Tom Leeb
Iz mog ugla 2020

Francuska 2020 | „Mon alliée (The best in me)“ iz mog ugla

Predstavnik Francuske na Evrosongu u Roterdamu Tom Leb trebalo je da se takmiči s pesmom Mon alliée (The best in me).

Međunarodni tim autora stoji iza evrovizijske numere, a čine ga Šveđani Tomas Gustafson, Peter Bostrem (muzika) i Jon Lundvik (tekst), i Francuzi Amir, Lea Ivan i sâm Tom Leb — svi zaduženi za deo teksta na francuskom. Kao i pevač, i numera je izabrana metodom interne selekcije, ali nakon sprovedenog otvorenog konkursa.

Tom Leb je sin francuskog komičara Mišela Leba. Rođen je 1989. Kao pevač je počeo da nastupa 2018. godine, kada je izdao svoj prvi singl Are we too late. Audio-verziju te pesme na Jutjubu preslušalo je preko 25 miliona korisnika. Tokom prethodne 2019. godine je izdao svoj prvi maksi-singl „Recollection“. Za svoj muzički stil kaže da je sličan onom kakav neguju Džon Mejer i Met Korbi, koji su mu uzori.

Pre nego se bacio u muzičke vode, Tom je išao očevim stopama, pa se okušao i kao komičar. U Njujorku je pet godina studirao scensku umetnost (pozorište, film i pevanje). Glumio je u pozorišnoj adaptaciji popularnog filma „Gospođa Dautfajer“, ali i u drugim francuskim emisijama i filmovima s već etabliranim glumcima, poput Žana Renoa.

Tom s Kevinom Levijem čini komičarski duo. Njihov Jutjub kanal „Kevin & Tom“ ima skoro 17 hiljada pratilaca, uglavnom postavljaju video-skečeve i pesme.

10 FUN FACTS

 1. Luj XIX bio je kralj svega 20 minuta.
 2. Francuzi imaju najmanji procenat gojaznih u čitavoj Evropi.
 3. Francuska koristi 12 različitih vremenskih zona.
 4. Francuska gastronomija je dobila status UNESKO svetske baštine 2010.
 5. Sa 29.000 km francuska železnica je druga po dužini u Evropi (prva je Nemačka), a deveta u svetu.
 6. U Francuskoj možete da se venčate sa mrtvom osobom.
 7. Prema zvaničnim podacima Svetske turističke organizacije za 2014. godinu, Francusku je posetilo 83,7 miliona turista, što je čini najposećenijom zemljom na svetu.
 8. Tipičan francuski obrok uglavnom čine hleb, poznat kao baget, i sir.
 9. Francuska ima 22 regiona i svaka od tih oblasti ima svoju narodnu nošnju.
 10. Francuzi smatraju da cveće treba poklanjati samo ako se u buketu nalazi paran broj cvetova.

Komentari i ocene

Kako je naša redakcija ocenila francusku pesmu poslušajte u prilogu:

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,17

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 8. aprila do 19.00 h.

PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,18

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Tako dosadna pesma,još gora od Bilalove,čist kliše,i odlično je po Francuze što se ovaj ESC otkazuje,te što će dogodine morati da budu nove pesme,kao da se 2020 nije ni desila.
  Ocena:1+

 • 1000 koraka unazad, tako bih opisao francusko predstavljanje za Eurosonog 2020. u odnosu na ono sto su radili uspešno prethodnih godina. Toliko toga ima ne baš pohvalno nabrojati, ali hajde najbrže: generično, neemotivno, predvidivo, staromodno, nepotrebno mešanje jezika, nepotrebno angažovanje Lundvika koji mi se nije dopao ni svojim prošlogodišnjim učešćem (ali ako neko i nije pročitao tu neemotivnost i sterilnost prošle godine, ove je svakako)…
  Francuzi su srećnici što se ova godina ne broji, i siguran sam da neće ponoviti ovu grešku sledeće godine.
  Ocena za Francusku – dvojka na kredit (2).

 • Pesma je slaba, i jedino je izvlači francuski jezik, koji su naknadno dodali. Tom izvodi sa emocijom, ali i uprkos tome mnogo toga fali

 • Toliko klise, al opet mi je toliko simpaticna pjesmica, valjda sto vuce na one oldskul evrovizijske balade
  Ocjena: 3

 • Eto jedne od nepotrebnih pesama u ovogodišnjoj selekciji. Baš ništa ne može da se uzme kao olakšavajuća okolnost za konačan proizvod, koji je veliko ništa.

