Iz mog ugla 2020

Obeležavamo jubilej: „Iz mog ugla“ u duhu 50-ih i u znaku broja 10

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs ovog proleća obeležava 10 godina svog rada. I ne samo to — deseti put zaredom, kroz rubriku „Iz mog ugla“ priredila je druženje sa svojim čitaocima i onima koji vole i prate najpopularnije svetsko muzičke takmičenje.

Dobro nam došli!

Nažalost, Pesme Evrovizije ove godine neće biti prvi put u svojoj istoriji. Otkazana je zbog pandemije virusa korona koji celim svetom kosi na stotine i hiljade života dnevno. „Poništena“ je i čitava minula evrovizijska sezona, te sve izabrane takmičarske pesme. Istina, pojedinim izvođačima pružena je šansa da predstavljaju svoju državu iduće godine, ali nesumnjivo s novim pesmama.

Uprkos tome, organizovanjem rubrike „Iz mog ugla“ odaćemo priznanje trudu i zalaganju muzičara, pevača, autora, producenata i nacionalnih emitera koji su nam ipak obogatili muzički svet novim melodijama i novim imenima.

Kao i svih prethodnih sezona, „Iz mog ugla“, po ustaljenom šablonu, i ovaj put ima zabavan, informativan i edukativan karakter. Tom karakteru doprinose muzika, komentari naših čitalaca i članova redakcije, te ovogodišnji takmičari. Naš edukativan segment rubrike „dodaje vrednost“, pružajući čitaocima neka nova saznanja o državama učesnicama.

Koncept i vizuelni identitet rubrike

Od 5. aprila, svakog dana od 19 časova objavićemo po jedan tekst, u okviru kojeg ćete videti:

 • kratke biografije učesnika;
 • komentare i ocene šest članova naše redakcije;
 • zabavno-edukativan segment rubrike.

Kada je reč o vizuelnom identitetu, ove godine smo se vratili u prošlost, u vreme i godine kada je Pesma Evrovizije i nastala — 1956. Znamo, ovog maja u Roterdamu Evrosong je trebalo da nupuni svoj „65. rođendan“. Naše ilustracije oslikaće vreme tih 50-ih godina — evrovizijski predstavnici biće prikazani na retro (vintidž) pin-up posterima iz središta XX veka. 🙂

Zabavno-edukativan segment rubrike posvećen je neobičnim zanimljivostima i informacijama iz svake države koja je trebalo da se takmiči u Holandiji. Priznaćete, okruženi smo ozbiljnim temama u ovim teškim vremenima, zbog čega smo odlučili da unesemo vedrinu i kroz naše pisane reči. Zato imamo 10 Fun Facts za svaku godinu našeg rada i svaku sezonu omiljene nam rubrike — u znaku broja 10.

Kako ocenjuju čitaoci i posetioci sajta?

Kao i svih prethodnih godina — ocenama od 1 do 5. Ocenjivanje svake pesme ćemo i ovaj put organizovati u izdvojenoj automatizovanoj anketi. Jedinica se dodeljuje pesmi koja je po vašem ukusu najmanje lepa, a petica favoritu. Ankete će biti „otvorene“ 24 sata od trenutka objave teksta, što znači da će posetioci imati mogućnost da za datu numeru glasaju u roku od 24 sata.

Svima nam je poznato da je komentarisanje na portalima i društvenim mrežama najčešće „raspusno“, „hrabro“, bezobzirno i bezobrazno. Mnogo je sujete i slobode u javnom iskazivanju, kada postoji mogućnost prikrivanja svog identiteta. Kada se u to upetljaju lični ukusi i afiniteti, stvar ume da postane vrlo izbiljna.

Da bismo izbegli neželjene rasprave koje često prerastu u uvrede, posebno skrećemo pažnju da bilo kakve prozivke i uvrede na račun tuđeg mišljenja ili izgleda izvođača, kao i ružne reči na nacionalnoj, verskoj, polnoj ili seksualnoj osnovi — ovde neće biti tolerisane.

Pre nego što ostavite komentar, pažljivo razmislite kako ćete i koga komentarisati, jer u suprotnom, takvi komentari neće biti objavljivani. „Nezgodni“ čitaoci i „spameri“ ovde svakako nisu dobrodošli. Stoga ćemo nastojati da sprečimo bilo kakve zloupotrebe.

Potpuno je u redu da vam se nešto ne svidi ili svidi — za to postoje ocene od 1 do 5 te vas ljubazno molimo da ova rubrika protekne u prijateljskoj atmosferi, kakva je oduvek vladala na ovom sajtu.

O načinu i pravilima na koji možete komentarisati na ovom sajtu i u ovoj rubrici detaljno se upoznajte na stranici O NAMA >>.

Pozivamo naše čitaoce da budu kreativno iscrpni u svojim komentarima, da izbegavaju komentare „sviđa mi se“, „ne sviđa mi se“ i slično, te da prilikom ocenjivanja pesmu i izvođača posmatraju u kontekstu ovogodišnje konkurencije, a ne poredeći s nekim ranijim pokušajima.

Kako ocenjuju članovi redakcije?

I članovi naše redakcije ocenjivaće pesme ocenama od 1 do 5. Ove godine angažovano je šest članova: Nikola Ljubisavljević, Đorđe Vesković, Svetlana Jukić, Strahinja Malić Katanić, Marko Vujinović i Slobodan Todorović, tako da će šest ocena ulaziti u prosek redakcije.

Novina je što nas ove godine nećete čitati, već ćete nas slušati, baš kao na radiju. Za ovaj uvodni tekst poslušajte šta je naš „stručni žiri“ imao da kaže.

Kako se bira pobednik?

