ESC-potpourri

Različite odluke i stavovi po pitanju izbora predstavnika za 2021

Sada kada Evrovizije za ovu godinu nema na programu, postavlja se pitanje sudbine ovogodišnjih nesuđenih evrovizijskih učesnika. Za sada se nekoliko zemalja oglasilo tim povodom sa odlukom da ovogodišnjim predstavnicima dâ mogućnost da se Evropi predstave naredne godine.

Od ranije je poznato da će Holandiju sledeće godine predstavljati Žangu Makroj, Španiju Blas Kanto, Ukrajinu sastav „Go_A“, Grčku Stefanija, Gruziju Tornike Kipijani, Azerbejdžan Efendi, Švajcarsku „Gjon’s Tears“, Belgiju grupa „Hooverphonic“, te Bugarsku Viktorija. Novo ime na tom spisku je i izraelska nesuđena predstavnica Eden Alen, koja će svoju evrovizijsku šansu dobiti sledeće godine. Takođe, i Austrija je odlučila da sledeće godine na Evroviziju pošalje Vinsenta Buena.

Međutim, postoje i zemlje koje ne žele da se odreknu svojih nacionalnih takmičenja, pa će najverovatnije poslati nove predstavnike. Kako smo već ranije izvestili, Estonija je najavila da će izabrati novog predstavnika preko tradicionalnog nacionalnog takmičenja Eesti Laul, što znači da ovu zemlju neće predstavljati Uku Suviste. Ako Uku bude želeo da učestvuje na Eesti Laulu, njegova potencijalna pesma neće morati da prolazi kroz fazu preselekcije, već će biti direktno izabrana da učestvuje na ovom nacionalnom izboru u jednom od dva polufinala.

S druge strane, švedski javni emiter SVT saopštio je da će iduće sezone organizovati redovni, novi Melodifestivalen, te da ovogodišnji predstavnici, trio „The Mamas“, neće biti povlašćeni. Nesuđena predstavnica Portugala Eliza je sama na društvenim mrežama objavila da neće biti interno odabrana za predstavnika te države na narednoj Evroviziji, što znači da se Portugalci neće odreći svog nacionalnog festivala.

Iako danski emiter DR još uvek nije izneo svoj stav povodom izbora predstavnika za sledeću godina, ovogodišnji pobednici danskog nacionalnog takmičenja Ben i Tan se nadaju da će im biti dozvoljeno da učestvuju u finalu ovog takmičenja i naredne godine. U susednoj Finskoj je već i zvanično odlučeno da će novi predstavnik biti izabran na nacionalnom takmičenju, a ovogodišnji pobednik istog Aksel Kankanranta neće imati nikakve privilegije, ako odluči da se takmiči, a konkurs će biti otvoren već 1. septembra.

Ni Islanđani još nisu odlučili kako će odabrati narednog evrovizijskog predstavnika, ali je Dadi Frejr, jedan od ovogodišnjih favorita, izjavio da će prihvatiti poziv da predstavlja svoju zemlju sledeće godine, ako bude izabran interno, ali da neće učestvovati na nacionalnom takmičenju, zato što ne želi da ostvari dobar rezultat na osnovu stare slave. Isti stav kao Islanđanin Dadi ima i Norvežanka Ulrike. Naime, Norvežani su odlučili da i sledeće godine zadrže isti format svog nacionalnog takmičenja, kao i ove godine sa čak pet polufinala, a čelnici NRK su ponudili Ulriki direktno mesto u finalu, što je ona odbila. Ona će, naime biti deo revijelnog dela, gde će izvesti pesmu Attention, kao i još jednu novu numeru.

Čelni ljudi litvanskog emitera LRT su najavili da će svoju konačnu odluku o predstavniku doneti 1. aprila, odnosno biće razrešeno da li će Litvaniju predstavljati grupa „The Roop“ , jedan od favorita ovogodišnjeg takmičenja, ili će biti održano novo nacionalno finale. Pevač sastava „The Roop“ je izjavio da bi bend voleo da učestvuje na Evroviziji naredne godine, sa ovogodišnjom pesmom, ali po već objavljenim pravilima to neće biti moguće.

Letonski javni emiter LTV saopštio je da će odluku o učešću naredne godine, kao i o predstavniku, doneti nakon što se epidemija COVID-19 smiri.