ESC-potpourri

Montanj i Roksen predstavljaju svoje države 2021. Litvancima zagarantovano direktno mesto u finalu narednog izbora

I dalje vladaju različiti stavovi po pitanju toga kako će države koje su potvrdile pojavljivanje u 2021. godini odabrati svoje predstavnike za narednu Evroviziju. Po tom pitanju su se izjasnili Australijanci, Rumuni, Litvanci i Danci, a mesto u potpuriju je našla i vest o zvaničnoj objavi finalne verzije nesuđene takmičarske kompozicije francuskog predstavnika Toma Leba.

🇦🇺 🇷🇴 🇩🇰 🇱🇹 Rumuni i Australijanci šalju iste izvođače, Danci prave novo finale, a Litvanci pozvali prethodne pobednike na novo finale

Do sada se 14 država izjasnilo po pitanju odluke da na Evrosong pošalju izvođače koji je trebalo da svoje nacije zastupaju ovog maja, a zadnje dve koje su se odlučile na takav potez su Australija i Rumunija. Rumunski javni emiter TVR odlučio je da i naredne 2021. godine na takmičenje pošalje Roksen, a australijski SBS je odlučio da nakon dve sezone na kratko obustavi televizijsku selekciju Eurovision: Australia Decides i interno odabere nesuđenu ovogodišnju predstavnicu Montenj za 2021. Dok je kod Australijanaca sigurno da će novu evrovizijsku pesmu za svoju novu-staru uzdanicu odrediti interno, Rumuni tek treba da se izjasne po pitanju selekcije nove takmičarske pesme za Roksen.

Danci će predstavnika za 2021. ponovo izabrati preko tradicionalnog Dansk Melodi Grand Prixa. Iako su organizatori pozvali poslednje pobednike Bena i Tan da se ponovo takmiče sa novom pesmom, oni su to odbili.

S druge strane, litvanski emiter LRT je uspeo da privoli poslednje pobednike svog izbora, grupu „The Roop“, da nastupe na novom izdanju nacionalnog izbora Pabandom iš naujo! Oni će obezbediti direktan plasman na finalno veče ovog višenedeljnog televizijskog šoua, i to, naravno, s novom pesmom.

🇫🇷 Tom Leb objavio novu, dvojezičnu verziju pesme The best in me

Još ranije smo pisali o tome da je francuski predstavnik Tom Leb odlučio da doradi svoju nesuđenu ovogodišnju takmičarsku pesmu The best in me. Sada ova pesma ima dvojezičan naziv Mon Alliée (The best in me) i u odnosu na prvu verziju se razlikuje po tome što ima više delova na francuskom, a manje na engleskom jeziku. Zvanično je objavljena 3. aprila tokom jutarnjih sati na oficijelnom Jutjub kanalu Pesme Evrovizije, i to sa pratećim spotom.

Ostalo je još samo da italijanski predstavnik Diodato prezentuje trominutnu verziju svoje pesme Fai rumore.

https://youtu.be/J5SOdhXjYko