Svi imaju jednakog uticaja na konačnu, prosečnu ocenu određene pesme. Srednju ocenu vas čitalaca sabraćemo sa srednjom ocenom članova redakcije. Zbir te dve srednje ocene podeljene sa dva daće konačnu, prosečnu ocenu pesme.

U slučaju izjednačenog rezultata, prednost ćemo dati onoj pesmi koja bude dobila više ocena, tj. onoj koju bude ocenio veći broj čitalaca, a ako i tad rezultat bude izjednačen, računaće se veća prosečna ocena čitalaca.

Svrha ove rubrike je pronalaženje omiljene pesme naših čitalaca i članova redakcije, a pre svega dobra zabava i poneka nova saznanja.

Već smo više puta spominjali — mi nismo muzički stručnjaci, već evrovizijski fanovi i dobri poznavaoci evrovizijskih prilika, koji svojim višegodišnjim iskustvom pokušavaju da se lepo zabave i utiču na kreiranje mišljenja javnosti. To je rečenica koju iz sezone u sezonu ponavljamo, ne da bismo opravdali sebe već da bismo upoznali i nove ’sagovornike’ kojima ponekad nije jasno s kojim pravom smo surovo iskreni u našim komentarima i ocenama.

Bogatiji smo i srećniji kada postoje razlike između nas i s jednakim uživanjem svake godine pratimo vaša razmišljanja i komentare. Verujemo da se ni ova godina po tome neće razlikovati od prethodnih.

Iskreno verujemo da ćemo se i ove godine pre svega lepo družiti i zabaviti. Zahvaljujemo vam se unapred — na razumevanju, poštovanju pravila i na međusobnom uvažavanju.

U iščekivanju 10. pobednika vaše omiljene rubrike „Iz mog ugla“, zapevajmo ponovo uz pesme naših dosadašnjih laureata.

Slobodan Todorović
Osnivač i glavni urednik

2011 | Love in rewind

2012 | Never forget

2013 | Only teardrops

2014 | Children of the Universe

2015 | Goodbye to yesterday

2016 | Lighthouse

2017 | Dance alone

2018 | Mercy

2019 | Soldi

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Nikola

  Budi bez brige – nemam nameru da učestvujem. Kao što si verovatno primetio, ne komentarišem već duže vreme. Verujem da moji zadnji komentari, pre ovoga (tačno tri), koji su se svi odnosili na pandemiju i otkazivanje Pesme Evrovizije, u suprotnom ne bi bili objavljeni, sa strane administracije, da nisu primereni.

  Ne bih ni sada komentarisao, ali mi je zasmetalo, kada sam pročitao da osoblje EBUa nazivaš “nakaradnim osobama”, te si pisao nabuloze, tipa “[…] ušuškanim zemljama blagostanja […] su izašli iz zone bahatog komfora, pogubili su se […] što ih dovede do masovne panike i gubitka interesovanja za Evroviziju”, te si se već nadao “puču”, koji će sprečiti otkazivanje Pesme Evrovizije, pa si počeo da upoređuješ ovu situaciju sa nekim drugim dešavanjima, iz prošlosti, sa kojima se sadašnje stanje prosto ne može uporediti.

  Samo zbog toga sam postavio svoje komentare, jer je to neodgovorno banalizovanje trenutnih okolnosti, i neosnovano vređanje jedne institucije. Svi smo razočarani, ali to nije razlog da pišemo gluposti. Očigledno neki ne prate vesti širom sveta ili su opsednuti nekim hobijem, do te mere, da bi prihvatili održavanje, pa makar se svi zarazili koronom, kolabirao zdravstveni sistem … itd., itd.. Nije samo Pesma Evrozizije otkazana.

  Zato sam napisao da te treba biti sram. Nisam ti postavio nikakvu dijagnozu, niti mi je to bila namera (a nemam ni pravo da se nekome obraćam na taj način).

  Da skratim priču. Nije mi bila namera da tebe ili bilo koga napadam, postavljam dijagnoze (studirao jesam, ali ne medicinu ili psihologiju, tako da nisam stručan za to), a takođe sam odavno digao ruke od pokušaja, da nekima širim vidike (Herakle protiv Lernejske Hidre ili Don Kihot protiv vetrenjača). Znači, izvini ukoliko su moja izlaganja bila preoštra. Nemam ništa protiv tebe ili bilo koga.

  U ostalom, sve pohvale za ESC Serbia i sav trud, koji već dugi niz godina ulažete i ovaj sajt.

 • Veoma sam srećan što će ove godine i pored svih nemilih vesti i ove haotične situacije biti na programu naša voljena rubrika. Radujem joj se kao i svake godine, s tim što je ove godine radost još veća s obzirom na aktuelne probleme sa kojima se susrećemo. Uveren sam da će nam svima pomoći da prebrodimo ove nezgodne dane i da održimo evrovizijski duh i pored svih izazova sa kojima smo se susreli. Neka vrteška krene, i kao uvek neka prođe sve u najboljem i najlepšem evrovizijskom duhu, slobodnog uma i veselo ! Ne dozvolimo da se ovogodišnje pesme koje su izabrane zaborave a mi priđimo ovom ozbiljno i raspoloženo kako bi dali skromni doprinos našoj Evroviziji koje je ove godine dobila udarac. Živeli i zdravi bili, i vidimo se u rubrici narednih mesec dana !

 • Pohvala za trud i ove godine, verovao sam da će rubrike biti, uprkos svemu!
  Iskreno se nadam da će se svako zadržati na slobodnom iznošenju svog mišljenja i utisaka o muzici, a da će postavljanje “dijagnoza” drugim komentatorima zaista biti sankcionisano.

 • Super sto ce ipak biti ove rubrike bez obzira sto je ESC otkazan. Radujem se unapred!