 • Ajde da se ukljucim na nagovor Vuka s obzirom da sam sve ove pesme izanalizirao u svojoj nekoj exel tabeli koja mi je bila odlicna podloga za kladjenje, ali prc…. vratile mi kladionice pare sve.

  Najgora Big 5 zemlja ove godine sto se tice kompozicije, vokal i nije toliko los, i frajer je na sceni, pokupio bi neki bod od zenskog Televotinga, po neki i zirijevski glas od zapadnih suseda, s obzirom da bi im se ESC odrzao u komsiluku ali to je to… Bio bi ispod 20.og mesta u finalu

 • E da mi je znati kakvim ce pjesmama ovaj sto daje jedinice dati peticu.

 • Francuska – 1
  Opet se pokazala kao istinita tvrdnja “Mnogo babica, kilava beba”. Koliko autora, i to renomiranih, a kako loš finalni proizvod. Jako dosadno, patetično i bezidejno. Jedna od najgorih pesama ove godine. I sam pevač je potpuno neubedljiv u toj ulozi. Mnogo uspešniji i zanimljiviji je kao komičar.

 • Nije me ova pesma kupila…Osećajna je to je de fakto i od mene joj je to najveći plus. Međutim mislim da je eksperimentisanje i koketiranje sa jezikom malo spustilo cenu ovoj pesmi. Vokal nije loš, ali je pesma nedovoljno upadljivo. Nisam siguran da bi uspela na ESC. Nekako je dobrim delom kliše i nešto što je već viđeno i što se očekuje, najviše od BIG 5 zemalja. Prema mojoj objektivnoj listi ova pesma je na 25. mestu , spada u jako slabašne a subjektivno mi je na 32. poziciji. Ocena – 2

 • Nimalo ne marim da li je ova pjesma prevaziđena, neoriginalna, klišejizirana, znam samo da izuzetno prija mojim ušima. Prekrasna orkestracija da joj neki eurovizičan štih i podsjeća me na ona vremena kad je pjesme pratio orkestar uživo. Odličan, karizmatičan pjevač samo upotpunjuje dojam. Imam samo jednu malu zamjerku – pjesma je baš mogla biti i cijela na francuskom. Ocjena: 5

 • Iako instrumentalna osnova ne uspeva da odoli flertu sa konvencionalnijim notama ( što je daleko od toga da to mora biti iole negativno ), sporogoreći, stalno razvijajući, prilično harmonijski ritam svakako pruža elemenata da konačni proizvod bude mnogo bolji od dobijenog. Preplavljujući efekat samog zvuka nalik nekom orkestarskom je zasigurno prisutan i donekle solidan, bar negde u vrtložnom delu kompozicije, ali ponuda izvođača je prilično nezanimljiva i zaboravna uprkos hrapavoj boji glasa koja dodaje toplini same melodije. Na mnoge načine je poruka mogla biti poslata kroz ovu pesmu, posebno da je zaista inspiracija tražena u Francuskoj ( u svakom njenom smislu ) i da smo bili u stanju da posvedočimo nekom konkretnom detalju ove priče. Ovo je uvod bez razrade i zaključka, odnosno nacrt ideje i teme. Antemična anemija.
  Ocena: 2+

 • Ova pesma je tako…Prokleto dosadna..ali zasto je meni ova dosada prihvatljiva ja ne znam da objasnim..u Par navrata mi je pri slusanju bilo naporno i jedva sam cekao kraj a onda sledeci put uzivam u pevusenju i toj tako dosadnoj melodiji..Pogotovo nova akusticna verzija mi se jos vise dopada…Za ovu dosadnu pesmu koja se meni u solidnoj meri dopada..Ocena 4

 • Dosadno, bezlično, patetično, izlizano… Jedno od Bottom 3 mesta bi Francuzima definitivno bilo zagarantovano u ovogodišnjem finalu. Ocena: 1

 • Ovo mi toliko vristi “Cliche” da je to nenormalno. Francuzi neka budu srecni sto je ESC otkazan, inace bi se utopili u finalu samo tako. Pevac mi ovde deluje nekako odsutno i nezainteresovano. Ali dorada pesme je ucinila da konacna ocena ne bude negativna.

  Ocena 2- (kroz iglene usi)