežević i Ivani Nikolić.

U autorskom timu biće Nemanja Antonić, kompozitor predstavničke numere Hasta la vista, te Kosana Stojić, koja je zajedno sa Sanjom Vučić napisala tekst.

Nemanja Antonić je rođen 11. juna 1994. godine u Šapcu. Muzičko obrazovanje je stekao u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi, gde je pohađao odseke za muzičku produkciju i klavir. Kao pijanista beleži visoke rezultate, internacionalne nagrade i saradnje sa najeminentnijim, kako domaćim, tako i inostranim pedagozima i pijanistima. Trenutno je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i studira na katedri za snimanje i dizajn zvuka.

Paralelno sa fakultetskim studijama, Nemanja u svom muzičkom studiju komponuje muziku i sarađuje sa mnogim afirmisanim i neafirmisanim pevačima popularne muzike, ali i izvođačima i umetnicima u oblasti filmske i serijske muzike. U oblasti popularne muzike u zemlji i regionu, Nemanja beleži visoke rezltate sa kompozicijama koje broje milione pregleda na digitalnim platformama za konzumiranje muzike.

— Takmičenje za Pesmu Evrovizije pratim od malih nogu i ponosan sam što je moja muzika deo jedne tako velike manifestacije, a pre svega, što će braniti boje naše države Srbije — izjavio je Nemanja Antonić.

Kosana Stojić je rođena 1. decembra 1986. u Beogradu. Karijeru tekstopisca je gradila nenametljivo i strpljivo od 2005. godine, iako se tek 2013. godine pojavljuje na muzičkoj sceni kao tekstopisac. Od tada je napisala tekstove za mnoge pesme koje su postale regionalni hitovi i koje broje višemilionske preglede na Jutjubu. Od 2017. godine pokreće svoj blog koji je i danas vrlo zapažen.

Poslednje četiri godine sarađuje s Nemanjom Antonićem, prvenstveno na pesmama za grupu „Hurricane“.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nekako mi djeluje da ovaj sajt umire… Neznam čemu toliko malo ljudi.

  • Zasto moj komentar nije odobren? sta je neistinito receno i zasto je narodna izreka za osobu koja bi samo da otputuje “da joj zadnji deo izmedju nogu i ledja vidi put” – vulgarna ili sta vec? ne cenzurisite…

  • Ljudi jel moguce da Mladen Lukic iz godine u godinu ide na Eurosong i Hvali se kako je dobio putovanje..sto bi se reklo “Samo da mu dupe vidi put” da se ne lazemo poprilicno je bezvezna situacija, jel taj covek ima zivot mimo Beovizije i Evrovizije…cak i drugi neki opet idu mi kao da nemamo drugih pa svake godine saljemo iste izvodjace i pratece vokale…postavlja se pitanje jel idu da se provode putuju i uzivaju ili da nas predstavljaju….Mladene Lukicu….cccc