Evrovizija 2020

Virus KORONA: Evrovizija 2020. još uvek pod znakom pitanja

U vreme proglašene pandemije virusa korona, kada se u mnogim evropskim zemljama uvodi vanredno stanje i rigorozne mere, kada se otkazuju ne samo utakmice već i čitave lige, sportski događaji (otkazano je Evropsko fudbalu u fudbalu, odložen je drugi grend slem „Rolan Garos“, Vimbldon je pod znakom pitanja), logično se nameće pitanje i održavanja Pesme Evrovizije u Roterdamu.

Ukratko — čelnici Evropske radiodifuzne unije (EBU), zajedno s nacionalnim emiterima Holandije: NPO, NOS i AVROTROS, te zvaničnicima grada Roterdama, objavili su da se pripreme za Evrosong odvijaju kao da će ga izvesno biti, ali da se neprestano prate i analiziraju nove informacije, budući da se situacija menja iz čas u čas. Kako do Evrovizije ima još dva meseca, smatraju da je prerano u ovom trenutku donositi konačnu odluku.

Ipak, u poslednjem obaveštenju navode da se konsulutuju s velikim brojem ljudi, da se svaki važan element razmatra, i da će više informacija biti ubrzo poznato.

S druge strane, pojedini nacionalni emiteri, poput onih u Sloveniji i Češkoj, objavili su nepotpune informacije dobijene na zajedničkom sastanku Referente grupe EBU, i one se odnose samo na to da „EBU razmatra plan B“ u slučaju otkazivanja takmičenja, ali nije sasvim jasno šta bi taj „plan B“ podrazumevao.

U prilog ovom velikom znaku pitanja ide i informacija da su holandski organizatori stopirali snimanje video-razglednica, budući da su delegacije Litvanije i Izraela saopštile da neće putovati u Holandiju radi takve realizacije. Osim toga, kako su mnoge zemlje u svetlu epidemije virusa korona već zatvorile ili zatvaraju svoje granice, te da je i sama Evropska unija zatvorila „Šengen zonu“, malo je verovatno da će neko uopšte i moći da otputuje u Holandiju radni snimanja video-razglednica, kako je bilo planirano.

Za to vreme, pojedine države učesnice i njihovi predstavnici rade na promociji svojih evrovizijskih pesama kao da se sve odvija normalno, verovatno ni same ne znajući kako da postupaju u datim okolnostima.

Na kraju, redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs ističe sledeće:

Budući da smo svakodnevno okruženi tzv. lažnim vestima (fake news), uticaju društvenih mreža na kojima se takve vesti šire brzinom munje… Budući da razni nepouzdani izvori (blogovi, internet-portali) plasiraju navodno pouzdane informacije, ESC Serbia | Evrovizija.rs poziva sve svoje kolege i čitaoce na zdrav razum i korišćenje isključivo proverljivih i pouzdanih izvora u plasiranju istinitih informacija, te da aktuelnu i nimalo dobru situaciju ne koriste i ne zloupotrebljavaju zarad sticanja više klikova i veće posete.

Dužnost nam je, i moralna i profesionalna, da čak i o ovoj „lakoj temi“, koja bi trebalo da bude zabava, izveštavamo na ispravan način, pružajući verodostojne informacije.

Stoga se, kao i do sada, nećemo baviti nagađanjima, već ćemo se isključivo pozivati na zvanične izvore, i u skladu s tim nadalje informisati svoje čitaoce.

Oznake