Evrovizija 2020 Evrovizija 2021

EBU saopštio: Nove pesme za 2021. Kreira se alternativni revijalni program

Referentna grupa Pesme Evrovizije donela je odluku da, u skladu s pravilima takmičenja, izabrane pesme za ovu godinu neće važiti naredne godine.

S druge strane, Evropska radiodifuzna unija i njene članice sada traže alternativne programe koji neće biti takmičarskog karaktera, ali koji će ujediniti i zabaviti publiku širom Evrope u ovim izazovnim vremenima. Namera je da se tim programom, kao i posredstvom onlajn-platformi, u narednim mesecima ispoštuju ovogodišnje pesme i izvođači, odn. da im se oda svojevrsna počast.

Budući da se još uvek radi na osmišljavanju tog revijalnog programa, EBU je zamolio za strpljenje.

Takođe, Referentna grupa je u datom saopštenju istakla da je svesna koliko će ove godine nedostajati Pesma Evrovizije, da su preplavljeni ljubavlju koju je evrovizijska porodica iskazala proteklih dana, a nakon odluke o otkazivanju takmičenja. Vrednosti na kojima se zasniva evrovizijsko takmičenje — univerzalnost i inkluzivnost — kao i tradicija da se slavi različitost kroz muziku, potrebne su nam sada više neko ikad, navodi se u saopštenju.

Neke izabrane predstavnike sigurno gledamo dogodine

Upravo tako. Iako se, sada izvesno, njihove pesme neće moći takmičiti iduće godine, pojedini nacionalni emiteri doneli su već odluku da ih isti izvođači zastupaju i naredne — naravno, s novim pesmama.

Od ranije je poznato da će Holandiju sledeće godine predstavljati Žangu Makroj, Španiju Blas Kanto, Ukrajinu sastav „Go_A“, Grčku Stefanija, a Gruziju Tornike Kipijani.

Istu odluku doneo je Azerbejdžan (Efendi), Švajcarska (Gjon’s Tears), Belgija (grupa „Hooverphonic“), te Bugarska (Viktorija).

Osim ovih zemalja, Estonija je najavila da će izabrati novog predstavnika preko tradicionalnog nacionalnog takmičenja Eesti Laul, što znači da ovu zemlju neće predstavljati Uku Suviste. Ako Uku bude želeo da učestvuje na Eesti Laulu, njegova potencijalna pesma neće morati da prolazi kroz fazu preselekcije, već će biti direktno izabrana da učestvuje na ovom nacionalnom izboru u jednom od dva polufinala.

S druge strane, švedski javni emiter SVT saopštio je da će iduće sezone organizovati redovni, novi Melodifestivalen, te da ovogodišnji predstavnici, trio „The Mamas“, neće biti povlašćeni.

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • 2006. godine smo pri saopštavanju glasova rekli da ćemo naredne godine poslati najbolju pesmu, a tako je i bilo.
    Ove godine je Sanja Vučić rekla „Hurricane is coming, coronavirus is nothing“. Nadam se da ćemo ih poslati sledeće godine!

  • Samo neka se prijavljuju sto vise “nesudjeni” ovogodisnji ucesnici. Zasluzili su posle svega da idu na ESC.